UE amendează cel mai mare berar al lumii cu 200 milioane euro pentru practici anticoncurențiale

UE amendează cel mai mare berar al lumii cu 200 milioane euro pentru practici anticoncurențiale
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 13 mai 2019

Comisia Europeană a amendat cel mai mare berar al lumii, compania Anheuser-Busch InBev (AB InBev), cu suma de 200,4 milioane de euro, din cauză că a încălcat regulamentele antitrust europene.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Potrivit Comisiei, AB InBev a abuzat de poziția sa dominantă pe piața belgiană, restricționând activ, în perioada 2009-2016, importurile propriei mărci de bere Jupiler produsă în Olanda.  AB InBev vinde mai ieftin berea pe piața olandeză, pe fondul concurenței ridicate.

"Consumatorii din Belgia au plătit mai mult pentru berea lor preferată din cauza strategiei deliberate a AB InBev de a restricționa vânzările transfrontaliere între Olanda și Belgia. Încercările din partea companiilor dominante de a diviza Piața Unică cu scopul de a păstra prețurile ridicate sunt ilegale”, spune comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager.

Rabla pentru electrice și electronice: Ministerul Mediului oferă vouchere pentru cumpărarea de televizoare. Câți bani economisești CITEȘTE ȘI Rabla pentru electrice și electronice: Ministerul Mediului oferă vouchere pentru cumpărarea de televizoare. Câți bani economisești

Conform Comisiei, printre practicile neconcurențiale folosite de AB InBev pentru a descuraja importurile de bere ieftină se numără modificarea ambalajelor pentru berea produsă la companiile pe care le deține în statele învecinate, cu scopul de a descuraja vânzarea pe alte piețe, precum și limitarea accesului unor retaileri la produsele care fac obiectul unor discounturi sau la anumite sortimente de bere.

Executivul de la Bruxelles a inițiat o anchetă împotriva practicilor AB InBev în 2016, iar în noimembrie 2017 a trimis companiei o scrisoare de obiecții.

Comisia notează că AB InBev a colaborat în cadrul investigației “dincolo de obligația sa de a face acest lucru”. Producătorul de bere a recunoscut că a încălcat regulile UE din domeniul concurenței și a propus un set de măsuri pentru a remedia situația, acțiuni care au condus la reducerea amenzii primite cu 15%.

AB InBev, cu sediul la Leuven, în Belgia, este cel mai mare producător de bere, controlând aproximativ o treime din piața mondială a berii. În Belgia, marca Jupiler deține o cotă de aproximativ 40% din totalul pieței de bere.

viewscnt
Afla mai multe despre
ab inbev
anheuser-busch inbev
comisia europeana
amenda
sanctiune
practici anticoncurentiale
bere
berar
jupiler