EXCLUSIV SURPRIZĂ Ștefan Mandachi a vândut Spartan, cea mai mare rețea de restaurante cu specific grecesc din Europa, și alte mari branduri, tranzacție de peste 20 milioane euro

EXCLUSIV SURPRIZĂ Ștefan Mandachi a vândut Spartan, cea mai mare rețea de restaurante cu specific grecesc din Europa, și alte mari branduri, tranzacție de peste 20 milioane euro
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 14 feb 2023

Omul de afaceri Ștefan Mandachi a vândut companiile care operau francizele lanțului de restaurante Spartan, împreună cu alte mari branduri din portofoliu, precum Regatto, sala de fitness Bum Bum Box, restaurantele Hercule și Hollywood Villas, către un grup de 7 persoane fizice, într-o tranzacție în valoare totală de peste 20 milioane euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Banii vor fi achitați în rate întinse pe o perioadă de 10 ani, începând cu primăvara anului viitor și până în 2034.

Printre cumpărători sunt mai mulți francizați Spartan, precum Remus Cosovanu, fost fotbalist la Poli Timișoara, și Răzvan Nanuș, co-fondator Crocant.

VIDEO Mihai Cioltea, care a dezvoltat rețeaua Zara în România, a fost recrutat de prințul moștenitor saudit pentru un mega-proiect CITEȘTE ȘI VIDEO Mihai Cioltea, care a dezvoltat rețeaua Zara în România, a fost recrutat de prințul moștenitor saudit pentru un mega-proiect

În urma achiziției, Remus Cosovanu, primul investitor francizat al brandului, care avea deja o cotă de 30% din numărul de restaurante, va deține cele mai multe părți sociale ale companiei. Antreprenorul timișorean este prezent în businessul Spartan încă de acum 10 ani, din anul 2013, operând restaurante prin intermediul companiei S.C. Corebos SRL în Transilvania și Ardeal.

Al doilea cel mai important investitor este Răzvan Nanuș, Directorul General al companiei francizate Rerum Food care operează din 2016 un număr de șapte restaurante, în regiunile București și Constanța. În urma acestei tranzacții, compania condusă de  Răzvan Nanuș și Dragoș Safta, Rerum Food, devine master francizor în capitală.

VIDEO IKEA începe recrutările în masă pentru viitorul magazin din România. Campanie de angajări, inclusiv din rândul refugiaților CITEȘTE ȘI VIDEO IKEA începe recrutările în masă pentru viitorul magazin din România. Campanie de angajări, inclusiv din rândul refugiaților

Remus Cosovanu preia toate operațiunile brandului, alături de alți 6 membri ai consiliului de administrație, format din asociații firmei, între care se împart restul părților sociale.

Directorul general Spartan România rămâne în continuare Gabriel Melniciuc, cu peste 20 ani experiență în retailul alimentar, din care 16 ani în rețeaua internațională de fast-food McDonald’s, care deține 14% din acțiunile firmei.  

Cei mai mari francizați ai lanțului de restaurante Spartan devin astfel, începând din această lună, principalii acționari.

Noii acționari majoritari preiau operațiunile rețelei, formată din 75 de restaurante, din care 43 se aflau deja în franciză. 

"Am vândut companiile din HoReCa și Real Estate, care operau francizele Spartan, Hercule și Hollywood Villas. Nu am vândut lanțul de restaurante, ci întreaga companie, care include francizele BumBumBox, Biotransylvania și Regatto", a declarat pentru Profit.ro Ștefan Mandachi.

El a precizat că tranzacția și procesul de transfer au fost inițiate în luna mai 2022, cu un raport de evaluare a companiei, raport în urma căruia a fost stabilită suma de 15,5 milioane euro pentru compania Strong MND Corporation și 4,53 milioane euro pentru marca Spartan. Transferul părților sociale a fost finalizat în ianuarie 2023, tranzacțiile însumând 20,3 milioane euro.

FOTO Primark, cu record de Crăciun, laudă vânzarea din România și pregătește un nou magazin CITEȘTE ȘI FOTO Primark, cu record de Crăciun, laudă vânzarea din România și pregătește un nou magazin

Omul de afaceri se va concentra acum pe creșterea business-ului de educație online și pe finanțarea de startupuri în tehnologie, domeniu în care investește încă din anul 2020.

"Voi investi doar  în industria educației online, pentru că mă pasionează, este mult mai predictibilă și în plină expansiune. Am bugetat 1,3 milioane euro pentru aplicația de e-learning MentorMag și voi finanța încă 5 startup-uri în acest an, unde vom investi aproximativ 2 milioane euro", a adăugat omul de afaceri.

Mandachi a anunțat recent o investiție de 1,3 milioane de euro într-o platformă de e-learning cu lecții personalizate pentru antreprenorii începători, în special elevi și studenți.

Spartan este cea mai mare rețea de restaurante cu specific grecesc din Europa, cu 42 de restaurante francizate si 34 de locații proprii.

În prezent, în lanțul Spartan funcționează 75 de restaurante în București și în alte 44 de localități din principalele orașe ale țării. În Europa, funcționează la ora actuală două restaurante Spartan, la Barcelona și Castellon.  

EXCLUSIV Situație inedită la Alpin 57 Lux, unul dintre cei mai mari producători de înghețată din România: Doi directori generali pe același scaun, după o decizie cu apel. Reacția companiei CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Situație inedită la Alpin 57 Lux, unul dintre cei mai mari producători de înghețată din România: Doi directori generali pe același scaun, după o decizie cu apel. Reacția companiei

Lanțul de restaurante Spartan a fost fondat în 2012 și face parte dintr-un grup care mai deține Mandachi Hotel & Spa, Mandachi Business Center și francizele: Mefi Café, sala de fitness Bum Bum Box, Concept SPA BioTransylvania, Restaurant Don Stefano, Centru de evenimente Magnificus și restaurantele cu specific grecesc Hercule.

Compania are peste 670 de angajați și a ajuns în anul 2022 la o cifră de afaceri de peste 30 de milioane euro, din care 2,12 milioane euro reprezintă suma direcționată către bugetul de stat sub formă de taxe. 

La finele anului trecut, Spartan a decis să închidă toate operațiunile din Austria.

EXCLUSIV eMAG lansează IFN \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV eMAG lansează IFN "HeyBlu"

În vara anului trecut, Ștefan Mandachi anunța că are în plan expansiunea Spartan și extinderea în țară și în străinătate, având ca obiectiv pentru anul 2022 să ajungă la 100 de restaurante deschise pe teritoriul României. 

Spartan a încheiat atunci o înțelegere pentru preluarea a cinci dintre locațiile Taksim din București pentru 1 milion de euro. 

Taksim era administrat în România de Sterling Cruise, companie fondată de Dan Isai alături de alți antreprenori. Sterling Cruise a fost lansată în 2014 și operează branduri precum Salad Box, Pep & Pepper, Taksim, Boss Mini Burgers sau Resto Aperto.

viewscnt
Afla mai multe despre
spartan
fast food
restaurante
taksim