Primăria Capitalei se gândește să ceară mai mulți bani de la McDonald’s pe terenurile unităților drive-through. Ce redevență încasează în prezent de la gigantul fast-food

Primăria Capitalei se gândește să ceară mai mulți bani de la McDonald’s pe terenurile unităților drive-through. Ce redevență încasează în prezent de la gigantul fast-food
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 9 dec 2020

Cinci dintre contractele de asociere în participațiune semnate în anii ’90 între Primăria Municipiului București și operatorul lanțului de restaurante McDonald’s din România pentru exploatarea în comun a 6 unități drive-through, asociere la care municipalitatea a contribuit cu terenurile pe care se află respectivele fast-food-uri, se apropie de expirare, unul dintre acestea ieșind deja din perioada de valabilitate. Primăria se gândește acum să prelungească înțelegerile cerând mai mulți bani de la McDonald’s, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Premier Restaurants România SRL, operatorul lanțului McDonald’s din România, a solicitat încă de anul trecut autorității locale din Capitală prelungirea contractelor sau cumpărarea amplasamentelor respective.

Asocierea vizează restaurantele McDonald’s drive-through din Șoseaua Olteniței, Șoseaua Mihai Bravu, Str. Progresului, Bulevardul Basarabiei, Șoseaua Colentinei și Str. Buzești. Contractul a expirat deja pentru locația din Mihai Bravu, fiind semnat pe 7 decembrie 1995. Pentru celelalte, înțelegerile au fost parafate pe 11 ianuarie 1996, 19 noiembrie 1996, 4 aprilie 1996, 20 martie 1996 și 3 iulie 1998.

OMS nu crede că statele vor impune vaccinarea obligatorie anti-Covid CITEȘTE ȘI OMS nu crede că statele vor impune vaccinarea obligatorie anti-Covid

Contractele datează, astfel, din mandatele primarilor Crin Halaicu, Victor Ciorbea și Viorel Lis.

"Ținând cont de contextul actual, determinat de răspândirea virusului SARS-CoV-2 și de necesitatea gestionării urgente a acestei situații de criză, care a generat inclusiv întârzieri în procedura de actualizare și clarificare a situației juridice a amplasamentelor ce fac obiectul contractului de asociere în participațiune, supunerea spre dezbatere Consiliului General al Municipiului București (CGMB) a unui proiect de hotărâre care să aducă modificări la acest contract nu s-a putut realiza până la data prezentei. Acest fapt a fost determinat și de procedurile de organizare a alegerilor locale, de prelungirea mandatelor aleșilor locali, de validarea cu întârziere a Primarului General și a consilierilor generali (...)", se arată într-un document al Primăriei.

Astfel, Primăria a semnat deja un act adițional la contractul cu Premier Restaurants România SRL, prin care asocierea este prelungită cu 90 de zile pentru spațiile din Mihai Bravu și Olteniței. În cele 3 luni, Primăria urmează să elaboreze și să prezinte CGMB o propunere de prelungire a înțelegerii cu McDonald’s și termenii contractuali ai acesteia pentru toate locațiile ce fac obiectul contractului de asociere.

Grupul petrolier polonez PKN Orlen, controlat de stat, răscumpără de la un editor german grupul de presă regională Polska Press CITEȘTE ȘI Grupul petrolier polonez PKN Orlen, controlat de stat, răscumpără de la un editor german grupul de presă regională Polska Press

"Ținând cont că la baza aprobării HCLMB nr. 63/3.08.1995 și HCLMB nr. 65/7.09.1995 a stat nota de susținere întocmită de către Departamentul Economic, prin care au fost stabilite condițiile contractuale și elementele economice ale asocierii, am solicitat Direcției Generale Economice să ne comunice dacă prevederile art. 4.1 din contract rămân neschimbate în eventualitatea unei prelungiri. O posibilă modificare a cotei din venitul realizat din exploatarea restaurantelor McDonald’s (conform art. 4.1 din contract asociatul plătește o cotă de 1,5% din încasările nete lunare ale fiecărui restaurant, dar nu mai puțin de 2.000 dolari pe lună) se poate realiza doar după o analiză detaliată raportată la veniturile obținute, Premier Restaurants România SRL fiind obligată să trimită lunar de către PMB situația completă asupra valorii vânzărilor restaurantelor", se mai menționează în documentul citat.

Potrivit unor informații apărute în presă în anii anteriori, încasările anuale ale unui restaurant McDrive din București pot ajunge și la peste 5 milioane euro.

Premier Restaurants România SRL, care operează toate McDonald's-urile din România, a terminat anul trecut cu un profit net de peste 123 milioane lei, la o cifră de afaceri de circa 927 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
incasari mcdonald's
vanzari mcdrive
asociere participatiune pmb mcdonald's
chirie terenuri mcdrive