Inflația în zona euro a crescut până la 1,3%, în luna decembrie

Inflația în zona euro a crescut până la 1,3%, în luna decembrie
scris 7 ian 2020

Rata anuală a inflației în zona euro a crescut, în luna decembrie 2019, până la 1,3%, de la un nivel de 1% înregistrat în luna noiembrie 2019, arată o estimare preliminară publicată, marți, de Eurostat, informează AFP.

Cifra comunicată de Eurostat este în linie cu estimărilor analiștilor intervievați de către furnizorul de servicii financiare Factset. În pofida creșterii din luna decembrie, inflația din zona euro este sub obiectivul țintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creștere a prețurilor mai mică, dar apropiată de 2% scrie Agerpres.

Carrefour preia o firmă franceză specializată în livrare de mâncare la birou CITEȘTE ȘI Carrefour preia o firmă franceză specializată în livrare de mâncare la birou

Creșterea inflației în zona euro în luna decembrie se explică în principal prin majorarea prețurilor la alimente, băuturi alcoolice și țigări, care au înregistrat un avans de 2%. Urmează prețurile la servicii, cu un avans de 1,8%.

Datele Eurostat mai arată că inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, a stagnat în luna decembrie la 1,3%, la fel ca și în luna noiembrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie
zona euro