Vânzările Zăganu au scăzut anul trecut, urmare a închiderii HoReCa, dar reprezentanții Fabricii de Bere Bună, care operează brandul de bere artizanală, sunt optimiști și spun că 2021 va marca o revenire la normal, odată cu deschiderea barurilor la interior și cu apropierea sezonului de primăvară-vară.
Producția de bere artizanală pe piața românească a fost afectată în mare măsură de închiderea HoReCa, segment care atrăgea o mare parte din volume.
“Noi, la Zăganu, am reușit să trecem peste efectele pandemiei crescând și dezvoltând vânzările în retailul modern, dar și promovând vânzările online pe site-ul nostru și pe site-uri partenere”, a declarat pentru Profit.ro Laurențiu Bănescu, cofondator Zăganu.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Înainte de începerea pandemiei COVID, 75% din vânzările Zăganu mergeau către HoReCa, dar proporțiile s-au modificat și există schimbări de ponderi între HoReCa și retailul modern, dar și între ambalaje (sticle/draught).
“Considerăm că industria HoReCa, în care activăm și noi, Zăganu, cu barul nostru de pe Calea Victoriei - Fabrica de Bere Bună, are nevoie de implementarea urgentă a măsurilor de ajutor pentru HoReCa, pentru a putea trece peste această perioadă dificilă (granturi, compensarea cifrei de afaceri, etc)”, mai spune Bănescu.

Microberăria Zăganu a fost fondată în 2013 de Laurențiu Bănescu și Alexandru Geamănu, în localitatea Măneciu-Ungureni din județul Prahova. Patru ani mai târziu a fost deschis și barul Fabrica de Bere Bună, situat în București, pe Calea Victoriei.
În 2019, producătorul de bere artizanală raporta afaceri de 5,6 milioane lei.

Piața berii este dominată de multinaționale. Pe segmentul microberăriilor însă, tot mai multe firme românești s-au lansat în ultimii ani, iar cererea pentru berea artizanală este în creștere.