Modificări la Legea risipei alimentare: alimentele apropiate de data expirării nu vor mai fi revândute

Modificări la Legea risipei alimentare: alimentele apropiate de data expirării nu vor mai fi revândute
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 7 dec 2017

Asociațiile și fundațiile nu vor mai putea cumpăra de la comercianți, la prețuri foarte mici, alimente aflate în curs de expirare, pentru ca apoi să le revândă, interdicția fiind introdusă acum prin schimbarea în Parlament a Legii diminuării risipei alimentare. legea este amânată ca termen de aplicare până la jumătatea anului viitor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Profit News TV - Maraton Fonduri Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC Bank, Fabrica de Consultanță.
11 iunie - Medika TV - Maraton Sănătatea Aparatului Urinar
12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Legea  impunea comercianților și producătorilor care nu reușesc să vândă alimentele aflate la 3 zile înainte de expirare să le doneze asociațiilor umanitare sau primăriilor, pentru sprijinirea familiilor sărace, sau să le vândă întreprinderilor sociale la puțin peste 3% din prețul lor. 

Legea trebuia aplicată din 21 mai, dar Guvernul Tudose a decis, abia la sfârșitul lunii iunie, suspendarea acesteia, în condițiile în care normele de aplicare nu fuseseră oricum elaborate, iar Legea nu putea fi astfel aplicată.

Ordonanța Guvernului a fost ulterior amendată de Parlament, astfel încât aplicarea legii să fie suspendată până la 30 iunie 2018, cu argumentul că prevederile complexe necesită mai mult timp pentru implementare.

RAPORT: 65% dintre români spun că rețelele de socializare îi fac să cumpere mai mult decât au nevoie CITEȘTE ȘI RAPORT: 65% dintre români spun că rețelele de socializare îi fac să cumpere mai mult decât au nevoie

Legea stabilește în prezent că operatorii economici din domeniul agroalimentar pot oferi către asociații, fundații și întreprinderi sociale alimentele aflate aproape de expirarea datei-limită de consum contra unei sume maxime de 3% + TVA din prețul de achiziție, în cazul comercianților, și de 3% + TVA din prețul de producție, în cazul producătorilor și procesatorilor.

Ulterior, asociațiile și fundațiile pot comercializa alimentele respective cu maximum 25% + TVA din prețul de achiziție, respectiv de producție.

Bruxellesul acuză oficial cel mai mare berar al lumii că folosește practici anticoncurențiale CITEȘTE ȘI Bruxellesul acuză oficial cel mai mare berar al lumii că folosește practici anticoncurențiale

Noul proiect elimină complet aceste prevederi din lege, care a iscat numeroase obiecții din partea comercianților, și stabilește că transferul alimentelor către instituțiile înregistrate la ANSVSA în acest scop, și care nu se mai numesc ”entități”, ci ”operatori receptori”, se va face doar  în baza unui contract de donație sau sponsorizare.

Chiar și potrivit Ministerului Agriculturii, Legea în actuala formă este inaplicabilă și face mai mult rău decât bine. Această concluzie s-a desprins în urma dezbaterilor cu reprezentanții sectorului agroalimentar și întâlnirilor de lucru cu specialiștii din domeniu, în procesul de elaborare a normelor metodologice la lege.

Premieră absolută: Un gigant american vrea să vândă RCA șoferilor români CITEȘTE ȘI Premieră absolută: Un gigant american vrea să vândă RCA șoferilor români

Ministerul arată că în România nu a fost redactat până la această dată un studiu prin care să fie evaluat nivelul risipei alimentare la fiecare etapă a lanțului agroalimentar. Datele referitoare la România care au fost publicate până la această dată reprezintă diferite estimări realizate prin extrapolare și care situează România pe locul 9 la nivelul Uniuni Europene.

”Însă, conform studiului derulat de Comisia Europeană, a rezultat că cea mai mare risipă de alimente la nivel european se estimează a fi la consumatorii finali – 49%, fiind urmată de sectorul de procesare, care are o pondere de 37%, în timp ce la nivelul distribuţiei şi comerţului aceasta reprezintă 7%. În timp ce sectorul de alimentaţie publică a fost estimat la 5%, iar sectorul agricol la doar 2% din totalul risipei de alimente”, arată datele Comisiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
risipa
alimente
lege
suspendare
agricultura
guvern
comert
magazine
parlament