Șeful Organizației Mondiale a Comerțului își va încheia mandatul cu un an mai devreme

Șeful Organizației Mondiale a Comerțului își va încheia mandatul cu un an mai devreme
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 mai 2020

Șeful Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), Roberto Azevedo, își va încheia mandatul cu un an mai devreme, în luna august, a declarat acesta joi, într-un anunț surprinzător într-o perioadă în care organizația încearcă să țină sub control tensiunile globale crescute și să coordoneze reacțiile la pandemia de COVID-19, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Brazilianul de 62 de ani este director al OMC din 2013 și se află la al doilea mandat, care ar fi trebuit să se încheie în august 2021, scrie News.ro.

Azevedo a spus că a luat ”decizia personală” după ce a discutat cu familia și că aceasta nu este legată de sănătate sau de ambiții politice.

Franța: IKEA, foști șefi ai filialei și polițiști, trimiși în judecată pentru spionarea unor angajați și clienți CITEȘTE ȘI Franța: IKEA, foști șefi ai filialei și polițiști, trimiși în judecată pentru spionarea unor angajați și clienți

Potrivit unui text adresat membrilor OMC, Azevedo a afirmat că decizia sa este și în interesul organizației.

”În timp ce membrii încearcă să contureze agenda OMC pentru noile realități post-COVID, ar trebui să facă acest lucru cu un nou director general”, a afirmat Azevedo joi după-amiază, într-o conferință video cu reprezentanții statelor membre.

Plecarea sa vine într-o perioadă dificilă pentru organizația veche de 25 de ani, al cărei rol de rezolvare a disputelor a fost subminat de decizia Statelor Unite de a bloca numirea de judecători în instanța care judecă disputele comerciale.

Întrebat despre plecarea lui Azevedo, președintele american Donald Trump a afirmat că ”este OK”, el spunând că OMC este ”oribilă”.

”Am fost tratați foarte prost. Tratează China ca o națiune în curs de dezvoltare. De aceea China primește foarte multe beneficii de care Statele Unite nu beneficiază”, a spus Trump.

De la declanșarea crizei COVID-19, Azevedo a cerut guvernelor să nu impună restricții pe exporturile de alimente și echipamente medicale.

OMC, care reunește 164 de membri și are rolul să stabilească reglementări comerciale globale, nu a mai convenit un acord internațional important de când a abandonat negocierile din cadrul Rundei de la Doha, în 2015.

viewscnt
Afla mai multe despre
roberto azevedo
omc