Investitorii doresc ca Inditex, proprietarul Zara, să facă publică lista completă a furnizorilor

Investitorii doresc ca Inditex, proprietarul Zara, să facă publică lista completă a furnizorilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 mar 2024

Investitorii doresc ca Inditex, proprietarul Zara, să urmeze exemplul H&M și Primark pentru a face publică lista completă a furnizorilor săi, astfel încât aceștia să poată evalua mai bine orice riscuri ale lanțului de aprovizionare, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Inditex este un caz anormal printre marii retaileri de îmbrăcăminte, deoarece nu oferă informații legate de fabricile de la care aprovizionează, scrie News.ro.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice vânzarea băuturilor energizante către minori CITEȘTE ȘI Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice vânzarea băuturilor energizante către minori

Autoritățile de reglementare și investitorii doresc o mai mare transparență și o mai bună dezvăluire din partea companiilor.

Retailerii de îmbrăcăminte, în special, sunt presați să demonstreze că nu există muncă forțată în lanțurile lor de aprovizionare și că lucrătorii din confecții sunt plătiți cu salarii decente.

Grupul chinez de modă Shein a fost examinat de parlamentarii americani din cauza riscurilor legate de lanțul de aprovizionare, înaintea planurilor de listare în SUA.

În Uniunea Europeană, dezacordurile au blocat regulile propuse care ar impune tuturor companiilor mari să dezvăluie dacă lanțurile de aprovizionare dăunează mediului sau folosesc munca copiilor.

Sancțiunile propuse pentru nerespectare ar putea include amenzi de 5% din venituri.

Branduri de modă și comercianți cu amănuntul, inclusiv Adidas, H&M, Hugo Boss, M&S, Nike, Primark și Puma, publică deja liste detaliate de furnizori, inclusiv numele și adresele fabricilor.

Inditex publică anual numărul de furnizori care provin din 12 țări de bază, dar nu oferă informații despre fabricile individuale.

Reuters i-a întrebat pe acționarii Inditex ce vor să vadă de la companie în ceea ce privește dezvăluirea îmbunătățită.

Ca răspuns, managerul de active olandez MN a spus: ”În angajamentul nostru cu Inditex, unul dintre lucrurile pe care le întrebăm este dacă ar putea dezvălui o listă cu furnizorii lor și locația geografică. Chiar dacă Inditex ne asigură că au aceste date disponibile, până acum Inditex nu este dispus să dezvăluie aceste informații, spre deosebire de unii colegi din industrie care publică liste extinse de furnizori”.

MN, care administrează activele fondurilor de pensii olandeze, a spus că este important să aibă această perspectivă pentru a arăta dacă Inditex are aceste informații disponibile, precum și pentru propria sa due diligence.

Telegram a ajuns 900 de milioane de utilizatori și anticipează că va trece pe profit în maximum 1 an. Posibil IPO CITEȘTE ȘI Telegram a ajuns 900 de milioane de utilizatori și anticipează că va trece pe profit în maximum 1 an. Posibil IPO

MN conduce dialogul Inditex pentru Platform Living Wage Financials (PLWF), un grup de 20 de investitori instituționali cu active combinate gestionate de 6.580 miliarde de euro (7.160 miliarde de dolari). Lucrează pentru a promova venituri mai mari pentru lucrătorii din industria confecțiilor și încălțămintei.

Inditex, care urmează să publice rezultatele anuale pe 13 martie, a refuzat să comenteze cererile investitorilor de a-și publica lista completă de furnizori.

”Inditex are un angajament profund de a menține standarde înalte în lanțul său de aprovizionare și consideră că sistemul nostru de trasabilitate lider în industrie, care ne oferă vizibilitate maximă asupra lanțului de aprovizionare, este cheia în acest sens”, a spus un purtător de cuvânt al Inditex.

Fondatorul Inditex, Amancio Ortega, deține un pachet de 59% din acțiuni, iar un pachet de 5% este deținut de fiica acestuia, Sandra Ortega. Împreună, acțiunile valorează aproximativ 69 de miliarde de dolari.

Cei cinci investitori Inditex care au răspuns la întrebările Reuters dețin o participație combinată în valoare de aproximativ 2 miliarde de dolari în companie, a cărei evaluare actuală este de aproximativ 140 de miliarde de dolari.

Niciunul dintre investitorii cu care a vorbit Reuters nu ia în considerare dezinvestirea în Inditex.

MN a spus că și-a sfătuit clienții în decembrie să se retragă din lanțul de vânzare cu amănuntul fără preț TJX, care deține Homesense și TK Maxx, iar aceștia au vândut de la 1 ianuarie.

”De-a lungul celor peste trei ani de angajament, am observat foarte puține îmbunătățiri în ceea ce privește diligența necesară în domeniul drepturilor omului în lanțul lor global de aprovizionare”, a declarat MN pentru Reuters.

TJX a declarat că și-a consolidat codul de conduită al furnizorilor și și-a extins programul de audit al fabricii în ultimii ani.

FOTO Începe modernizarea DN73, între Brașov și Fundata. Constructorul și-a adus deja primele utilaje CITEȘTE ȘI FOTO Începe modernizarea DN73, între Brașov și Fundata. Constructorul și-a adus deja primele utilaje

MAI MULTĂ TRANSPARENȚĂ

Inditex are un acord cu federația sindicală globală IndustriALL în baza căruia îi furnizează lista completă a furnizorilor. Dar IndustriALL dorește dezvăluiri mai ample din partea tuturor companiilor, inclusiv a Inditex.

Know The Chain, o inițiativă de evaluare comparativă pentru companii și investitori pentru a aborda munca forțată în lanțurile de aprovizionare, a oferit Inditex un scor general mai scăzut în evaluarea sa din 2023 decât în evaluarea sa din 2021.

”Compania este încurajată să-și consolideze transparența lanțului de aprovizionare prin dezvăluirea unei liste complete, mai degrabă decât parțiale, a furnizorilor săi direcți”, a spus Know The Chain.

Publicarea fabricilor ar putea aduce mai multă concurență din partea rivalilor Inditex pentru aceiași furnizori, spun investitorii.

Swetha Ramachandran, manager de portofoliu la Artemis Investment Management din Londra, vrea să știe ce cotă din veniturile Inditex este produsă în fiecare țară furnizor diferită.

”Ne-ar ajuta să le stabilim rezistența lanțului de aprovizionare”, a spus ea.

Cifrele publicate de Inditex despre lanțul de aprovizionare din 2019 arată că compania a redus furnizorii din China și i-a crescut în Bangladesh și Maroc. Dar nu oferă detalii despre cantitatea de produse pe care le cumpără de la acei furnizori.

Grace Su, managerul de portofoliu la Clearbridge Investments, care deține acțiuni Inditex, a declarat că a cerut mai multă claritate și dezvăluirea lanțului de aprovizionare.

”Este foarte important din cauza întregii atenții în jurul ESG, a muncii și a inputurilor. Ei pretind că sunt un lider în acest sens, așa că este foarte important pentru ei să aibă cu adevărat acel nivel de dezvăluire.”

Acționarul Inditex Schroders urmărește gradul de conștientizare al companiilor cu privire la centrele  de producție și încurajează comercianții cu amănuntul de îmbrăcăminte, inclusiv Inditex, să fie transparenți, a declarat Hannah Shoesmith, directorul de angajament al companiei.

VIDEO Imagini aeriene după inspecția neanunțată a autorităților pe Autostrada Bucureștiului. Cum se lucrează acum CITEȘTE ȘI VIDEO Imagini aeriene după inspecția neanunțată a autorităților pe Autostrada Bucureștiului. Cum se lucrează acum

Dezvăluirea îmbunătățită, printre alți factori de mediu, sustenabilitate și guvernanță, ar putea influența deciziile de investiții, a declarat Marie Payne, ofițer de investiții responsabile la acționarul Inditex Cardano.

Fondul suveran de avere al Norvegiei, care deține o participație de 1,4 miliarde de dolari în Inditex, a declarat că discută în mod regulat cu compania în ceea ce privește gestionarea riscului lanțului de aprovizionare, drepturile omului și transparență. Acesta a refuzat să ofere detalii despre aceste discuții.

Fondul a spus în ceea ce privește practicile în lanțul de aprovizionare în general că ”există provocări continue, inclusiv atunci când vine vorba de trasabilitate și raportare”.

viewscnt
Afla mai multe despre
inditex
zara