Inflația încetinește. Serviciile și mâncarea continuă să se scumpească

Inflația încetinește. Serviciile și mâncarea continuă să se scumpească
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 nov 2023

Rata anuală a inflației a încetinit în octombrie la 8,1%, serviciile și mâncarea continuând însă să se scumpească consistent, arată datele transmise luni de Institutul Național de Statistică.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cele mai mari scumpiri le-au avut biletele de avion (cca 26%), detergenții (24%) și energia termică (peste 22%). Apa și produsele de igienă urmează în topul scumpirilor din octombrie, conform datelor Statisticii.

Profitul net al Nuclearelectrica a crescut marginal în primele 9 luni. Scumpirea angro a energiei, compensată de supraimpozitare CITEȘTE ȘI Profitul net al Nuclearelectrica a crescut marginal în primele 9 luni. Scumpirea angro a energiei, compensată de supraimpozitare

La polul opus, uleiul, făina și pâinea au cunoscut scăderi de preț, cel mai probabil pe fondul plafonării introduse de Guvern. Odată „anestezia” (plafonul) eliminat, n-ar fi exclus să vedem creșteri de prețuri și pe aceste segmente, scrie Hotnews.ro.

Chiar dacă inflația a scăzut, populația nu simte acest lucru atâta vreme cât majoritatea coșului zilnic de cumpărături indică creșteri de prețuri. Laptele, pâinea, cafeaua, ouăle și carnea- produse utilizate frecvent de gospodării, au avut scumpiri consistente.

„Ne reafirmăm prognoza de inflație pentru sfârșitul anului de 7,5% pentru 2023, dar ne așteptăm la presiuni inflaționiste ușor mai mari anul viitor.”, arată Departamentul de analiză al Erste Bank într-un raport destinat investitorilor.

Estimăm că inflația totală va atinge din nou un vârf de circa 8,0% în perioada ianuarie-februarie 2024, pe fondul modificărilor anunțate ale accizelor pentru produsele din tutun și al efectului venit din eliminarea plafonării adaosului comercial la produsele alimentare de bază, arată Departamentul de analiză al Erste Bank.

Perspectiva inflației pe termen scurt va fi probabil puțin afectată de accizele recent introduse pentru băuturile nealcoolice care conțin zahăr și de creșterea cotei TVA de la 5% la 9% pentru alimentele ecologice, arată economiștii. Presupunând un transfer complet și imediat în prețurile finale, acestea ar putea avea un impact de 0,1 puncte procentuale asupra cifrei anuale a inflației.

Inflația a fost subiectul cheie în ultimii doi ani pe glob, din cauza tensiunilor geopolitice și este foarte probabil să rămână așa în următorii doi ani.

„Ne reafirmăm prognoza de inflație pentru sfârșitul anului de 7,5% pentru 2023, dar ne așteptăm la presiuni inflaționiste ușor mai mari anul viitor.

viewscnt
Afla mai multe despre
inflația
mancare
servicii