Proiect privind privind suprataxarea sucurilor cu zahăr, pentru descurajarea consumului și reducerea incidenței anumitor boli grave

Proiect privind privind suprataxarea sucurilor cu zahăr, pentru descurajarea consumului și reducerea incidenței anumitor boli grave
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 apr 2018

Un proiect care prevede introducerea unei taxe suplimentare pentru băuturile cu un conținut ridicat de zahăr va fi depus la Senat săptămâna viitoare, scopul actului normativ fiind acela de a descuraja consumul de sucuri după scumpirea acestora și reducerea incidenței bolilor cardiovasculare, a diabetului zaharat și a altor boli grave. Inițiatorul proiectului, senatorul USR Adrian Wiener, spune că măsuri similare au fost luate de mai multe țări, iar România ar avea cel mai mare consum de băuturi răcoritoare îndulcite din Europa.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Senatorul Adrian Wiener (USR Arad) a declarat, marți, pentru News.ro, că a finalizat redactarea unui proiect de lege la care a lucrat câteva luni, privind scăderea consumului de sucuri cu zahăr, iar în momentul de față strânge semnături în Parlament.

”Proiectul va fi depus la Senat săptămâna viitoare, iar acum are loc strângerea semnăturilor. Până azi (marți – n.r.), am primit semnături de la toți colegii cărora le-am prezentat proiectul, indiferent de partidul din care fac parte, dar mai important este că au semnat liderii de grupuri parlamentare”, a spus Wiener, care este medic, fost manager al Spitalului Județean Arad.

Senatorul afirmă că scopul actului normativ este acela de a descuraja consumul de sucuri care au conținut mare de zahăr și, implicit, diminuarea incidenței bolilor cardiovasculare, a diabetului zaharat, a obezității sau cancerului.

FOTO O tânără debutează în afaceri cu o cofetărie dedicată exclusiv câinilor CITEȘTE ȘI FOTO O tânără debutează în afaceri cu o cofetărie dedicată exclusiv câinilor

”Numeroase studii științifice arată, fără nici un fel de dubiu, o asociere pozitivă între consumul de băuturi răcoritoare cu adaos de zaharuri și incidența obezității și diabetului zaharat. Un studiu recent publicat de cercetătorii de la Cancer Council Australia și Universitatea din Melbourne indică o relație directă între consumul constant de băuturi răcoritoare cu adaos de zaharuri și 13 tipuri de cancer, independent de greutatea corporală”, spune senatorul.

Adrian Wiener afirmă că a discutat cu specialiști înainte de redacarea proiectului și a aflat că băuturile răcoritoare sunt cea mai importantă sursă pentru aportul de zaharuri libere în dieta occidentală.

”În România, avem cel mai mare consum de băuturi răcoritoare îndulcite din Europa, iar incidența diabetului zaharat este cea mai mare din UE. În condițiile în care consumul de zahăr creează dependență, populația României este vulnerabilă, în special componenta consumatorilor cu nivel al educației și al veniturilor inferioare”, a declarat parlamentarul.

Soluția propusă pentru descurajarea consumului de sucuri este introducerea unei taxe la producători.

”Pentru limitarea consumului de zahăr, soluția cea mai eficientă este introducerea unei taxări la nivel de producător, care pe de o parte să-i stimuleze pe aceștia să modifice rețeta, în sensul reducerii cantității de zahăr, iar pe de altă parte să determine consumatorii să scadă consumul băuturilor nesănătoase (...) Sumele colectate la bugetul de stat prin implementarea acestei măsuri vor fi direcționate către programele de sănătate pentru urgențe, AVC și boli cardiace. Dacă nu luăm acum această măsură, există riscul ca peste un anumit număr de ani să facem față unui vârf al incidenței diabetului și bolilor cardiovasculare în România, cu un cost social uriaș”, a mai declarat inițiatorul.

În expunerea de motive care însoțește prooiectul se arată că într-un singur pahar de bătură nealcoolică îndulcită cu zaharuri există în medie de 40 de grame de zahăr - echivalentul a 10 lingurițe de zahăr cristalin, iar ”cele mai uzuale băuturi de acest gen conțin aproximativ 110 grame de zahăr pe litru”.

Conform senatorului, măsuri similare au fost luate în Marea Britanie (2018), Franța (2012), Norvegia (are taxă pe zahăr din 1922), Irlanda, Mexic și ar ruma să fie adoptate în țări precum Africa de Sud și Australia.

viewscnt
Afla mai multe despre
sucuri zahar
usd
boli