O masă considerată „adecvată” rămâne un lux pentru mulți europeni.
Mai ales pentru cei care trăiesc cu grija zilei de mâine.

Aceasta în timp ce inegalitățile între țări și grupuri sociale rămân evidente.
În 2024, 8,5% din populația Uniunii Europene nu și-a permis o masă care să conțină carne, pește sau un echivalent vegetarian o dată la două zile, cu 1,0 punct procentual (pp) mai puțin decât în 2023 (9,5%), potrivit Eurostat.

Procentul a fost semnificativ mai ridicat în rândul persoanelor aflate în risc de sărăcie, 19,4%, față de 6,4% în cazul persoanelor care nu se aflau în această situație, arată Adevărul.
La nivel național, cel mai mare procent de persoane aflate în risc de sărăcie care nu și-au permis o masă adecvată a fost înregistrat în Slovacia (39,8%), urmată de Bulgaria (37,7%) și Ungaria (37,3%).
În schimb, cele mai mici procente s-au consemnat în Cipru (3,5%), Irlanda și Portugalia (ambele 5,1%).
În România, peste 25% dintre persoane se află în risc de sărăcie, conform graficului de mai jos:
