Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice vânzarea băuturilor energizante către minori

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice vânzarea băuturilor energizante către minori
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 mar 2024

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, pentru modificarea și completarea Legii 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, republicată. Astfel, actul normativ are în vedere prevenirea și combaterea efectelor consumului de băuturi energizante de către populație și interzice vânzarea de astfel de băuturi de către minori.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Actul normativ promulgat de către șeful statului are ca obiect de reglementare interzicerea comercializării băuturilor energizante care conțin combinații variate de carbohidrați vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanțe, precum: cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona și alți compuși cu efect de stimulare a sistemului nervos central în incinta unei instituții de învățământ, a unei instituții de sănătate ori destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate, scrie News.ro.

ROCA Industry, după intrarea pe piața principală a BVB: Am ajuns la jumătatea drumului; acționarul majoritar vrea și el să se listeze CITEȘTE ȘI ROCA Industry, după intrarea pe piața principală a BVB: Am ajuns la jumătatea drumului; acționarul majoritar vrea și el să se listeze

Prin urmare, conform legii promulgate constituie contravenție săvârșirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiții încât, conform legii penale, să fie considerate infracțiuni, comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit, inclusiv prin automate comerciale, a băuturilor energizante către minori de către unitățile autorizate să le comercializeze.

Băuturi energizante sunt băuturile care conțin combinații variate de carbohidrați vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanțe, precum cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona și alți compuși cu efect de stimulare a sistemului nervos central.

Totodată, legea introduce amenzi pentru operatorii economici care încalcă aceste prevederi de până la 30.000 de lei, în funcție de gravitatea faptei. Dacă sunt repetate contravențiile respective, atunci este dispusă și măsura suspendării activității localului public pe o perioadă cuprinsă între 10 și 30 de zile.

Senatul a adoptat pe 18 decembrie 2023 proiectul, în calitate de prim for sezizat, iar votul Camerei Deputaților din 20 femrbarie a fost decizional.

viewscnt
Afla mai multe despre
klaus iohannis
băuturi energizante