Îmbuteliatorul Pepsi în România a reușit să convingă instanța să-i reducă amenda aplicată cu acuzația că s-ar fi înțeles cu alți retaileri să-și coordoneze politica prețurilor. Carrefour a recunoscut

Îmbuteliatorul Pepsi în România a reușit să convingă instanța să-i reducă amenda aplicată cu acuzația că s-ar fi înțeles cu alți retaileri să-și coordoneze politica prețurilor. Carrefour a recunoscut
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 28 nov 2022

Quadrant-Amroq Beverages SRL a obținut în instanță, printr-o sentință definitivă, reducerea unei amenzi pe care Consiliul Concurenței a aplicat-o în decembrie 2018,  cu argumentul că, alături de alți retaileri, compania, îmbuteliator al Pepsi, s-ar fi înțeles cu alte societăți să-și coordoneze politica de prețuri.

Eveniment Profit
Profit.ro organizează cea de-a patra ediție a evenimentului IMM, o dezbatere pe teme ce preocupă antreprenorii mici și mijlocii în această perioadă, reunind reprezentanți ai autorităților, antreprenori și manageri de companii, organizații patronale, investitori, finanțatori și consultanți de business.
Evenimentul va fi organizat cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto) si UniCredit Bank.

Urmărește-ne și pe Google News

Într-o primă fază, Quadrant-Amroq Beverages SRL s-a adresat Curții de Apel București, care a respins cererea de anulare a sancțiunii în decembrie 2020. Profit.ro a relatat AICI.

Compania a decis să continue litigiul prin recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a admis acțiunea, reducând astfel sancțiunea de la 5,98 milioane de lei la 4,27 milioane de lei.

Unirea Shopping Center pregătește vânzarea mall-ului din Brașov CITEȘTE ȘI Unirea Shopping Center pregătește vânzarea mall-ului din Brașov

În afară de Quadrant, Consiliul Concurenței a mai sancționat, în decembrie 2018, companiile Auchan Romania - 36,563 milioane de lei (cea mai mare amendă), Carrefour România - 26.995.645 lei, Romania Hypermarche (Cora) SA - 12.410.834 lei, Star Foods EM SRL (divizia Snacks a PepsiCo)- 3.930.920 lei, Strauss România SRL (cel mai important producător local de cafea, deținătorul mărcilor Doncafé și Amigo) - 1.785.767 lei și Nelson Prod SRL (producător și distribuitor de înghețată și lipie libaneză) - 43.113 lei.

Carrefour România a recunoscut fapta, beneficiind astfel de o reducere a amenzii.

Bulgarii de la AmonRa vor să investească 2 milioane euro într-un centru logistic în România CITEȘTE ȘI Bulgarii de la AmonRa vor să investească 2 milioane euro într-un centru logistic în România

Sancțiunile au fost aplicate în cadrul investigației privind fixarea prețurilor între retailerii Auchan, Cora și Carrefour și furnizorii acestora, în perioada 2010-2016.

În urma investigației a fost sancționată încălcarea atât a regulilor naționale, cât și a regulilor europene de concurență, pentru fixarea prețurilor de revânzare (de raft) în cadrul promoțiilor desfășurate de retaileri.

Amazon va continua concedierile și în 2023 CITEȘTE ȘI Amazon va continua concedierile și în 2023

Consiliul Concurenței a constatat că, în anumite cazuri, prețurile de vânzare la raft nu ar fi fost stabilite conform regulilor de piață prin raportul dintre cerere și ofertă, ci furnizorul și retailerul ar fi stabilit un preț fix sau minim pentru revânzarea produselor către consumatorul final.

Această practică ar fi condus la prețuri mai mari pentru consumatorul final, retailerul neputând să scadă prețul sub limita stabilită cu furnizorul.

Aceasta este a doua investigație derulată de autoritatea de concurență, finalizată cu sancțiuni, pe piața comercializării de produse alimentare.

Afacerile din comerț au crescut cu 25%, în primele nouă luni ale acestui an CITEȘTE ȘI Afacerile din comerț au crescut cu 25%, în primele nouă luni ale acestui an

În anul 2015, autoritatea de concurență a sancționat retailerii Metro, Real, Selgros, Mega Image și furnizorii acestora cu amenzi în valoare totală de aproximativ 35 milioane de euro pentru fixarea prețurilor, în perioada 2005-2009.

Amenzile au fost încasate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

viewscnt
Afla mai multe despre
quadrant
pepsi
consiliul concurentei
amenda
instanta