Ludovic Orban anunță scheme de ajutor de stat pentru HoReCa și pentru ”zona culturală privată”

Ludovic Orban anunță scheme de ajutor de stat pentru HoReCa și pentru ”zona culturală privată”

Foto: News.ro

scris 9 nov 2020

Premierul Ludovic Orban a anunțat, la B1 TV, că Guvernul va introduce o formă de ajutor de stat pentru firmele din HoReCa, compensând 20% din pierderea cifrei de afaceri raportat la 2019, dar a precizat că este necesară aprobarea Comisiei Europene în acest caz.

Orban a mai anunțat și ajutoare de stat pentru ”zona culturală privată”, subliniind că în acest caz schema de ajutor este mai greu de realizat, dat fiind că persoanele care activează în acest domeniu activează sub diferite forme.

Turoperator: Românii se gândesc deja la vacanța de vara viitoare și au început să-și rezerve sejururi la Marea Neagră CITEȘTE ȘI Turoperator: Românii se gândesc deja la vacanța de vara viitoare și au început să-și rezerve sejururi la Marea Neagră

”În zona HoReCa, pe lângă măsurile pe care le-am adoptat, vom introduce o formă de ajutor de stat care am văzut că este deja folosită în două țări europene. Este o schemă în care compensezi pierderea prin compensarea a 20% din pierderea cifrei de afaceri raportat la 2019. Efectiv se dau bani, 20% din pierderea pe cifra de afaceri”, a declarat premierul.

Orban a explicat că această măsură de ajutor ar urma să fie aplicată prin Ministerul Economiei. 

„Noi deja pregătim schema de ajutor de stat, pregătim actul normativ, vom face solicitare către Comisia Europeană pentru că orice formă de ajutor de stat pe care o dai trebuie aprobată de Comisia Europeană”, a adăugat prim-ministrul.

Și pe zona culturală privată Guvernul va pregăti o schemă de ajutor de stat, a menționat premierul.

Orban a precizat că este o schemă „foarte complicat de generat” pentru că sunt foarte multe forme sub care cei care activează în domeniul culturii își desfășoară activitatea, de la ONG-uri la persoane fizice care lucrează ca freelancer.

Șeful Executivului a adăugat că Guvernul și-a propus ca pe toate măsurile pe care le va implementa să fie aplicată utilizarea depunerii aplicațiilor online.

viewscnt
Afla mai multe despre
horeca
ludovic orban
schema de ajutor