Reacția Holzindustrie Schweighofer după descinderea DIICOT

Reacția Holzindustrie Schweighofer după descinderea DIICOT
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 mai 2018

Holzindustrie Schweighofer a anuțat miercuri că societatea cooperează cu autoritățile și ”oferă tot sprijinul” în ancheta DIICOT comunicată pe 30 mai.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

”Principiul fundamental al companiei este de a respecta întotdeauna legea și reglementările în vigoare din țările în care operează. Compania pune la dispoziția autorităților toate informațiile necesare pentru buna desfășurare a anchetei în curs și sprijină autoritățile prin toate mijloacele sale pentru o soluționare corectă a investigației, pe baza unor date transparente. Compania nu a fost înștiințată de obiectul acestei investigații. Compania Holzindustrie Schweighofer este prima interesată de soluționarea rapidă și corectă a acestei situații”, arată un comunicat al companiei.

Polițiștii și procurorii DIICOT fac percheziții, miercuri dimineață, pentru destructurarea unei grupări care ar fi cauzat un prejudiciu de 25 de milioane de euro prin achiziționarea de lemn fără proveniență legală sau a cărui proveniență ilegală era disimulată prin unele documente justificative cu caracter nereal.

Procurorii spun că începând cu anul 2011 și până în prezent, mai multe persoane au constituit un grup infracțional organizat, membrii grupului acționând în vederea deturnării licitațiilor publice organizate la nivelul unor direcții silvice pentru a-și asigura volume suplimentare considerabile de masă lemnoasă în vederea procesării în fabrici specializate în tăierea și rindeluirea lemnului.

Primul iPhone cu trei camere foto ar putea fi lansat în 2019 CITEȘTE ȘI Primul iPhone cu trei camere foto ar putea fi lansat în 2019

În același scop, unii agenți economici au fost înlăturați de la licitațiile de masă lemnoasă și, după caz, impuși alții. Surse judiciare au declarat pentru News.ro că este vizată compania austriacă Holzindustrie Schweighofer, fiind făcute percheziții la sediul central al aceseia și la fabrici ale acesteia, dar și la direcții silvice și gărzi forestiere.

”La începutul anului 2017, Holzindustrie Schweighofer a implementat un plan de acțiune complex pentru a combate tăierile ilegale și pentru a sprijini dezvoltarea unei industrii durabile a lemnului în România. Compania a investit 1 milion de euro în consolidarea securității lanțului său de aprovizionare prin măsuri care depășesc cu mult cerințele legale și reglementările în vigoare din România. La un an de la implementare, compania a făcut public bilanțul acestor măsuri”, mai spun oficialii companiei.

Din 2002, când Holzindustrie Schweighofer a intrat pe piața românească, a investit aproape 800 de milioane de euro în fabrici de cherestea și alte unități de producție echipate cu tehnologie de ultimă generație, arată datele prezentate de companie.

Compania are 2.700 de angajați direcți în birourile si fabricile sale din România. În ceea ce privește taxele, din 2002 compania a plătit peste 115 milioane de euro (fără TVA) în România.

În 2015, compania a fost al doilea mare exportator din Portul Constanța, cu o cotă de piață de 20%: a manipulat aproape 26.000 de vagoane de tren și a utilizat 10.700 curse de camioane. Holzindustrie Schweighofer este în prezent printre primele 15 companii în ceea ce privește volumul transportat pe cale ferată.             

Conform DIICOT, în această dimineață au avut loc 23 de percheziții în București și în cinci județe, la persoane fizice și juridice (din care patru la sediile unor instituții publice) în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea unui  grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de deturnare a licitațiilor publice, evaziune fiscală, concurență neloială, tăiere fără drept de arbori și alte infracțiuni aflate în competența acestei unități de parchet. Județele în care au loc perchezițiile sunt Alba, Suceava, Hunedoara, Brașov și Bihor.

Procurorii spun că începând cu anul  2011 și până în prezent, mai multe persoane au constituit un grup infracțional organizat, membrii grupului acționând în vederea deturnării licitațiilor publice organizate la nivelul unor direcții silvice pentru a-și asigura volume suplimentare considerabile de masă lemoasă în vederea procesării, în fabrici specializate în tăierea și rindeluirea lemnului. În același scop, unii agenți economici au fost înlăturați de la licitațiile de masă lemnoasă și, după caz, impuși alții.

Totodată, în urma cercetărilor procurorii au stabilit că o parte din cantitatea de masă lemnoasă recepționată nu a fost evidențiată în documente contabile.

De asemenea, există suspiciunea că o parte din masa lemnoasă recepționată provenea din săvârșirea unor infracțiuni de tăiere fără drept de arbori, iar membrii grupului infracțional organizat au beneficiat și de sprijinul unor funcționari publici.

Prejudiciul estimat în acest caz se ridică la peste 25 milioane de euro. În urma perchezițiilor, mai multe persoane urmează să fie duse la audieri la DIICOT- Structura Centrală.

Surse judiciare au declarat pentru News.ro că este vizată compania Holzindustrie Schweighofer și au loc percheziții la sediul central al acesteia, dar și la fabricile din Rădăuți și Sebeș, precum și la gărzi forestiere și direcții silvice.

viewscnt
Afla mai multe despre
holzindustrie schweighofer
diicot