EXCLUSIV Envipco, printre marii furnizori mondiali de RVM-uri, va avea în România principala fabrică a grupului din Europa

EXCLUSIV Envipco, printre marii furnizori mondiali de RVM-uri, va avea în România principala fabrică a grupului din Europa
Emil Popescu
Emil Popescu
scris 15 iun 2022

Envipco, unul dintre cei mai importanți furnizori mondiali de RVM-uri (Reverse Vending Machines), va avea la Sebeș principala fabrică din Europa. Spațiile de producție pentru unitatea recent deschisă vor fi dublate, iar vânzările vor ajunge, după 2024, la 20-30 de milioane de euro pe an, în contextul în care România și alte țări europene se pregătesc să lanseze programe naționale de colectare selectivă a ambalajelor de băuturi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În luna mai, compania cu sediul central în Amsterdam a finalizat în județul Alba o investiție de peste 3 milioane de euro pentru construcția unor spații de producție cu o suprafață de aproape 3.000 metri pătrați. Încă 3.000 mp vor fi deschiși în următorii doi ani, o dată cu creșterea cererii în Europa.

"Avem mulți furnizori locali. Practic, mașinile noastre sunt făcute în proporție de peste 80% în România, în afară de electronice. De peste 10 ani, Envipco cumpără din România tot ce înseamnă subansamble mecanice, așa că există multă expertiză și istorie în spate, ceea ce face o diferență foarte mare. Suntem percepuți ca o companie autohtonă și aducem un aport semnificativ în ceea ce privește dezvoltarea pe orizontală a economiei", a declarat pentru Profit.ro Bogdan Purcherea, managing director Envipco România.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Piețele financiare intră în panică, Bitcoin se prăbușește. Foarte multe îngrijorări legate de conflictul din Ucraina și zona de energie. La petrol nu e ca la curent CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Piețele financiare intră în panică, Bitcoin se prăbușește. Foarte multe îngrijorări legate de conflictul din Ucraina și zona de energie. La petrol nu e ca la curent

Produsele realizate la Sebeș sunt destinate piețelor europene.

Așa cum arată acum diversele scheme naționale de încurajare a colectării selective a ambalajelor de băuturi, ponderea României în producția fabricii din Sebeș în următorii doi ani va fi de 20-25%.

România este unul dintre statele europene cu cel mai mic grad de colectare a ambalajelor reciclabile.

Pentru a crește gradul de reciclare a ambalajelor, autoritățile și industria de profil vor să implementeze un mecanism prin care consumatorul final va plăti 50 de bani pentru fiecare ambalaj din plastic, aluminiu sau sticlă cu capacitatea de până la trei litri (cu excepția lactatelor) și își va recupera banii după ce va recicla deșeurile la automate speciale.

Proiectul trebuia să fie lansat deja, dar nici cea mai recentă țintă oficială de deschidere (octombrie 2022) nu va fi îndeplinită, pentru că mai sunt anumite etape de pregătit, așa încât programul va debuta cel mai probabil în 2023.

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Curaj de 1,1 miliarde de lei. Cum au reușit doi bancheri să ajungă printre cei mai mari dezvoltatori de pe piața locală CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Curaj de 1,1 miliarde de lei. Cum au reușit doi bancheri să ajungă printre cei mai mari dezvoltatori de pe piața locală

La rândul lor, alte țări europene au în diverse etape de pregătire un sistem similar.

Estimările privind business-ul Envipco în România au, în aceste condiții, o plajă largă: de la 1-2.000 de aparate pe an, care ar aduce o cifră de afaceri de 40-60 de milioane de euro, până la o capacitate maximă de producție de 10.000 de echipamente / 300 de milioane de euro.

"În următorii 3 ani anticipăm venituri de 50 de milioane de euro, dar putem ajunge și la 70 milioane euro. Ne vom mișca probabil în această zonă, undeva între 15 și 20 de milioane euro pe an", a spus Purcherea.

În România, proiecția companiei privind cota de piață la finalul implementării sistemului de garanție - returnare este de 35 - 40%, estimarea ținând cont că Envipco asigură servicii integrate - atât producție locală, cât și activități de service, cu 170 de angajați, facilități care ar trebui să asigure companiei locul I în topul celor mai reactivi și competitivi jucători din industrie în ceea ce privește prețurile.

Purcherea afirmă că, deși portofoliul Envipco se adresează tuturor tipurilor de retaileri, magazinele mici sau cele din localitățile de dimensiuni reduse reprezintă piețe importante pentru companie, iar anumite caracteristici ale aparatelor proprii - precum amprenta la sol mică - se potrivesc nevoilor acestora.

România este o piață atipică în ceea ce privește distribuția din comerț - 60% din vânzările de băuturi revin mediului rural și magazinelor mici.

Purcherea a spus, de asemenea, că brandul Petrică, lansat de companie pentru promovarea reciclării, a ajuns la rezultate pe care nu le anticipa nici măcar Envipco, așa încât un singur astfel de centru a colectat, la Brașov, un milion de sticle, în doar opt luni.

Aparate Petrică sunt disponibile acum, printre altele, la Brașov și Constanța, lista locațiilor urmând să fie extinsă cu Oradea, Cluj și alte localități, în parteneriat cu autoritățile locale sau retaileri.

viewscnt
Afla mai multe despre
envipco fabrică rvm