ULTIMA ORĂ După cora, Protecția Consumatorilor vrea să închidă 6 luni și hypermarketuri Auchan

ULTIMA ORĂ După cora, Protecția Consumatorilor vrea să închidă 6 luni și hypermarketuri Auchan
scris 1 nov 2021

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor vrea închiderea a patru unități Auchan din București - magazinele Auchan Titan, Vitan, Militari și Berceni - pe o perioadă de cel mult șase luni, spunând că a descoperit abateri importante în urma unor controale desfășurate luni. UPDATE Vezi mai jos reacția Auchan.

ULTIMA ORĂ După cora, Protecția Consumatorilor vrea să închidă 6 luni și hypermarketuri Auchan

În urma controlului au fost aplicate amenzi în valoare totală de 102.000 lei și dispunerea unor măsuri complementare importante, printre care oprirea definitivă de la comercializare și retragerea din consumul uman a tuturor produselor alimentare neconforme identificate în cele patru magazine și propunerea de închidere pe o durată de cel mult 6 luni a tuturor celor patru unități.

Cum atragi clienți prin intermediul platformelor de socializare CITEȘTE ȘI Cum atragi clienți prin intermediul platformelor de socializare

Cele mai frecvente abateri constatate de comisarii CRPC București-Ilfov au fost: comercializarea de fructe și legume cu modificări organoleptice de aspect, culoare, consistentă, fiind improprii consumului uman (prezență a mucegaiului, grad de coacere neuniform, consistență moale la palpare, exemplare depreciate, lovituri mecanice etc.), lipsa informării consumatorilor asupra faptului că, la anumite sortimente de citrice, coaja nu este destinată consumului uman, comercializarea unor produse cu data limită de consum depășită, nerespectarea temperaturii de păstrare a produselor calde, de minimum +60 grade C, la raionul gastro, nerespectarea temperaturii indicate de producători pentru o serie de produse alimentare, utilizarea unor materii prime cu data limită de consum depășită, utilizarea unor bureți de sârmă și coșuri de gunoi fără capac, în zona de gătire, precum și a unor ustensile deteriorate, utilizarea meselor de expunere a produselor calde fără a fi igienizate corespunzător, existența unor ventilatoare ale agregatelor frigorifice, precum și agregate frigorifice neigienizate, existența la vânzare, la vitrina asistată, a unor produse fără a avea etichete cu data deschiderii pentru a se putea stabili conformitatea acestora.

ULTIMA ORĂ După cora, Protecția Consumatorilor vrea să închidă 6 luni și hypermarketuri Auchan

La vitrinele asistate conținând mezeluri/brânzeturi/carne refrigerată vrac, carne afumată vrac, rafturile de expunere a produselor de panificație și spațiul de depozitare al produselor de cofetărie, au fost constatate: prezența ruginei, vopsea exfoliată, insecte moarte, fire de păr, zone oxidate, acumulare de apă provenită din nefuncționarea corespunzătoare a agregatelor frigorifice, lichid provenit de la produse din carne ambalată, prezența prafului în strat gros pe rafturi și ventilatoare, prezența de resturi alimentare.

De asemenea, s-a constatat absența, de pe etichetele de produs, a mențiunilor prezeneia ingredientelor cu potențial alergen, în produsele preparate în magazine și alte deficiențe de etichetare a produselor realizate în unitate, prezența unor arsuri de la congelare la produsele congelate sau a unor acumulări de gheață în ambalaj, utilizarea unor cântare fără verificări metrologice periodice, comercializarea diferitelor tipuri de murături (în oțet), constatându-se faptul că nu se precizează originea oțetului, precum și faptul că acestea sunt prezentate ca murături în oțet, iar în lista de ingrediente se declară acid acetic.

ULTIMA ORĂ După cora, Protecția Consumatorilor vrea să închidă 6 luni și hypermarketuri Auchan

UPDATE ora 19.23 Auchan a transmis următoarea reacție

"Confirmăm faptul că reprezentanți ai ANPC au derulat astăzi un control în câteva magazine. Autoritatea ne-a sesizat mai multe aspecte, diferite de la un magazin la altul, a căror remediere a fost dispusă imediat, fiind deja finalizată în cea mai mare măsură. Urmează să transmitem către OPC București, mâine dimineață, solicitările ce se impun în vederea redeschiderii către consumatori a zonelor supuse controlului din magazinele în cauză.

Toate magazinele noastre au sisteme de audit și control al calității, avem implementată respectarea standardelor ISO pentru managementul calității -  fiecare hipermarket beneficiind și de un responsabil de calitate dedicat acestora - toate cu scopul de a răspunde cât mai bine prevederilor legale. De asemenea, magazinele noastre respectă măsurile pentru protecție sanitară împotriva Covid-19.  Ne asigurăm clienții că vom crește și mai mult gradul de vigilență și control în această perioadă".

La finele săptămânii trecute, comisarii ANPC au anunțat că au verificat magazinele cora din zona București-Ilfov, fiind constatate numeroase abateri pentru care au aplicat amenzi în valoare totală de 120.000 de lei. De asemenea, a fost emisă propunere de închidere temporară pentru cora Pantelimon și cora Alexandriei. Vezi mai jos reacția cora la aceste controale.

Anterior, rețeaua cora s-a revoltat și a transmis un mesaj legat de certificatul verde impus de autorități în mall-uri - vezi AICI

Închiderea, și pe acest interval, a două magazine de dimensiunea celor vizate acum reprezintă o premieră.

Construirea unui site web - trei pași pentru un start bun CITEȘTE ȘI Construirea unui site web - trei pași pentru un start bun

”În urma controlului, au fost  înregistrate o serie de abateri importante, care au dus la amenzi contravenționale în valoare totală de 120.000 lei și dispunerea unor măsuri complementare importante”, a transmis atunci ANPC.  

ULTIMA ORĂ După cora, Protecția Consumatorilor vrea să închidă 6 luni și hypermarketuri Auchan

Măsurile dispuse au vizat: 

- oprirea definitivă de la comercializare și retragerea din consumul uman a tuturor produselor alimentare neconforme identificate în cele 4 magazine

Instrumente pentru o muncă remote eficientă CITEȘTE ȘI Instrumente pentru o muncă remote eficientă

 

- oprirea temporară a prestării serviciului la raioanele cu vitrină asistată:

  1. mezeluri, cofetărie, pește, produse alimentare promoționale – Cora Lujerului

  1. legume-fructe, gastro, cofetărie, măsline vrac – Cora Pantelimon 

  1. legume-fructe, gastro, cofetărie, brânzeturi și carne vrac – Cora Văcărești ( incinta Mall Sun Plaza) 

  1. gastro – Cora Alexandriei 

Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0 CITEȘTE ȘI Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0

- propunere de închidere a unității pe o durată de cel mult 6 luni pentru Cora Pantelimon și Alexandriei. 

ANPC precizează că s-au descoperit fructe și legume, vândute ca fiind calitatea I, dar, în realitate, acestea prezentau modificări organoleptice de aspect, culoare, consistentă, fiind improprii consumului uman. 

Comisarii anunță că au mai descoperit, între altele: 

- comercializarea unor produse cu data limită de consum depășită, 

Cum previi picarea site-ului în cazul creșterilor masive de trafic CITEȘTE ȘI Cum previi picarea site-ului în cazul creșterilor masive de trafic

- nerespectarea temperaturii de păstrare a produselor calde, de minimum +60 grade C, la raionul gastro,  

- nerespectare temperaturii indicate de producători, pentru o serie de produse alimentare, 

ULTIMA ORĂ După cora, Protecția Consumatorilor vrea să închidă 6 luni și hypermarketuri Auchan

- utilizarea unor materii prime cu data limită de consum depășită, 

- existența insectelor moarte sub tăvile de expunere din vitrinele asistate

- existența unor depuneri masive de praf pe ventilatoarele agregatelor vitrinei asistate

- prezența unor arsuri de la congelare la produsele congelate sau a unor acumulări de gheață în ambalaj 

JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase CITEȘTE ȘI JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase

- utilizarea unor vitrine frigorifice cu rugină, exfolieri ale vopselei, grad avansat de uzură sau în care existau resturi alimentare, acumulări de apă și mucegai

 

ULTIMA ORĂ După cora, Protecția Consumatorilor vrea să închidă 6 luni și hypermarketuri Auchan

UPDATE ora 17.21 cora a transmis următoarele precizări

"Patru hipermarketuri cora din București au primit controale din partea ANPC în cursul dimineții de astăzi.

În urma controalelor au fost constatate o serie de situații pe care le rezvolvăm în cel mai scurt timp. Cea mai mare parte dintre acestea au fost deja remediate până la această oră.

Relația cora cu autoritățile este una constantă și de dialog. Apreciem de fiecare dată observațiile experților ANPC și colaborăm pentru îmbunătățirea activității.

Îi asigurăm pe clienți că am implementat toate măsurile de siguranță sanitară și alimentară în magazine, care sunt certificate Safeguard, astfel încât aceștia să aibă o experiență plăcută și sigură la cumpărături.

Magazinele cora sunt deschise pentru toți clienții."

viewscnt
Afla mai multe despre
cora pantelimon
magazin