Trump amenință din nou să mărească taxele vamale ale vinurilor franceze

Trump amenință din nou să mărească taxele vamale ale vinurilor franceze
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 iun 2019

Președintele american Donald Trump sugerează că ar putea să mărească taxele vamale, pentru a corecta o concurență a vinurilor franceze pe care o consideră neloială, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Franța taxează mult vinul, iar noi taxăm puțin vinul francez”, a denunat președintele american într-un lung interviu acordat CNBC, difuzat luni.

Vinul francez este reputat ca ”foarte bun”, a comentat locatarul Casei Albe, care nu bea alcool. Însă viticultorii americani se plâng că acesta intră pe teritoriul american ”pe nimic”. ”Nu este drept, vom face ceva în acest sens”, a dat el asigurări, potrivit News.ro.

Avânt pentru retailerii străini în România: Lidl și Mega Image - cele mai mari afaceri și cel mai mare profit pe piața românească CITEȘTE ȘI Avânt pentru retailerii străini în România: Lidl și Mega Image - cele mai mari afaceri și cel mai mare profit pe piața românească

Donald Trump denunță neîncetat dezechilibrul schimburilor comerciale ale Statelor Unite cu partenerii lor.

Deficitul cu Franța se ridica anul trecut la 15,81 miliarde de dolari, cu 3,2% mai mare decât anul precedent. Miliardarul republican denunța în noiembrie dezechilibrul comercial între cele două țări la produse viticole, în mesaje postat pe Twitter în care-l viza totodată pe președintele francez Emmanuel Macron.

Trump face aceste aceste declarații în contextul în care Statele Unite și Uniunea Europeană (UE) urmează să angajeze negocieri în vederea unui acord comercial. Bruxellesul nu vrea, deocamdată, să includă sectorul agricol într-un tratat.

VINUL FRANCEZ INTRĂ ÎN SUA  ”PE NIMIC”

Un stat membru UE, Franța nu stabilește ea însăși nivelul taxelor produselor importate. Însă există un dezechilibru în tarifele vamale. În Statele Unite, nivelul taxelor variază între 5,3 și 14,9% pe sticlă, în funcție de natura vinului și de nivelul alcoolului conținut, potrivit Comisiei americane a comerțului internațional. În Europa, acest nivel variază între 11 la 29%.

Piața europeană este însă departe de a fi închisă vinurilor americane, iar din 2007 în 2018, importurile de vin ”Made in America”, inclusiv din California (vest), au crescut cu 200% în Franța, iar Europa este de departe prima piață de export a produselor viticole americane, potrivit Vamei franceze.

Piața americană, invers, nu este chiar atât de deschisă cum pare. Statele Unite recunosc mărcile înregistrate, însă nu și de denumirile de origine, un sistem considerat prea complicat de către consumatori, ceea ce constituie o frână pentru produsele franceze.

Însă acest lucru nu a frânat exportul de vinuri și spirtoase franceze în Statele Unite, care a crescut anul trecut cu 4,6%, la un total de 3,2 miliarde de euro (3,62 miliarde de dolari), potrivit Federației exporturilor de vinuri și spirtoase din Franța (FEVS).

Statele Unite sunt prima piață ca valoare a exporturilor de vin franceze, în contextul în care clasa de mijloc americană dispune de o putere de cumpărare puternică. Iar sticlele de vin francez sunt așezate foarte bine în raioanele magazinelor, alături de vinuri americane sau din America Latină.

La fel ca în cazul produselor de lux, americanii care vor vin francez nu ar urma să-l abandoneze în masă, în cazul în care administrația Trump impune taxe vamale. Pentru Paris, însă, menținerea competitivității în acest sector important al economiei franceze rămâne o miză importantă.

Potrivit FEVS, vinurile și spirtoasele au reprezentat în 2018 al doilea excedent comercial al Franței, după sectorul aeronautic și urmat de industria parfumurilor și cosmeticelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
donald trump
vinuri franta