Mania ''meme stocks'' se răspândește și în Europa, numărul investitorilor de retail s-a dublat

Mania ''meme stocks'' se răspândește și în Europa, numărul investitorilor de retail s-a dublat
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 iun 2021

Numărul investitorilor de retail din Europa s-a dublat de la începutul anului trecut și până în prezent, în condițiile în care carantina și economiile acumulate în perioada pandemiei au declanșat o explozie a investițiilor în acțiuni din partea investitorilor non-profesioniști, arată datele publicate de operatorul bursier european Euronext, informează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cu toate acestea, este vorba de o tendință care este mai puțin evidentă în Europa decât în SUA, unde participarea investitorilor de retail pe piețele bursiere a explodat în vara anului trecut pentru ca în luna ianuarie a acestui an să atingă un nivel extraordinar, scrie Agerpres.

VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete! CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete!

Așa-numitele "meme stocks", precum acțiunile retailerului de jocuri video GameStop Corp sau acțiunile lanțului de cinematografe AMC Entertainment, au înregistrat creșteri explozive, alimentate de faptul că investitorii de retail și-au coordonat strategiile de investiții pe rețelele sociale.

În Europa tranzacțiile bursiere sunt mult mai fragmentate având în vedere că în regiune există diferite burse. Chiar și așa, ponderea din tranzacțiile totale efectuate de investitori de retail a crescut până la aproape 7% la mijlocul lui 2020, de la 2% în 2019, pentru ca în prezent să se situeze la 5%, susține Euronext.

Comparativ, analistul Jefferies, Daniel Fannon, estima în luna ianuarie că investitorii de retail au fost responsabili pentru 32% din volumul tranzacțiilor cu acțiuni în SUA.

Directorul Euronext, Stephane Boujnah, a dezvăluit pentru Reuters că numărul investitorilor de retail s-a dublat în ultimele 18 luni pe Euronext. După preluarea Borsa Italiana anul trecut, Euronext controlează în prezent un sfert din tranzacțiile cu acțiuni în Europa, în condițiile în care deține bursele de la Paris, Amsterdam, Lisabona și Dublin.

Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare CITEȘTE ȘI Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare

Potrivit lui Boujnah, reglementările privind abuzul de pe piață sunt mult mai stricte în Europa decât în SUA, ceea ce face mai dificil pentru investitorii de retail să își unească forțele pentru a combate strategiile de tip short selling adoptate de unele fonduri de investiții, un factor important care stă la baza fenomenului "meme stocks" din SUA.

De asemenea, investitorii de retail s-au îndreptat spre platforme de tranzacționare ușor de folosit, precum etoro, care în primul trimestru din 2021 a dobândit 3,1 milioane noi utilizatori înregistrați, comparativ cu 5,2 milioane pe întreg anul 2020. 

viewscnt
Afla mai multe despre
retail
bursa