Vinuri recomandate pentru preparatele tradiționale de Crăciun

Vinuri recomandate pentru preparatele tradiționale de Crăciun
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 21 dec 2023

Asocierea bucatelor tradiționale de Crăciun cu vinurile potrivite este o misiune importantă, uneori destul de dificilă, dar care duce la un alt nivel experiența mesei festive. Aperitivele, sarmalele, friptura, cozonacul – toate acestea sunt încă și mai savuroase atunci când le asociem cu vinul potrivit, care să le complimenteze frumos aromele.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Dacă meniul e gata pregătit pentru Sărbători, consultă mai jos ghidul preparatelor tradiționale și al vinurilor perfecte pentru a le însoți. Odată bifată această sarcină poți fi sigur că și Crăciunul acesta va fi un succes.

Aperitivele tradiționale se potrivesc cu vinuri albe, cu o aciditate mai ridicată

Vinuri recomandate pentru preparatele tradiționale de Crăciun

Masa de Crăciun va include și tobă, piftie, salată de boeuf sau salată de vinete. Mergi la sigur cu un vin alb cu o aciditate mai ridicată care să echilibreze grăsimea acestor preparate, fără a le acoperi gustul. Riesling sau Feteasca Regală sunt perfecte în acest caz.

Noi îti recomandăm Riesling Dry 2022  sau Avincis Feteasca Regala de la Crama Avincis.

Friptura de porc se asociază cel mai bine vinurilor roșii, cu corp mediu, dar se potrivește și cu vinuri albe, cu aciditate mai ridicată

Vinuri recomandate pentru preparatele tradiționale de Crăciun

Sățioasă și consistentă, friptura de porc ar trebui asociată cu un vin care să îi completeze aromele, dar care să ajute și la procesarea grăsimilor. Cele mai potrivite în acest sens sunt vinurile roșii, fructate, cu corp mediu, dar și vinurile albe seci puțin baricate, cu suficientă aciditate astfel încât să îi facă față cărnii de porc. Alegeri inspirate aici ar fi Feteasca Neagră, Merlot sau Syrah. 

De pe Unvinpezi.ro îți recomandăm Chateau des Erles 2013 sau Scentico Chardonnay Light Barrique

Pentru friptura de pui, rață sau cea de curcan alege vinuri albe, seci, dar și vinuri roșii ușoare, cu note discrete

Vinuri recomandate pentru preparatele tradiționale de Crăciun

Preparatele cu pui, rață sau curcan merg cel mai bine cu vinuri fructate, în special vinuri albe seci, cum ar fi Chardonnay sau Sauvignon Blanc. Și vinurile roșii, dar ușoare, cu note subtile sunt potrivite în acest caz.

De pe Unvinpezi.ro ai putea alege Dealu Negru by Jelna Sauvignon Blanc sau un Pinot Noir & Shiraz 2019

Aromele peștelui și ale fructelor de mare se simt cel mai bine alături de vinuri albe, seci, cu o aciditate peste medie

Vinuri recomandate pentru preparatele tradiționale de Crăciun

Dacă în meniul de Sărbătoare includem și pește sau fructe de mare, o alegere inspirată ar fi vinurile albe seci, cu o aciditate peste medie, dar și vinurile spumante.

În acest sens, Caii de la Letea Aligote 2022 Vol. II de la Via Viticola și Ferghettina Fraciacorta Brut pot fi două variante demne de luat în seama.

Sarmalele sunt savuroase cu vinuri seci și corpolență medie, cu aciditate medie sau ridicată

Vinuri recomandate pentru preparatele tradiționale de Crăciun

Tradițional, sarmalele sunt din carne de porc, așadar o carne mai grasă. Vinurile potrivite sunt cele care reușesc să echilibreze grăsimea și să se potrivească texturii sarmalelor, fără a le acoperi savoarea. Vinurile seci, cu o corpolență medie și aciditate medie sau ridicată întrunesc toate criteriile de mai sus. 

Intră pe Unvinpezi.ro și pune în coș DFR Feteasca Neagra 2021 sau Nedeea Rosu 2020.

Cozonacul și celelalte dulciuri de Crăciun merg perfect cu vinuri albe sau roze, dulci sau demidulci, dar și cu spumante

Vinuri recomandate pentru preparatele tradiționale de Crăciun

Fără doar și poate cozonacul va fi vedeta mesei de Sărbătoare, așa că alege un vin pe măsură. În linii mari, vinurile albe și roze, dulci sau demidulci, dar și spumantele îi vor complimenta frumos aromele.

De pe Unvinpezi.ro pot alege Dibon Cava Brut Rose Pinord sau Cremant de Bourgogne Patriarche Brut

Unvinpezi.ro este un site dedicat pasionaților de vin, care oferă o selecție impresionantă de aproape 600 de etichete atent alese de experți. Este platforma de vinuri cu cele mai multe recenzii de vin din România. În fiecare zi, pe site este listat vinul zilei cu cel mai bun preț din online-ul românesc.

Material susținut de Unvinpezi.ro
viewscnt
Afla mai multe despre
unvinpezi.ro
vin