Peste 700 de unități de catering amendate de autorități

Peste 700 de unități de catering amendate de autorități
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 mar 2024

Reprezentanții Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au controlat peste 700 de unități de catering care livrau produsele alimentare către vârstnici, elevi sau pacienți, fiind date amenzi de peste 600.000 de lei. De asemenea, pentru opt unități a fost suspendată activitatea, iar pentru alte patru aceasta a fost interzisă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Reprezentanții ANSVSA au transmis, joi, că aceste controale au avut loc în perioada 17 februarie - 4 martie și au vizat spațiile, facilitățile și echipamentele pentru prepararea mesei în incinta unităților de tip catering, scrie News.ro.

CONFIRMARE Hornbach deschide în România un hub IT pentru toate cele 9 țări CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Hornbach deschide în România un hub IT pentru toate cele 9 țări

“La baza acestor acțiuni de control, a stat principiul asigurării unui nivel înalt de protecție a sănătății consumatorilor, având în vedere riscul pe care îl reprezintă prepararea și livrarea produselor culinare (alimente gata pentru consum - mâncăruri gătite, salate, sosuri etc) către colectivități mari de consumatori, inclusiv către categoriile de persoane vulnerabile (copii de vârstă preșcolară, elevi, vârstnici, persoane cu dizabilități, persoane spitalizate etc)”, au precizat reprezentanții ANSVSA.

Ei au adăugat că au fost controlate 708 de unități și au fost date 82 de amenzi, în valoare de 607.600 de lei.

“Totodată, au fost emise 8 ordonanțe de suspendare a activității, 4 ordonanțe de interzicere a activității și s-a dispus măsura de reținere oficială/ sechestru pentru o cantitate de 333 de kg de produse alimentare”, a menționat sursa citată.

Printre neregulile găsite au fost: ambalarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare; manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare; dificultăți în demonstrarea trasabilității produselor finite; deficiențe privind întreținerea spațiilor de producție; depozitarea și funcționarea în spații neaprobate sanitar veterinar; lipsă carnete de sănătate personal; lipsa contractului pentru efectuarea operațiunilor DDD; programe de autocontrol incomplete și/sau neimplementate.

De asemenea, au fost prelevate 87 de probe din produse culinare gata de consum, în vederea determinării criteriilor microbiologice de siguranța alimentelor, cu rezultat conform sau aflate în curs de evaluare.

viewscnt
Afla mai multe despre
ansvsa
catering