Legea prin care regulile de diminuare a risipei alimentare vor fi opționale - promulgată

Legea prin care regulile de diminuare a risipei alimentare vor fi opționale - promulgată
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 20 iul 2018

Regulile de prevenire a risipei alimentare în comerț, precum donarea alimentelor apropiate de data expirării, nu vor mai fi obligatorii, ci doar opționale pentru retaileri, începând cu februarie 2019, conform unui proiect de lege promulgat joi de președintele Iohannis. Proiectul, așa cum i-a fost trimis de către Parlament, mai preevde că noua lege în domeniu va fi din nou suspendată, până anul viitor, după cum a anunțat anterior Profit.ro. Guvernul recomandase chiar abrogarea Legii, ale cărei prevederi au generat puternice controverse și s-au dovedit greu de aplicat.  

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Profit News TV - Maraton Fonduri Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC Bank, Fabrica de Consultanță.
11 iunie - Medika TV - Maraton Sănătatea Aparatului Urinar
12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Parlamentul a adoptat la finele lunii iunie proiectul de modificare a legislației actuale.

O scurtă istorie a unuia dintre cei mai mari constructori de nave din lume. Fincantieri, candidat calificat în licitația pentru construcția de corvete în România CITEȘTE ȘI O scurtă istorie a unuia dintre cei mai mari constructori de nave din lume. Fincantieri, candidat calificat în licitația pentru construcția de corvete în România

De ce este important: Legea, adoptată în 2016, a fost ideea parlamentarilor și impune comercianților și producătorilor care nu reușesc să vândă alimentele aflate la 3 zile înainte de data de expirare să le doneze asociațiilor umanitare sau primăriilor, pentru sprijinirea familiilor sărace, sau să le vândă întreprinderilor sociale la puțin peste 3% din prețul lor. 

Mai este bine de știut: Legea trebuia aplicată din 21 mai 2017, dar fostul Guvern Tudose a decis, la sfârșitul lunii iunie a anului trecut, suspendarea actului normativ, în condițiile în care normele de aplicare nu fuseseră oricum elaborate, iar Legea nu putea fi astfel aplicată. Ordonanța Guvernului de suspendare a fost ulterior amendată de Parlament, astfel încât aplicarea Legii să fie suspendată până la 30 iunie 2018, cu argumentul că prevederile complexe necesită mai mult timp pentru implementare.

Legea prin care plata cu cardul devine obligatorie doar pentru magazine cu afaceri de peste 50.000 euro a fost promulgată CITEȘTE ȘI Legea prin care plata cu cardul devine obligatorie doar pentru magazine cu afaceri de peste 50.000 euro a fost promulgată

La începutul sesiunii legislative din toamna anului trecut, tot parlamentarii au fost nevoiți să vină cu un alt proiect de lege, care să modifice reglementările pe care tot ei le aprobaseră. Constatarea aleșilor a fost însă că Legea este chiar dăunătoare în forma actuală.

”Legea nr. 217/ 2016 privind diminuarea risipei alimentare în actuala formă este inaplicabilă pentru că unele prevederi nu sunt clare, precise și fără echivoc. Analizând Legea mai sus menționată se constată că mecanismele propuse nu pot fi puse în practică și Legea face mai mult rău decât bine”, arătă parlamentarii, care au propus astfel modificarea Legii, conform informațiilor Profit.ro.

Anul acesta, Guvernul Dăncilă a comunicat Parlamentului o serie de propuneri cu privire la noul proiect, dar în cele din urmă a arătat că legea actuală ar trebui abrogată și elaborat un proiect nou care să reglementeze diminuarea risipei alimentare.

DOCUMENT Guvernul obligă comercianții să plătească 0,5 lei pentru ambalaje reutilizabile și returnate de clienți. Obligația va fi impusă, la un moment dat, și pentru ambalaje nereutilizabile CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul obligă comercianții să plătească 0,5 lei pentru ambalaje reutilizabile și returnate de clienți. Obligația va fi impusă, la un moment dat, și pentru ambalaje nereutilizabile

Măsurile de diminuare a risipei alimentare devin opționale

Având în vedere că noul termen de intrare în vigoare a Legii ar fi fost 1 ianuarie 2019, deputații s-au grăbit să aducă modificări reglementărilor actuale.

Astfel, aceștia au schimbat radical Legea, care acum stabilește că ”operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligați să întreprindă măsuri de prevenire a risipei alimentare”. 

Potrivit noii forme pregătite a legii, ”operatorii economici din sectorul agroalimentar (...) pot să întreprindă măsuri de prevenire a risipei alimentare”, adică sunt liberi să ia sau nu măsuri de acest fel.

Legea prin care regulile de diminuare a risipei alimentare vor fi opționale - promulgată

UE și Japonia au semnat tratatul de liber schimb, cel mai mare acord comercial negociat până acum de Bruxelles CITEȘTE ȘI UE și Japonia au semnat tratatul de liber schimb, cel mai mare acord comercial negociat până acum de Bruxelles

Măsurile de prevenire a risipei rămân aceleași și, în esență, sunt vânzarea cu preț redus sau donarea alimentelor aflate aproape de expirarea ”datei durabilității minimale” a alimentelor destinate consumului uman. 

Înlocuirea sintagmei ”data limită de consum” cu ”data durabilității minimale” a survenit la propunerea Guvernului, având în vedere că prima este utilizată în cazul produselor alimentare foarte perisabile și care se pot altera în termen foarte scurt de la fabricație.

Produsele vor putea fi donate ”oricând în ultimele 10 zile de valabilitate până la atingerea datei durabilității minimale”.

ULTIMA ORĂ 50 branduri românești: Dona și Asirom intră în Top, Azomureș și Siveco ies. BCR, CEC, Bancpost, TVR scad. Ursus - cel mai valoros portofoliu CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ 50 branduri românești: Dona și Asirom intră în Top, Azomureș și Siveco ies. BCR, CEC, Bancpost, TVR scad. Ursus - cel mai valoros portofoliu

 

Comercianții au la dispoziție, de asemenea, variantele transformării alimentelor apropiate de expirare în compost, respectiv în biogaz, așa cum prevede și legislația actuală.

Noua formă a Legii arată însă acum doar că ”se recomandă implementarea a cel puțin două acțiuni de prevenire a risipei alimentare” înainte de neutralizarea deșeurilor generate.

În pofida faptului că măsurile de prevenire a risipei alimentare sunt stabilite ca opționale, parlamentarii prevăd că operatorii economici ”vor pune la dispoziție autorităților cu atribuții de reglementare rapoarte anuale prin care să prezinte planurile de diminuare a risipei alimentare, alături de acțiunile întreprinse și rezultatele obținute”. 

Parlamentarii au ținut să menționeze explicit în Lege că firmele vor beneficia de deducerea cheltuielilor efectuate pentru prevenirea risipei alimentare, așa cum prevede și acum Codul Fiscal în cazul donațiilor de alimente sau transformării lor în compost și biogaz.

Noi reguli introduse după o așteptare de 2 ani: Numai anumite farmacii vor mai vinde online medicamente fără prescripție medicală CITEȘTE ȘI Noi reguli introduse după o așteptare de 2 ani: Numai anumite farmacii vor mai vinde online medicamente fără prescripție medicală

 

Alimentele donate nu vor putea fi revândute decât de asociații caritabile, dar fără a face profit

Legea stabilește în prezent că operatorii economici din domeniul agroalimentar pot oferi către asociații, fundații și întreprinderi sociale alimentele aflate aproape de expirarea datei-limită de consum contra unei sume maxime de 3% + TVA din prețul de achiziție, în cazul comercianților, și de 3% + TVA din prețul de producție, în cazul producătorilor și procesatorilor.

Ulterior, asociațiile și fundațiile ar fi putut comercializa alimentele respective cu maximum 25% + TVA din prețul de achiziție, respectiv de producție.

Inițial, noul proiect elimina complet aceste prevederi din lege, pentru că au generat numeroase obiecții din partea comercianților, și prevedea că transferul alimentelor către instituțiile înregistrate la ANSVSA în acest scop, care nu se mai numesc ”entități”, ci ”operatori receptori”, va fi realizat doar în baza unui contract.

PSD propune condiții atât de restrictive pentru profesia de gestionar, încât liderul partidului Liviu Dragnea nu ar putea fi angajat pe un astfel de job CITEȘTE ȘI PSD propune condiții atât de restrictive pentru profesia de gestionar, încât liderul partidului Liviu Dragnea nu ar putea fi angajat pe un astfel de job

Posibilitatea comercializării alimentelor donate a fos reintrodusă în lege acum, generând dezbateri aprinse printre deputații din comisii și din plenul Camerei, aceștia lansând tot felul de ipoteze, de la ideea că marii retaileri își vor putea astfel înființa fundații prin care să revândă alimentele în curs de expirare sau că de aceste alimente ar putea beneficia alte persoane decât cele defavorizate, inclusiv prin comercializarea în magazine de cartier.

Conform ultimelor modificări aduse acum de deputați, asociațiile sau fundațiile respective vor putea comercializa alimentele donate, dar ”la un preț care să permită acoperirea costurilor de funcționare a activității respective”.

Nivelul maximal al costurilor de funcționare va fi stabilit prin normele metodologice de aplicare a Legii.

Nerespectarea interdicțiilor sau a condițiilor de comercializare a alimentelor donate va fi sancționată cu amenzi cuprinse între 1.000 și 10.000 lei, dar fără a mai fi diferențiate în funcție de mărimea firmei și fiind lăsate la latitudinea autorităților de control.

Noi obligații pregătite pentru piața de retail: Vânzătorii vor trebui să suporte toate costurile de transport pentru produsul returnat de client. Un nou termen de garanție CITEȘTE ȘI Noi obligații pregătite pentru piața de retail: Vânzătorii vor trebui să suporte toate costurile de transport pentru produsul returnat de client. Un nou termen de garanție

Legea diminuării risipei alimentare va fi aplicată din februarie 2019  

Deputații au mai stabilit că aplicarea legislației în domeniu va fi suspendată, odată cu publicarea noilor prevederi, până la 1 februarie 2019.

Până la acea dată, ministerele și autoritățile de resort vor trebui să elaboreze normele metodologice de aplicare a Legii, care vor fi aprobate prin hotărâre de guvern.

viewscnt
Afla mai multe despre
risipa
alimente
lege
suspendare
agricultura
guvern
comert
magazine
parlament
iohannis
promulga