Piața de fuziuni și achiziții ar putea continua să crească în 2016, după ce a atins o valoare record în acest an

Piața de fuziuni și achiziții ar putea continua să crească în 2016, după ce a atins o valoare record în acest an
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 23 dec 2015

Fuziunile și achizițiile au atins o valoare record în acest an, de 4.600 de miliarde de dolari, sprijinite și de costul redus al împrumuturilor, iar tendința de creștere a pieței M&A este de așteptat să continue în 2016, scrie Forbes.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“Anul a acesta a fost dominat de sănătate și tehnologie. Mă aștept ca această tendință să continue. Anul 2015 a reprezentat un punct de pornire, dar nu mă aștept ca acesta să fie vârful”, spune Chiris Pultz, manager de portofoliu la Kellner Merger Fund.

Costurile mici de finanțare au sprijinit tranzacțiile între companii, multe alegând varianta fuziunilor și achizițiilor pentru a se extinde, a deveni mai competitive, a reduce costurile sau a evita plata unor taxe.  Rezerva Federală a SUA (Fed) a majorat în decembrie dobânda cheie pentru prima dată în ultimii 10 ani, dar acest lucru nu va duce, probabil, la o creștere semnificativă a costurilor de împrumut pentru companii, potrivit analiștilor citați de Forbes.

Pe de altă parte, Banca Centrală Europeană (BCE) a hotărât, în ședința de politică monetară din decembrie, reducerea ratei de dobândă la facilitatea de depozit la -0,3%, de la nivelul de -0,2%.

Piața fuziunilor și achizițiilor a fost dominată în acest an de tranzacții cu valori ridicate. Astfel, numărul tranzacțiilor la nivel global s-a redus cu 2,1% față de anul trecut, la 39.687, dar valoarea acestora a crescut cu peste 40%, la 4.600 de miliarde de dolari, potrivit datelor Thomson Reuters.

Unii analiști anticipează că numărul tranzacțiilor de valori foarte mari ar putea scădea în 2016, urmând ca piața să fie susținută de fuziuni și achiziții de valoare mai redusă, dar numeroase. Explicația este aceea că giganții formați în urma tranzacțiilor din acest an vor vinde o parte din activități (pentru a se alinia la cerințele autorităților sau pentru a se concentra pe activitățile principale), iar companiile de talie mică și medie vor fuziona pentru a rămâne competitive, scrie Straits Times.

"Deși valoarea tranzacțiilor ar putea scădea în 2016, ne așteptăm ca numărul acestora să fie în creștere, pe măsură ce piața M&A se extinde și asistăm la mai multe tranzacții în cazul companiilor de talie medie", spune Gary Posternack, director M&A la Barclays.

Cea mai mare tranzacție a anului 2015: Pfizer și Allergan

În luna noiembrie, gigantul farmaceutic american Pfizer a ajuns la un acord cu Allergan, producătorul Botox, pentru fuzionarea activităților celor două companii, într-o tranzacție de peste 150 miliarde de dolari, cea mai mare operațiune de acest fel din istoria industriei farmaceutice.

Tranzacția va fi structurată astfel încât Allergan, companie înregistrată în Dublin (Irlanda), va fi cea care va prelua activitățile Pfizer, cel mai mare producător american de medicamente urmând să își mute sediul în Irlanda pentru a benefica de un regim de taxare mai avantajos decât cel din SUA.

DuPont și Dow fuzionează, dând naștere celei mai mari companii din industria chimică

Giganții din industria chimică DuPont și Dow Chemical au anunțat în luna decembrie că au ajuns la un acord privind fuziunea celor două companii, tranzacția urmând să aibă loc printr-un schimb de acțiuni.

Fuziunea va da naștere celei mai mari corporații din industia chimică, cu o capitalizare de 130 miliarde de dolari, devansând grupul german BASF, care deține supremația de peste 9 ani.

Dow Chemical și DuPont vor deține câte 50% din acțiunile viitoarei corporații, care se va numi DowDuPont.

După încheierea fuziunii, estimată pentru a doua jumătate a anului 2016, grupul își va diviza operațiunile în trei companii listate la bursă, axate pe agricultură, producția de materiale și dezvoltarea de produse de specialitate.

AB InBev și SABMiller, pe punctul de a crea o companie care produce o treime din berea consumată la nivel mondial

Cel mai mare producător de bere la nivel global, Anheuser-Busch InBev (AB InBev), a încheiat un acord cu SABMiller, numărul doi de pe această piață, în urma căruia liderul mondial ar urma să achiziționeze principalul său competitor în schimbul sumei record de 71 miliarde lire sterline (107 miliarde dolari).

Ca urmare a achiziției, va fi creată o companie care produce circa o treime din cantitatea totală de bere consumată la nivel mondial.

Finalizarea tranzacției necesită aprobarea autorităților de reglementare din cele peste 100 de piețe în care operează cei doi producători, iar companiile au declarat deja că au în vedere vânzarea mai multor mărci pentru a atenua îngrijorările autorităților antitrust cu privire la concentrarea economică rezultată.

Preluarea BG Group de către Shell, cea mai mare tranzație din industria petrolieră din ultimul deceniu

Compania petrolieră Shell a ajuns în aprilie la un acord pentru preluarea grupului britanic BG, tranzacția fiind evaluată la acel moment la 70 de miliarde de dolari, cea mai mare din industria petrolieră din ultimul deceniu. Noua companie ar urma să devină cel mai mare producător de gaze naturale lichefiate la nivel global.

Potrivit Reuters, acționarii celor două companii vor vota cu privire la această tranzacție în luna ianuarie, urmând ca preluarea să fie finalizată, cel mai devreme, în februarie.

Reprezentanții Shell au declarat că, după finalizarea tranzacție, compania va desființa aproximativ 2.800 de locuri de muncă, în plus față de cele circa 6.500 de concedieri anunțate anterior.

viewscnt
Afla mai multe despre
m&a
achizitii
fuziune
2015
2016
tendinte