Românii fumează 10% din țigările de contrabandă din UE

Românii fumează 10% din țigările de contrabandă din UE
scris 7 iul 2017

Românii au consumat anul trecut 4,41 miliarde de țigarete de contrabandă, reprezentând aproape 10% din cele 48 de miliarde de țigări de contrabandă intrate în Uniunea Europeană, arată un sudiu asupra contrabandei și efectelor ei la nivelul Europei realizat de către KPMG pentru think-tankul britanic Royal United Services Institute (RUSI), publicat vineri.

”România se află pe un îngrijorător loc 6 în UE ca volum de țigări de contrabandă consumate, după Franța (8,96 miliarde), Polonia (6,16 miliarde), Marea Britanie (5,55 miliarde), Germania (4,8 miliarde) și Italia (4,43 miliarde)”, arată studiul.

În România, ponderea contrabandei de țigări este de 16,4% din piață, cea mai mare din grupul celor șase state, raportată la consumul total de țigarete. în Polonia, contrabanda are o pondere de 15%, urmată de Franța (14,8%), Marea Britanie (14,3%), Italia (5,8%) și Germania (5,2%), scrie News.ro.

KFC deschide în București un nou restaurant de tip Drive Thru, investiție de 1,2 milioane euro CITEȘTE ȘI KFC deschide în București un nou restaurant de tip Drive Thru, investiție de 1,2 milioane euro

În plus, circa 60% din țigaretele de contrabandă din România sunt așa-numitele illicit whites, adică țigarete a căror țară de proveniență nu poate fi determinată.

Studiul realizat de KPMG arată că nivelul pieței negre din România este mult peste media europeană de 9%, din cauza celor 2.000 de km de graniță cu state din afara UE, în care țigările costă o treime din prețul de vânzare din România, precum și din cauza accesului facil la produse de contrabandă.

”Conform Eurobarometrului 2016, 83% dintre românii intervievați au primit oferte de țigări de contrabandă chiar pe stradă, cu 40% mai mult decât media europeană, ceea ce dovedește îndrăzneala tot mai mare a traficanților de țigări, încurajată de profitabilitatea ridicată și riscurile reduse, precum și nevoia de intensificare a eforturilor autorităților pentru combaterea fenomenului”, mai arată studiul.

Raportul arată că 9% din totalul țigaretelor consumate în Europa în 2016 au fost ilegale. Cele 48 de miliarde vândute pe piața neagră din Europa au costat guvernele europene circa 10 miliarde de euro, reprezentând taxe neîncasate.

Ucraina a înlocuit Belarus ca principală sursă de țigări de contrabandă la nivelul Uniunii Europene, cu o pondere de 12% din țigările de contrabandă înregistrate în UE.

Șase țări (Franța, Polonia, Marea Britanie, Germania, Italia și România) reprezintă 71% din consumul total de țigări de contrabandă de la nivelul Uniunii Europene. 

Principalele țări de origine pentru țigările de contrabandă din România sunt Ucraina și Moldova, unde țigările costă în medie mai puțin de 4,5 lei, mai relevă documentul.

Un studiu publicat la sfârșitul lunii iunie arată că țigările provenite din contrabandă au reprezentat în luna mai 15,1% din piața românească, în scădere de la 15,2% în martie sau 16,2% în ianuarie, în condițiile în care autoritățile au intensificat activitățile de control din vămi. Acest studiu a fost realizat de compania de cercetare Novel Research și finanțat de companii din industria tutunului.

Studiul Novel Research relevă că regiunea Nord-Est (șase județe din Moldova), în care contrabanda cu țigări din Ucraina este larg răspândită, înregistrează o scădere a țigaretelor vândute ilegal, în timp ce regiunea Nord-Vest (nordul Transilvaniei, care are două județe frontaliere cu Ucraina) se confruntă cu o creștere a contrabandei.

viewscnt
Afla mai multe despre
contrabanda
tigari
uniunea europeana