A fost lansată aplicația care informează turiștii din Constanța și Mamaia dacă pot intra în mare fără a-și pune viața în pericol

A fost lansată aplicația care informează turiștii din Constanța și Mamaia dacă pot intra în mare fără a-și pune viața în pericol
scris 19 iul 2019

Prima aplicație a salvamarilor de pe litoralul românesc – Sea Status – a fost lansată vineri, aceasta urmând să îi informeze pe cei aflați pe plajele din Constanța și Mamaia care este semnificația steagurilor de la punctele de salvamar și dacă au voie să intre în mare fără a-și pune viața în pericol. Anul viitor aplicația va fi extinsă și pentru celelalte plaje de pe litoralul românesc.

Președintele Asociației Naționale a Scafandrilor Profesioniști și Salvamarilor din România, Gabriel Bălan, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că aplicația îi informează pe turiști și pe constănțeni despre condițiile de pe plajă și din apa mării, scrie News.ro.

“Aplicația își propune să aducă informații stricte legate de condițiile apei, de condițiile de pe plajă, cât și în apă. Este un început. Nu este perfectă, este perfectibilă, o mobilăm din ce în ce mai mult în anii următori. Deocamdată este pilot, este pentru Mamaia și Constanța, de la anul vrem să fie aplicabilă pentru întreg litoralul acolo unde sunt plaje supravegheate oficial de salvamari. Îi informăm pe cei care vin la plajă despre semnalistică, ce semnificație au steagul roșu, galben, galben cu roșu fiindcă de multe ori se ignoră, lumea crede că dacă vine la plajă indiferent cum este, a plătit, trebuie să facă baie”, a spus Gabriel Bălan, care a menționat că anul trecut pe litoral s-au înecat 37 de persoane.

Sondaj: Doar unul din cinci angajați se deconectează complet în vacanță CITEȘTE ȘI Sondaj: Doar unul din cinci angajați se deconectează complet în vacanță

Coordonatorul Serviciului de Salvamar din Constanța și Mamaia, Gabriel Culea, a spus că unul din rolurile aplicației este să îi avertizeze pe oameni atunci când trebuie să intre în mare și când nu pentru a nu-și pune viața în pericol.

“Serviciul salvamar are culorile roșu și galben. Plaja este supravegheată în momentul în care s-a arborat acest steag. Când s-a arborat steagul galben, este recomandat doar celor experimentați. Rolul acestei aplicații este să îi atenționeze că s-a arborat steagul galben și începe să fie pericol în apă. În momentul în care s-a arborat steagul roșu, este interzis la scăldat. Turistul, într-un timp foarte scurt, va fi informat că este pericol în apă și să nu mai intre la scăldat, să nu mai lase copiii nesupravegheați pentru că cei mici nu știu, ei vor să se ducă în apă. Sunt foarte mulți care ignoră acest sfat și avem situații în care nu mai putem face nimic”, a afirmat Gabriel Culea.

El a mai precizat că prin intermediul aplicației oamenii pot afla cum pot acorda primul ajutor sau de ce nu este bine să intre să se intre brusc în mare.

Reprezentantul firmei care a realizat această aplicație, Mihai Bocai, a declarat în conferința de presă că obiectivul acesteia este să nu se mai înece nimeni.

“Am construit o tehnologie la cele mai înalte standarde. Aplicația se găsește în iOS și Android. Are foarte multe funcționalități. Începem să punem foarte multe informații și foarte multe facilități în această aplicație astfel încât obiectivul ei este să nu se mai înece nimeni”, a afirmat Mihai Bocai.

El a menționat că informațiile de pe steaguri și condițiile de pe plajă sunt operate chiar de către salvamari.

“Aplicația nu este făcută doar pentru Constanța și Mamaia. Constanța și Mamaia sunt primele plaje operate în această aplicație, aplicația este una gândită global, ea poate fi prezentă și operată pe orice fel de plajă, pe orice fel de punct de contact cu mare, ocean din lumea asta. Combinăm în aplicație informații din diverse tehnologii. În Constanța și Mamaia lucrăm cu informații de la cercetătorii de la Institutul Grigore Antipa. Toate informațiile despre steaguri și condițiile de pe plajă sunt operate de către salvamarii, salvamarii au și ei acces printr-o interfață de administrare și pot să administreze informațiile care sunt în aplicație și de asemenea să transmită informări diverse”, a afirmat reprezentantul firmei care a realizat aplicația Sea Status.

FOTO Fathi Taher, unul dintre cei mai influenți oameni de afaceri din România postcomunistă, își vinde una dintre ultimele afaceri de pe piața locală CITEȘTE ȘI FOTO Fathi Taher, unul dintre cei mai influenți oameni de afaceri din România postcomunistă, își vinde una dintre ultimele afaceri de pe piața locală

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea, Ana Maria Stoica, a afirmat în cadrul conferinței de presă că de la începutul sezonului estival și până acum cinci persoane s-au înecat pe litoral față de 11 în aceeași perioadă a anului trecut.

“Ne bucurăm de lansarea acestei aplicații și sperăm ca la finalul sezonului să avem un număr mai mic de înecați, de persoane decedate care și-au pierdut viața în mare. Întotdeauna intervenim la cazurile de înecați, dar întotdeauna cei care o fac prima dată sunt salvamarii, apoi venim și noi și întotdeauna colaborăm foarte bine cu aceștia. Până la această oră, din fericire, spre deosebire de anul trecut, avem doar cinci persoane care și-au pierdut viața în mare, comparativ cu anul trecut când la ora actuală erau deja 11 persoane decedate din cauza înecului”, a spus purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea.

De asemenea, prin intermediul aplicației poate fi apelat numărul de urgență 112 în momentul când persoanele de pe plajă sunt martorii unui incident care necesită prezența salvamarilor, paramedicilor SMURD și a scafandrilor de la ISU Dobrogea.

viewscnt
Afla mai multe despre
salvamaril
sea status