TeraPlast a investit 3,5 milioane euro în transformarea unui depozit în secție reciclare mase plastice

TeraPlast a investit 3,5 milioane euro în transformarea unui depozit în secție reciclare mase plastice
scris 20 iun 2018

Grupul TeraPlast, unul dintre cei mai mari producători de materiale pentru piața construcțiilor și instalațiilor din România, a anunțat miercuri că a investit 3,5 milioane de euro în transformarea unui depozit de materie primă în secție de colectare și reciclare de mase plastice.

”Decizia de a deschide o linie de reciclare a deșeurilor din PVC rigid (...) vine în urma unei perioade de doi ani de studiere a pieței și tehnologiilor internaționale. Totodată, este și una dintre inițiativele grupului de aliniere la tendințele majore din industria maselor plastice la nivel mondial, dar în special în direcția responsabilizării față de societatea românească, în care compania își desfășoară activitatea de peste 120 de ani”, a informat miercuri compania.

Secția de reciclare are o capacitate de producție de 12.000 tone/an, iar compania intră în top 10 reciclatori din Europa. Investiția include liniile de reciclare, hala de producție, clădiri conexe și spații de depozitare, precum și alte dotări specifice, scrie News.ro.

”Există state din Europa în care a devenit obligatorie încorporarea în produsele din PVC a materialului reciclat, în anumite proporții. Provocarea majoră este utilizarea unui reciclat cu o puritate înaltă, care să confere aceleași proprietăți produsului finit ca și materialul virgin, iar acest lucru se realizează folosind tehnologii avansate de sortare și curățare a deșeului brut”, spune Alexandru Stânean, director general adjunct Grup TeraPlast.

Seria Moto E5 este disponibilă în România, cu dotări tehnice interesante pentru gama de smartphone-uri ieftine. Cât costă telefoanele CITEȘTE ȘI Seria Moto E5 este disponibilă în România, cu dotări tehnice interesante pentru gama de smartphone-uri ieftine. Cât costă telefoanele

Printre materiile ce pot fi reciclate de TeraPlast se numără profile de tâmplărie PVC (capete și bare profile), profile tehnice, precum lambriuri, jaluzele și alte tipuri de profile (jgheab, canaleți, colțare, șine perdea etc.), deșeuri post-consum, deșeuri post-industriale, dar și țevi și fitinguri din PVC.

TeraPlast colectează deșeuri post industriale din România, iar din Europa colectează atât deșeuri post-industriale, cât și post-consum.

Potrivit reprezentanților TeraPlast, în Europa piața de deșeuri din PVC rigid s-a ridicat la aproximativ 343.000 de tone pe an la nivelul lui 2016, respectiv 420.000 tone anual, în 2017. Cele mai mari companii de reciclare la nivel european se află în Germania, Marea Britanie și Franța, având o cotă de piață însumată de 65%. Totodată, primii 10 reciclatori din Europa procesează circa 56% din deșeurile aflate în această zonă geografică.

Per total, la nivel european există peste 100 de reciclatori, cu o capacitate instalată de aproximativ 700.000 de tone, iar în anul 2017 s-au reciclat 640.000 de tone în Europa. De asemenea, peste 60% dintre capacitățile instalate sunt destinate PVC-ului rigid, segment aflat în creștere, în timp ce restul de 40%, pentru PVC plastifiat, se află în scădere.

PVC, cunoscut și sub numele de vinil, este un material termoplastic extrem de durabil, produsele confecționate din acesta având o durată medie de viață de 60 de ani. Reciclarea acestuia reprezintă, astfel, un proces esențial pentru protejarea mediului înconjurător.

Spre exemplu, pentru fiecare kg de PVC reciclat se pot economisi două kg de dioxid de carbon.

În ultimii zece ani, Grupul TeraPlast a investit 246 de milioane de lei în dezvoltarea și modernizarea capacităților de producție, dar și în extinderea portofoliului de produse.

Începând cu 2 iulie 2008, cea mai mare companie din Grup - TeraPlast - este listată la Bursa de Valori București, sub simbolul TRP.

Grupul TeraPlast este activ pe piața externă din octombrie 2017, după deschiderea TeraSteel Serbia, prima fabrică inaugurată după 1990 și aflată integral în proprietatea unei firme românești.

viewscnt
Afla mai multe despre
teraplast