PROIECT Vânzarea de alcool sau tutun minorilor va fi sancționată de la prima abatere cu suspendarea activității comerciantului

PROIECT Vânzarea de alcool sau tutun minorilor va fi sancționată de la prima abatere cu suspendarea activității comerciantului
scris 5 mar 2021

Vânzarea de alcool sau tutun minorilor nu va mai fi sancționată la prima abatere doar cu amendă, ci complementar va fi aplicată suspendarea activității comerciantului, prevede un proiect legislativ.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

De ce este important: În prezent, vânzarea produselor din tutun tinerilor cu vârsta sub 18 ani este sancționată în felul următor: cu amendă contravențională de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravențională de 10.000 lei și cu sancțiunea complementară de suspendare a activității până la remedierea situației care a dus la suspendarea activității la a doua abatere; săvârșirea unei noi contravenții la această lege se sancționează cu amendă contravențională de 15.000 lei și cu sancțiunea complementară de închidere a unității.

Miracolul digitalizării: declarațiile online nu se mai depun la etajul 2 CITEȘTE ȘI Miracolul digitalizării: declarațiile online nu se mai depun la etajul 2

De asemenea, important: Servirea cu băuturi alcoolice, în localurile publice, a consumatorilor aflați în vădită stare de ebrietate, precum și a minorilor este sancționată cu amendă de la 100 lei la 500 lei, iar în cazul repetării contravenției se dispune, totodată, măsura suspendării activității localului public pe o perioadă cuprinsă între 10 și 30 de zile.

Legislația mai prevede în cazul consumului de băuturi alcoolice de către persoanele care nu au împlinit vârsta de 18 ani în locuri publice (drumuri publice, parcuri, stadioane și terenuri sportive, instituții culturale, săli de spectacole, instituții sau unități economice, toate mijloacele de transport în comun, autogări, gări și aeroporturi, de stat și private) amendă de la 100 lei la 500 lei.

Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online CITEȘTE ȘI Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online

Autorul proiectului menționat, deputatul liberal Florin Roman, arată că deși există o legislație consacrată acestei problematici, în sensul interzicerii accesului în unitățile de alimentație publică în care se comercializează băuturi alcoolice sau produse din tutun minorilor neînsoțiți, precum și a comercializării, către copii, a produselor de tutun sau derivate/similare, există operatori economici care, ”poate din cauza unor pedepse mici”, nu respectă aceste interdicții, ”preferând obținerea unui câștig financiar facil, dar imoral, în detrimentul sănătății minorilor”.

Mai grav, potrivit inițiatorului, anumite cluburi sau restaurante - care, printre altele, nu respectă această legislație - reprezintă ”puncte sau focare de unde grupările de criminalitate organizată își recrutează viitorii infractori”.

”Adoptarea acestei inițiative legislative pe de o parte ar constrânge mai mult operatorii economici care comercializează produse de alcool și de tutun să respecte legislația care interzice vânzarea acestor produse către minori, iar, pe de altă parte, minorii nu vor mai fi tentați să intre în astfel de localuri. Chiar dacă unele afaceri nu vor mai fi la fel de rentabile, considerăm că sănătatea copiilor noștri este pe primul loc”, susține autorul proiectului.

Schimbări pregătite la contractele de telemuncă, atât pentru angajați, cât și pentru angajator CITEȘTE ȘI Schimbări pregătite la contractele de telemuncă, atât pentru angajați, cât și pentru angajator

Prin urmare, proiectul prevede ca vânzarea de tutun minorilor să fie sancționată cu amendă contravențională de 10.000 lei și cu sancțiunea complementară de suspendare a activității pe o perioadă de 30 de zile.

De asemenea, vânzarea băuturilor alcoolice minorilor sau consumul de către aceștia a băuturilor respective în localurile și spațiile publice menționate în lege nu vor mai fi sancționate doar cu amendă de la 100 lei la 500 lei, ci de la prima abatere constatată se va dispune și măsura suspendării activității localului public pe o perioadă cuprinsă între 10 și 30 de zile.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de ambele camere ale Parlamentului și promulgat de șeful statului.

Cîțu reia avertismentul că închide restaurantele, cluburile, magazinele și alte firme care nu respectă măsurile anti-Covid. \ CITEȘTE ȘI Cîțu reia avertismentul că închide restaurantele, cluburile, magazinele și alte firme care nu respectă măsurile anti-Covid. "Deja văd că nu mai purtăm mască..."

În prezent, în legislativ mai există 2 proiecte care propun înăsprirea sancțiunilor pentru vânzarea sau oferirea de alcool minorilor. Un proiect reprezintă chiar o inițiativă a producătorilor din domeniu, susținută de liberali, iar un alt proiect este o inițiativă a USR, care propune, de asemenea, sancțiunea complementară a suspendării activității comerciantului de la prima abatere.

Ambele inițiative au trecut tacit de Senat anul trecut, inițiativa USR având inițial un raport de adoptare, pentru ca apoi să fie retrimisă pentru dezbatere comisiei de specialitate.

Guvernul Orban a transmis că susține adoptarea inițiaitivelor, cu unele observații, așadar înăsprirea regimului sancționator are toate șansele să fie adoptată, în contextul apariției tot mai multor inițiative legislative de acest fel.

viewscnt
Afla mai multe despre
alcool
tutun
minori
suspendare
activitate
amenda
vanzare
proiect
parlament