Vinul zilei: un asamblaj roșu din Bistrița Năsăud, un vin serios care reușește ușor să se destindă și să se manifeste jovial. De savurat alături de brânzeturi sau preparate din carne de miel, pui sau vită

Vinul zilei: un asamblaj roșu din Bistrița Năsăud, un vin serios care reușește ușor să se destindă și să se manifeste jovial. De savurat alături de brânzeturi sau preparate din carne de miel, pui sau vită
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 8 dec 2023

Vinul zilei, Navicella Roșu 2019 de la Crama Jelna, este un asamblaj interesant de Pinot Noir, Cabernet Sauvignon și Merlot.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Crama Jelna este o cramă artizanală, de familie, într-o regiune cu o lungă și importantă tradiție în domeniul viticol. Astfel, primele însemnări ale podgoriilor de viță-de-vie pe dealurile Jelnei sunt trecute chiar în prima cartare a Transilvaniei, în harta iosefină realizată de Imperiul Austro Ungar în 1766.

Astăzi, crama Jelna este condusă de o familie tânără de antreprenori din Bistrița Năsăud, iar pe cele 26 de hectare de viță-de-vie sunt cultivate soiurile de struguri Sauvignon Blanc, Fetească Albă, Fetească Regală, Muscat Ottonel, Pinot Noir, Fetească Neagră, Merlot și Cabernet Sauvignon, Novac și Negru de Drăgășani.

Navicella este un omagiu adus capodoperei pictorului Giotto di Bondone, una dintre copiile acesteia regăsindu-se în biserica din Jelna. Un vin care îmbină cultura cu tradiția și istoria viticolă a locului, recomandarea noastră de astăzi, Navicella 2019, este un vin realizat din Pinot Noir, Cabernet Sauvignon și Merlot. Roșu rubiniu, cu tente vișinii, vinul își descoperă eleganța mai întâi prin notele olfactive de fructe și condimente, după care prin aromele catifelate, fructate, evidențiind totodată și o aciditate vioaie. Vă recomandăm servirea acestui vin la 14-16 grade Celsius, alături brânzeturi sau preparate din carne de miel, pui și vită.

George Mitea: Din Bistrița Năsăud nu vin doar mari scriitori dătători de frisoane la BAC, cum ar fi Coșbuc sau Rebreanu, ci și o pleiadă de crame tinere din de altfel istorica regiune a țării, cu îndelungată tradiției în cultivarea viței de vie. Dintre ele se remarcă Jelna, care a reușit să exploateze specificul mai răcoros al zonei, propunând ca vin mare al cramei un cupaj în care pretențiosul Pinot Noir este rege, ajutat de nobilii de serviciu ai podgoriilor lumii Cabernet Sauvignon și Merlot. Rezultatul este un vin serios, care însă reușește ușor să se destindă și să se manifeste jovial. Există o suplețe necaracteristică blendurilor mai sudice, însă există și o finețe în plus, neforțată și naturală. Există și arome de baric, condimentate, care completează miezul fructat, de fructe roșii, porumbe coapte, cu o taninozitate moderată. E un vin care poate fi consumat cu succes acum, însă l-aș mai lăsa câțiva ani să se deplieze total.

Vinul poate fi cumpărat de aici.

Unvinpezi.ro este un magazin online de vinuri care oferă peste 500 de etichete la cele mai bune prețuri. Pe Unvinpezi.ro veți găsi în fiecare zi, la ofertă, un vin excepțional, evaluat de experți. El va avea cel mai mic preț din online-ul românesc. Alături de el, sute de alte sticle alese pe sprânceană și o selecție de spirtoase. În plus, ai opțiunea de a deveni membru premium și astfel să beneficiezi de o mulțime de beneficii.

viewscnt
Afla mai multe despre
unvinpezi.ro
vin