SABMiller va recomanda acționarilor să accepte o ofertă de 104,3 mld. dolari din partea AB InBev

SABMiller va recomanda acționarilor să accepte o ofertă de 104,3 mld. dolari din partea AB InBev
scris 13 oct 2015

Conducerea SABMiller va recomanda acționarilor să accepte o propunere îmbunătățită a Anheuser-Busch InBev (AB InBev), prin care liderul pieței mondiale de bere oferă 68 miliarde de lire sterline (104,36 miliarde dolari) pentru preluarea companiei, o eventuală materializare a tranzacției urmând să ducă la crearea unui gigant în industria de profil.

După săptămâni de negocieri, Consiliul de Administrație al SABMiller a fost de acord să recomande acționarilor, în unanimitate, acceptarea unei oferte de 44 lire/acțiune, cu 50% peste cotațiile la care se tranzacționau titlurile SABMiller pe 14 septembrie, înaintea apariției primelor informații privind o posibilă preluare a companiei de către AB InBev.

Acțiunile SABMiller au crescut cu 9,2% după anunțul privind oferta îmbunătățită a AB InBev.

Aceasta este a cincea ofertă înaintată de AB InBev pentru achiziția SABMiller, companie care activează și pe piața din România. Propunerea anterioară viza un preț pe acțiune de 43,5 lire/acțiune și evalua compania la 67,4 miliarde lire.

Oferta agreată de SABMiller include plata în numerar a 44 lire pentru fiecare acțiune deținută de acționari, precum și o componentă de acțiuni pentru un pachet de 41% din titlurile companiei, prin care acționarii ar urma să primească 0,483969 acțiuni nelistate și 3,7788 lire în numerar pentru fiecare acțiune SABMiller, echivalentul a 39,03 lire/acțiune. Prețul pentru acțiunile incluse în pachetul de 41% este cu 33% peste cotația din 14 septembrie, potrivit unui comunicat al SABMiller.

Dacă AB InBev nu va reuși să obțină aprobările necesare de la autoritățile de reglementare pentru finalizarea tranzacției, sau dacă acționarii SABMiller resping acordul, atunci AB InBev trebuie să plătească SABMiller un comision pentru anularea tranzacției în valoare de 3 miliarde de lire, se arată în comunicat.  

AB InBev are timp până pe 28 octombrie să depună o ofertă fermă pentru achiziția SABMiller sau să se retragă de la negocieri, după ce SABMiller a obținut aprobarea autorităților britanice pentru extinderea termenului limită. Termenul inițial expira pe data de 14 octombrie.

SABMiller produce peste 150 mărci de bere la nivel mondial, printre care se numără Miller, Grolsh, Pilsner Urquell și Peroni. Compania operează și pe piața din România, unde este prezentă prin intermediul companiei Ursus Breweries, care produce mărci precum Ursus, Timișoreana, Stejar și Ciucaș.

La rândul său, AB InBev are mai mult de 200 de mărci în portofoliu, inclusiv Stella Artois, Beck's, Budweiser și Corona.

Anheuser-Busch InBev a fost înființată în 2008, în urma preluării companiei belgiene InBev de compania americană Anheuser-Busch. AB InBev are sediul social la Leuven, în Belgia. Compania are o cotă de 25% pe piața globală a berii.

viewscnt
Afla mai multe despre
sabmiller
ab inbev
preluare
oferta
achizitie