Noi reguli apar în restaurant: Consumatorul să știe câte E-uri conțin produsele și că a demarat procesul de îmbălsămare din timpul vieții. "Dacă Dumnezeu voia ca în spațiul danubiano-carpato-pontic să mâncăm grăsime de palmier..."

Noi reguli apar în restaurant: Consumatorul să știe câte E-uri conțin produsele și că a demarat procesul de îmbălsămare din timpul vieții. "Dacă Dumnezeu voia ca în spațiul danubiano-carpato-pontic să mâncăm grăsime de palmier..."
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 ian 2023

Ordinul care stabilește detalierea informațiilor din meniurile restaurantelor va fi aplicat din 15 martie, astfel că, alături de denumirea produsului, va trebui pus într-o paranteză și numărul de E-uri, pentru ca un consumator să știe că procesul de îmbălsămare a început încă din timpul vieții, a anunțat președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Inițial, noile reguli urmau să fie aplicate din decembrie 2022.

"Vreau să fac o paranteză legat de ordinul ce stabilește ce informații trebuie să ne pună la dispoziție operatorul economic din alimentație publică, fie că vorbim despre cantină, fie că vorbim despre restaurante sau unități de alimentație de tip fast-food. Am emis un Ordin în urma discuțiilor cu asociațiile de protejare a intereselor consumatorilor și după ce am stabilit abordarea la nivel european, în sensul în care consider și acum necesar ca pentru ciorba de perișoare să ne fie comunicate toate informațiile de care cu siguranță avem nevoie, cum ar fi din ce carne sunt făcute perișoarele, existând variante din ce în ce mai multe.

În curând pot să fie făcute și din greieri, dar măcar să știm acest lucru. De asemenea, trebuie să luăm în calcul că mulți operatori economici servesc, astăzi, produse similare ca aspect și ca gust produselor cu care suntem familiarizați, în sensul utilizării cremelor vegetale pe bază de ulei de palmier în locul smântânii sau a unor produse similare cu brânza feta, ca aspect și ca textură, în condițiile în care și acestea sunt făcute cu puțin zer și foarte multă grăsime de palmier.

Mă gândesc că dacă Dumnezeu voia ca noi, cei din spațiul danubiano-carpato-pontic, să mâncăm grăsime de palmier, cu siguranță am fi avut pe dealurile țării noastre păduri destul de aglomerate cu astfel de copăcei", a susținut Constantinescu.

FOTO Primark, cu record de Crăciun, laudă vânzarea din România și pregătește un nou magazin CITEȘTE ȘI FOTO Primark, cu record de Crăciun, laudă vânzarea din România și pregătește un nou magazin

În viziunea șefului ANPC, acestea reprezintă practică înșelătoare, iar în baza Ordinului emis operatorii vor fi nevoiți să scrie în meniu "cremă vegetală" și să explice din ce este alcătuit un produs pentru a se lua o decizie în cunoștință de cauză din partea consumatorului, scrie Agerpres.

"Citeam dimineață un mesaj primit din partea FIHR - Federației Industriei Hoteliere din România, care dorește să anuleze Ordinul, pentru că, probabil, dorește să nu aflăm ce mâncăm, să nu aflăm ce compoziție calorică are (un produs, n.r.), ce impact are asupra metabolismului în condițiile în care pe toate posturile de televiziune apare mesajul de interes public "Evitați consumul de sare, zahăr sau grăsimi". Probabil că numai dacă se ridică din farfurie și se prezintă "Bună ziua, sunt zahărul ! Evită-mă!"... Mai mult decât atât, din studierea unor meniuri ale restaurantelor celebre de fast-food, o să constatați numărul de E-uri prezente în produs. Aveam să aflu că un gyros de porc/vită avea până la 27 de E-uri. În acest Ordin, la care vom da, în această săptămână, mai multe recomandări de implementare, alături de numele produsului va trebui pus într-o paranteză și numărul de E-uri. De exemplu, la ciorba sau tocănița de porc va trebui să pui în paranteză "7E", ca să știi că la momentul acela ai demarat deja procesul de îmbălsămare încă din timpul vieții...Voi duce toate aceste "bătălii" pentru a trezi la realitate atât consumatorii, cât și operatorii economici. Nu mi se pare normal să ni se pună în farfurie produse fără a citi detalii despre produs", a afirmat Horia Constantinescu.

Acesta a adăugat că Ordinul care stabilește ce informații trebuie să pună la dispoziție operatorul economic din alimentație publică va intra în vigoare pe data de 15 martie 2023.

"Ordinul a fost în dezbatere publică, este deja semnat, emis și publicat în Monitorul Oficial. A fost inclusiv comunicat Comisiei Europene, pentru că având impact din perspectiva unor acte normative europene, cum ar fi Regulamentul 1169, legat de etichetare și transmitere de informații, era nevoie de acordul Comisiei. Aceasta nu s-a opus emiterii unui astfel de Ordin (...) Ordinul trebuia pus în operă pe 20 sau 21 decembrie (2022, n.r.). La rugămintea reprezentanților mai multor asociații patronale și federații am stabilit întâlniri și s-a hotărât intrarea în vigoare pe data de 15 martie - Ziua Consumatorului, la nivel mondial", a spus Constantinescu.

FOTO Primark, cu record de Crăciun, laudă vânzarea din România și pregătește un nou magazin CITEȘTE ȘI FOTO Primark, cu record de Crăciun, laudă vânzarea din România și pregătește un nou magazin

ANPC precizează că Ordinul nr. 201/2022 al președintelui Autorității conține elemente esențiale pentru sănătatea consumatorilor, considerate de specialiștii instituției a fi deosebit de importante, în beneficiul consumatorilor, ținând cont că, în conformitate cu Regulamentul UE nr. 1169/2011, există obligativitatea prezentării tuturor datelor legate de ingredientele produselor alimentare și valorile lor nutriționale, tot așa este normal să se regăsească același tip de informații care să descrie un preparat culinar servit într-o locație de alimentație publică.

Conform datelor prezentate, joi, comisarii de la Protecția Consumatorilor au aplicat, în 2022, amenzi în valoare de 217,4 milioane de lei, în creștere cu 80,7% față de anul precedent, când cuantumul a fost de 120,3 milioane de lei.

În acest context, anul trecut, valoarea amenzilor încasate s-a ridicat la 43,5 milioane de lei, în creștere de la 16 milioane de lei, în 2021, respectiv de la 12,7 milioane de lei, în 2020. 

viewscnt
Afla mai multe despre
horia constantinescu
anpc