Acordarea voucherelor de vacanță de la buget angajaților din sectorul privat - adoptată tacit de Senat. Posibilă eliminare a anumitor firme

Acordarea voucherelor de vacanță de la buget angajaților din sectorul privat - adoptată tacit de Senat. Posibilă eliminare a anumitor firme
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 6 iun 2023

Acordarea de vouchere de vacanță, în sumă de 1.450 lei anual, angajaților cu contract individual de muncă va fi suportată de la bugetul de stat și pentru cei circa 4,2 milioane de angajați din sectorul privat, potrivit unui proiect legislativ inițiat de actuala coaliție de guvernământ și adoptat în mod tacit de către Senat. Efortul bugetar calculat pentru acordarea de vouchere de vacanță salariaților din sectorul privat este de aproximativ 6,09 miliarde lei, dar inițiatorii arată că 60% - 65% din fondurile alocate se vor întoarce la bugetul de stat sub formă de TVA, taxe, impozit pe salarii, impozit pe profit.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

 

De ce este important: În prezent, legislația prevede că pe lângă instituțiile publice care acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2026, vouchere de vacanță în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat, și ceilalți angajatori, din mediul privat, care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă pot acorda vouchere de vacanță. Cu alte cuvinte, acordarea voucherelor în mediul privat este opțională, la discreția angajatorului, care le suportă integral.

De asemenea important: Nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariaților sub formă de vouchere de vacanță de către angajatorii privați reprezintă contravaloarea a maximum 6 salarii de bază minime brute pe țară, garantate în plată, pentru un salariat, în decursul unui an fiscal.

Proprietarii de hoteluri și pensiuni scapă de obligația renovării imediate a fațadelor și de amenzile aferente CITEȘTE ȘI Proprietarii de hoteluri și pensiuni scapă de obligația renovării imediate a fațadelor și de amenzile aferente

Cum a trecut proiectul în mod tacit de Senat

Proiectul a fost inițiat de liderul grupului senatorilor PSD Ștefan-Radu Oprea împreună cu senatorul PNL Eugen-Țapu Nazare și liderul senatorilor UDMR Lorand Turos.

Proiectului îi fusese întocmit raport favorabil de către comisia pentru muncă, comisia pentru buget și comisia pentru antreprenoriat și turism, dar ajuns, la jumătatea lunii mai, pe ordinea de zi a Senatului, liderul USR Radu Mihail a solicitat retrimiterea proiectului la comisii pentru o săptămână, solicitare adoptată.

Potrivit informațiilor Profit.ro, senatorii USR au constatat că amendamentele aduse proiectului chiar de către inițiatori nu au trecut printr-o comisie, fapt confirmat pentru Profit.ro și de către reprezentanții puterii. Cele trei comisii nu au mai apucat să refacă însă raportul asupra proiectului până la 1 iunie, când acesta a avut termenul de adoptare tacită.

Surse politice din cadrul coaliției arată că partidele de guvernământ susțin în continuare proiectul, pe care își propuseseră să îl amendeze însă în Senat.

Astfel, chiar senatorul Radu-Ștefan Oprea, inițiator al proiectului, a propus un amendament, adoptat în comisii, potrivit căruia ”angajații ai căror angajatori înregistrează arierate la contribuțiile de asigurări sociale pentru angajați la sfârșitul anului anterior, pentru care nu le-a fost aprobată o restructurare a sumelor datorate prin una din metoderle prevăzute de lege, nu beneficiază de vouchere de vacanță”.

Amendamentul apare în contextul în care un amendament adus legislației în Parlament și prin care s-a permis utilizarea de către angajații din sistemul public a voucherelor de vacanță și la unități turistice care înregistrează datorii către stat mai vechi de 90 de zile a devenit recent lege, prin promulgarea de către șeful statului

Proiectul va fi transmis acum nemodificat pentru dezbatere și vot final Camerei Deputaților, unde aceste amendamente ar putea fi introduse din nou, deși nu au mai fost votate în Senat.

Redactată în 2015, publicată în 2017 și aprobată de Guvern în 2019, legea turismului - cu inspectori ca turiști, înregistrare la minister pentru Airbnb și taxă la cazare - este respinsă în 2023 CITEȘTE ȘI Redactată în 2015, publicată în 2017 și aprobată de Guvern în 2019, legea turismului - cu inspectori ca turiști, înregistrare la minister pentru Airbnb și taxă la cazare - este respinsă în 2023

Reprezentanții puterii arată că aprobarea unui act normativ în favoarea acordării voucherelor de vacanță și salariaților din sectorul privat va avea un impact pozitiv asupra acestora, inclusiv prin reducerea (indirectă) a fiscalității muncii. De asemenea, va conduce și la creșterea ponderii turismului în PIB peste media europeană și la revitalizarea industriilor conexe, toate acestea contribuind Ia o creștere semnificativă a produsului intern brut al României.

Prin urmare, proiectul prevede că începând cu data de 1 ianuarie 2024, pe lângă instituțiile publice, angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă acordă, anual, până la data de 31 decembrie 2026, bonuri de valoare, denumite vouchere de vacanță, în cuantum de 1.450 Iei pentru fiecare salariat.

Mecanismul de subvenționare a voucherelor

Ordonanța de urgență nr. 8 din 18 februarie 2009 privind acordarea voucherelor de vacanță este completată cu un articol, privind modalitatea de finanțare a voucherelor de vacanță:

Art. 1 (1) În vederea acordării voucherelor de vacanță, angajatorii, alții decât instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, depun anual, până la data de 31 ianuarie, lista salariaților, la administrațiile județene ale finanțelor publice în raza cărora își au sediul social.

(2) Indiferent de numărul contractelor individuale de muncă pe care le are în derulare, un angajat poate alege un singur angajator de la care urmează să primească voucherele de vacanță.

(3) Angajații au obligația să depună o declarație pe proprie răspundere la fiecare dintre angajatori, prin care își exprimă opțiunea potrivit alin. (2).

(4) Angajatorii își asumă răspunderea pentru corectitudinea și veridicitatea datelor, prezentând la administrațiile județene ale finanțelor publice în raza cărora își au sediul social, lista prevăzută la alin. (1), însoțită de declarațiile pe proprie răspundere ale angajaților.

(5) Sumele corespunzătoare voucherelor de vacanță se alocă anual, din bugetul de stat, din impozitul pe venit plătit de fiecare angajat.

(6) Modalitatea de plată a sumelor care reprezintă contravaloarea voucherelor de vacanță va fi stabilită de Guvern, prin Hotărâre de Guvern, într-un termen de maxim 30 de zile din momentul în care prezenta lege va fi promulgată de Președintele României.

(7) În termen de 5 zile de la primirea sumelor în cont, angajatorii vor vira sumele către unitățile emitente cu care au încheiate contracte, care vor transfera beneficiarilor valoarea nominală a voucherelor de vacanță.

LEGE Apare un nou document obligatoriu la vânzarea unui autoturism CITEȘTE ȘI LEGE Apare un nou document obligatoriu la vânzarea unui autoturism

Ca urmare, proiectul elimină limita actuală de 6 salarii de bază minime brute pe țară pentru voucherele acordate opțional în mediul privat, precum și prevedrea că voucherele de vacanță sunt integral suportate de către angajator.

Totodată, inițiativa stabilește drept contravenție, care se sancționează cu 5 puncte-amendă, nedepunerea sau depunerea cu întârziere de către angajator a listei menționate.

Printr-un alt amendament, care nu a mai putut fi adoptat în Senat, se propusese ca până la data de 30 aprilie a fiecărui an, Ministerul Finanțelor să vireze angajatorilor sumele corespunzătoare voucherelor de vacanță. 

”Efortul bugetar pentru acordarea de vouchere de vacanță celor cca. 4,2 milioane de salariați din sectorul privat este de cca. 6,09 miliarde lei. Însă, efectul global este unul pozitiv, deoarece din această sumă estimăm că cca. 60% - 65% se va întoarce la bugetul de stat sub formă de TVA, taxe, impozit pe salarii, impozit pe profit etc. Diferența se va regăsi în efectul economic generat”, arată inițiatorii.

viewscnt
Afla mai multe despre
voucher
vacanta
privata
angajat
buget
coaliție
putere