UE încurajează consumatorii să-și repare bunurile în loc să le înlocuiască

UE încurajează consumatorii să-și repare bunurile în loc să le înlocuiască
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 nov 2023

Europarlamentarii au căzut de acord asupra unor noi norme care consolidează dreptul la reparare al unor bunuri precum mașini de spălat, televizoare și smartphone-uri și reduc impactul consumului în masă asupra mediului, informează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În luna martie, Comisia Europeană a propus o nouă lege care obligă vânzătorii să repare gratuit un produs în perioada legală de garanție de doi ani și să furnizeze reparații pentru produse timp de cinci până la zece ani după vânzare, scrie Agerpres.

FOTO Primark anunță că deschide al 3-lea magazin din România, dar în afara Bucureștiului. Ce oraș a ales CITEȘTE ȘI FOTO Primark anunță că deschide al 3-lea magazin din România, dar în afara Bucureștiului. Ce oraș a ales

Parlamentul European și-a adoptat marți poziția de negociere referitoare la un "drept la reparare" consolidat de care să beneficieze consumatorii, cu 590 voturi pentru, 15 împotrivă și 15 abțineri. Propunerea urmărește să încurajeze un consum mai sustenabil prin simplificarea reparării bunurilor defecte, reducerea deșeurilor și sprijinirea sectorului reparațiilor.

În perioada de garanție legală, vânzătorii vor trebui să acorde prioritate reparațiilor atunci când acestea sunt mai ieftine sau egale cu costul înlocuirii, cu excepția cazului în care reparația nu este posibilă sau ar incomoda consumatorul. Eurodeputații propun și extinderea perioadei de garanție legală cu un an după repararea unui produs.

După expirarea garanției, consumatorii vor avea dreptul de a cere repararea unor produse precum mașini de spălat, aspiratoare, telefoane mobile și biciclete. Pentru ca reparațiile să devină opțiunea mai atractivă pentru consumatori, eurodeputații propun ca producătorii să împrumute clienților dispozitive de înlocuire pe durata reparațiilor. Dacă un produs nu poate fi reparat, ar putea fi oferit în schimb un produs recondiționat.

"Am adoptat o serie de măsuri pentru a încuraja consumatorii să aleagă reparația în locul înlocuirii, cu un accent special pe sprijinirea reparatorilor independenți și pe stabilirea de stimulente financiare. Așteptăm poziția Consiliului în curând, astfel încât să putem începe negocierile pentru a transforma aceste măsuri în legislație și pentru a deschide calea către o economie europeană cu adevărat circulară", a declarat raportorul Rene Repasi (membru al grupului parlamentar S&D).

După ce Consiliul își va adopta la rândul său poziția de negociere, în data de 22 noiembrie, vor putea începe discuțiile cu Parlamentul. Prima reuniune va avea loc pe 7 decembrie.

Rene Repasi și-a exprimat speranța că negocierile cu privire la textul final se vor încheia în luna februarie 2024, pentru a permite legii să intre în vigoare înaintea alegerilor europarlamentare din iunie. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ue
reparatii