EXCLUSIV Portico, deținut de unul dintre cele mai mari fonduri de pensii din SUA, a intrat în runda a doua pentru achiziția celor 9 magazine Metro scoase la vânzare în România. Ion Țiriac a fost interesat, dar s-a retras din cursă

EXCLUSIV Portico, deținut de unul dintre cele mai mari fonduri de pensii din SUA, a intrat în runda a doua pentru achiziția celor 9 magazine Metro scoase la vânzare în România. Ion Țiriac a fost interesat, dar s-a retras din cursă
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 1 apr 2021

Portico Investments, deținut indirect de fondul de pensii Washington State Investment Board – unul dintre cele mai mari din SUA - a intrat în runda a doua de negocieri pentru achiziția celor 9 magazine din România pe care grupul german Metro vrea să le vândă cu scopul închirierii lor. Tranzacția, a cărei valoare va depăși 100 de milioane de euro, l-a atras și pe Ion Țiriac, însă acesta s-a retras din cursă, potrivit surselor Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Portico Investments a intrat în runda a doua de negocieri alături de alți investitori, spun sursele Profit.ro. Oferte au mai depus și WDP și grupul Țiriac. Omul de afaceri Ion Țiriac, cel care a adus rețeaua Metro Cash & Carry în România și din care a ieșit în 2015, s-a retras din cursa pentru achiziție, mai spun sursele citate. Profit.ro a anunțat în premieră demersul Metro de a ieși cu magazinele la vânzare.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO PROFIT TV - Să ajutăm business-ul. Bodea, Adrem: România are ocazia unică în 100 de ani de a-și moderniza infrastructura critică energetică. Principalele piedici CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT TV - Să ajutăm business-ul. Bodea, Adrem: România are ocazia unică în 100 de ani de a-și moderniza infrastructura critică energetică. Principalele piedici
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Rețeaua Metro Cash & Carry din România numără 32 de magazine în 24 de orașe, dintre care două sunt închiriate, cum este cazul celui din Shopping City Deva. La vânzare sunt scoase doar 9 magazine aflate în proprietate. Suprafața medie a unui magazin, incluzând și zona de depozitare, este de peste 10.000 de metri pătrați, ceea ce ridică suprafața totală a portofoliului scos la vânzare la circa 90.000 de metri pătrați.

Faptul că Metro vine cu garanția închirierii proprietăților pe termen lung, de circa 10 ani, valoarea portofoliului poate fi estimată la peste 100 de milioane de euro, la o chirie medie de 8 euro/metru pătrat/lună și un randament investițional (yield) de 8%.

Digitalizarea activităților în siguranță și cu valoare legală CITEȘTE ȘI Digitalizarea activităților în siguranță și cu valoare legală

Licitația urmează a fi organizată în curând, pentru ca tranzacția să se încheie anul acesta, spun sursele Profit.ro. Investitorilor le sunt prezentate două portofolii separate, cel din România și cel din Slovacia, unde Metro deține 6 unități.

„Pentru a crește gradul de competitivitate și eficiență și pentru a asigura consolidarea business-ului, Metro a inițiat un demers de tip Sale & Leaseback (vânzarea proprietăților deținute cu leasing ulterior pe termen lung). Magazinul va funcționa în aceleași condiții de până acum, beneficiind de un parteneriat de leasing pe termen lung și de flexibilitatea operațională, cu un termen inițial fix de leasing, dar cu opțiuni viitoare. Această strategie a fost realizată cu succes, de mai multe ori în cadrul grupului Metro, fiind aplicată pe proprietăți din Italia, Franța și, cel mai recent, în Spania și în Europa Centrală și de Est“, au transmis reprezentanții Metro România către Profit.ro în momentul publicării informației legate de vânzare.

Soluția Business Data Security de la Vodafone România, bazată pe tehnologie Fortinet, îți susține afacerea în fața pericolelor digitale, asigurând protecția tuturor echipamentelor din rețeaua locală internă a companiei CITEȘTE ȘI Soluția Business Data Security de la Vodafone România, bazată pe tehnologie Fortinet, îți susține afacerea în fața pericolelor digitale, asigurând protecția tuturor echipamentelor din rețeaua locală internă a companiei

În 2019, Metro Properties, divizia imobiliară a grupului Metro, a vândut 11 magazine din Polonia, Ungaria și Cehia unei subsidiare a fondului francez de investiții LFPI într-o tranzacție de tip sale-and-leaseback evaluată la peste 250 milioane de euro.

Bani de pensie

Portico Investments face parte din platforma Aevitas Property Partners, sponsorizată și deținută de fondul de pensii Washington State Investment Board (WSIB). Acesta este unul dintre cele mai mari fonduri de pensii din Statele Unite ale Americii, cu active în administrare de 164,9 miliarde de dolari, din care 21,4 miliarde de dolari alocați investițiilor imobiliare. Aevitas are 7,3% din banii dedicați de WSIB imobiliarelor, adică peste 1,5 miliarde de dolari.

EXCLUSIV Zile negre pentru piața birourilor flexibile din România. New Work a ieșit de pe piață, V7 Startup s-a închis, aSpace conservă un sediu. „Sper ca revenirea să nu vină prea târziu!“. LISTA spațiilor de coworking din România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Zile negre pentru piața birourilor flexibile din România. New Work a ieșit de pe piață, V7 Startup s-a închis, aSpace conservă un sediu. „Sper ca revenirea să nu vină prea târziu!“. LISTA spațiilor de coworking din România

O parte din aceste fonduri au fost direcționate și către România, unde prin intermediul Portico, banii de pensii ai profesorilor, polițiștilor, pompierilor și judecătorilor din statul Washington au ajuns în 18 proprietăți de retail din România.

Portico a trecut în România printr-un proces de restructurare în urma căruia a vândut proprietăți de circa 20 de milioane de euro. Investitorul a vândut proprietățile mai mici, cu chiriași multipli, mai dificil de întreținut și mai departe de București, și s-a rezumat la achiziția de magazine alimentare închiriate de Mega Image, Carrefour, Auchan, Penny, Profi sau Lidl în marile orașe din țară. Cea mai recentă achiziție a fost preluarea magazinului Mega Image din complexul rezidențial Record Park din Cluj-Napoca.

Portofoliul local al Portico este de peste 50.000 de metri pătrați. Compania a investit până acum peste 15 milioane de euro în proprietăți românești. Portico este un investitor cu strategie pe termen lung, cu un ciclu de administrare de minim 15 ani.

Oportunitate

Încă de la anunțul scoaterii la vânzare a proprietăților Metro, Profit.ro anunța că potențialul cumpărător ar trebui să fie o companie cu lichidități disponibile, de tipul fondurilor de pensii sau al marilor fonduri de investiții ale lumii. 

EXCLUSIV Planurile miliardarului ceh Petr Kellner pentru România, cu 4 zile înainte de accidentul mortal. Voia să depășească borna de 100 de milioane de euro investiți în România. Interesat să intre și pe dezvoltare imobiliară CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Planurile miliardarului ceh Petr Kellner pentru România, cu 4 zile înainte de accidentul mortal. Voia să depășească borna de 100 de milioane de euro investiți în România. Interesat să intre și pe dezvoltare imobiliară

Metro a mai avut intenția de a-și vinde componenta imobiliară și de a se concentra pe afacerea de bază în România, însă nu a ajuns niciodată atât de departe cu acest demers.

Momentul ales de germani pentru a vinde pare unul prielnic, de vreme ce există lichidități disponibile în căutare de plasamente în rândul fondurilor de investiții, însă dezavantajul rețelei este că are un model de comerț tradițional într-o perioadă în care primează comerțul electronic.

Ion Țiriac este cel care a adus rețeaua Metro Cash & Carry în România în 1996, grupul german fiind primul retailer internațional intrat pe piața românească după Revoluție.

Ca toți retailerii alimentari, Metro a înregistrat anul trecut o creștere a vânzărilor în urma panicii cumpărătorilor stârnită de pandemie. În exercițiul financiar 2018/19, grupul Metro a generat vânzări de 27,1 miliarde euro. În România, subsidiara a avut în 2019 afaceri de 5,8 miliarde lei și un profit net de 93,2 milioane lei, cu peste 3.400 de angajați. Nemții ocupă locul șapte în topul celor mai mari retaileri alimentari, după Kaufland, Carrefour, Lidl, Profi, Mega Image și Auchan, potrivit datelor transmise Ministerului Finanțelor Publice.

În toamna anului 2019, grupul de investiții deținut de miliardarul ceh Daniel Kretinsky, care deține Compari.ro și posturi de radio în România, a devenit cel mai mare acționar al lanțului Metro.

viewscnt
Afla mai multe despre
portico
metro
inchiriere
sale and leaseback