Industria americană de whisky, speriată de tarifele pe care UE urmează să le impună anul viitor

Industria americană de whisky, speriată de tarifele pe care UE urmează să le impună anul viitor
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 nov 2023

Industria whisky-ului de 5,1 miliarde de dolari este o afacere mare. În timp ce majoritatea whisky-ului distilat în SUA rămâne în țară, anul trecut a fost expediat în străinătate în valoare de aproximativ 1,3 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă 62% din totalul exporturilor de băuturi spirtoase americane, relatează CNN.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Dar acest lucru s-ar putea schimba în curând. UE, cea mai mare piață de export pentru whisky-ul american, urmează să impună anul viitor un tarif de 50% pentru importuri. Susținătorii industriei băuturilor spirtoase spun că aceasta ar fi o lovitură devastatoare pentru o parte tot mai importantă a economiei americane, scrie G4Media.ro.

ULTIMA ORĂ FOTO Sam Altman, chemat la sediul OpenAI pentru discuții cu directorii. CA-ul ar fi acceptat, în principiu, să demisioneze. Fostul co-CEO al Salesforce va fi în noul Consiliu, posibil și un director de la Microsoft CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ FOTO Sam Altman, chemat la sediul OpenAI pentru discuții cu directorii. CA-ul ar fi acceptat, în principiu, să demisioneze. Fostul co-CEO al Salesforce va fi în noul Consiliu, posibil și un director de la Microsoft

În urmă cu două decenii, în Statele Unite existau 35 de distilerii de whisky. În prezent, acest număr a ajuns la 2.600.

Măsura face parte dintr-un pachet de tarife vamale de retorsiune impuse de UE asupra produselor americane în legătură cu o dispută privind oțelul și aluminiul.

Și nu este prima dată când whisky-ul american este supus acestui tip de represalii. Între iunie 2018 și decembrie 2021 a fost impusă o taxă de 25% pe această băutură spirtoasă, care a scăzut exporturile de whisky american cu 18%.

De la suspendarea acelui tarif, industria a revenit la viață. Exporturile de whisky american în UE au înregistrat un salt de 118% în prima jumătate a anului 2023, comparativ cu aceeași perioadă din 2022.

Un oficial de rang înalt al Comisiei Europene a declarat săptămâna trecută că UE își propune să rezolve disputa privind oțelul și aluminiul până la sfârșitul anului. Dar susținătorii industriei americane de whisky se tem că timpul se scurge pentru a găsi o modalitate de a evita daune „dramatice”.

viewscnt
Afla mai multe despre
whisky
tarife ue