Administrator a 3 PUB-uri: Închiderea teraselor la ora 23.00 a scăzut vânzările barurilor din Centrul Vechi al Capitalei sub limita de supraviețuire. Ce va schimba prelungirea decisă de Guvern

Administrator a 3 PUB-uri: Închiderea teraselor la ora 23.00 a scăzut vânzările barurilor din Centrul Vechi al Capitalei sub limita de supraviețuire. Ce va schimba prelungirea decisă de Guvern

Inquam Photo

Liviu Iancu
Liviu Iancu
scris 16 aug 2020

După restricțiile generate de pandemia de Covid-19 (distanțare între mese, interioare închise etc.), afacerile barurilor scăzuseră la jumătate față de aceeași perioadă a anului trecut, însă acum, după închiderea teraselor la ora 23.00, vânzările barurilor din Centrul Vechi al Capitalei au mai scăzut o dată la jumătate, ajungând la un sfert din cât erau anul trecut, spune pentru Profit.ro Liviu Mihăescu, administratorul a trei PUB-uri din Centrul Vechi. El arată că barurile funcționează acum pe pierdere și că în ritmul acesta nu vor putea rezista multă vreme, iar 400.000 de angajați din toată țara riscă să-și piardă locurile de muncă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Majoritatea clienților ieșeau în oraș seara, mai târziu, când nu mai e atât de cald. Acum renunță, pentru că se întorc acasă la ora 19 de la serviciu și nu ies chiar imediat, pentru că adară sunt 37 de grade. Mulți dintre ei rămâneau la terase până la 1-2 noaptea.

Potrivit administratorului PUB-urilor, măsura închiderii teraselor la ora 23.00 a afectat barurile cu atât mai mult cu cât, în această lună, au loc multe meciuri de fotbal din Champions League, care atrăgeau clienți. Cum a doua repriză începe în jur de ora 23.00, când se închid terasele, nimeni nu mai vine să vadă meciurile în oraș, iar această categorie era una importantă pentru barurile din Centrul Vechi.

ULTIMA ORĂ Terase, cluburi, baruri - închise obligatoriu noaptea CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Terase, cluburi, baruri - închise obligatoriu noaptea

"Nu înțeleg ce se întâmplă la ora 23.00. De ce e periculos să stai după această oră la bar? Omul vine la terasă, mănâncă o pizza și bea niște bere. Ce se schimbă în comportamentul lui după ora 23.00? Devine un zombie? Sare și scuipă lumea cu Covid? Tot la masă stă și tot o bere bea", spune Mihăescu.

Chiar dacă Guvernul a aprobat recent ca terasele să poată funcționa până la ora 24.00, Mihăescu afirmă că acest lucru este doar o mică gură de oxigen, însă nu rezolvă problemele HORECA. "Restricția pânâ la ora 23.00 a fost o tâmpenie cu care nu s-a rezolvat nimic, și tot așa e și cu ora 24.00. De ce să nu funcționeze barurile și între ora 24:00 și 2:00? Și ce mai așteaptă Guvernul cu interioarele barurilor și restaurantelor? Suntem singura țară din Europa cu interioarele închise. De ce? În condițiile în care deschiderea interioarelor ar ajuta la rarefierea rarefierilor clienților, care și așa sunt puțini. Dacă ai zece clienți la terasă, poate trei vor să stea înăuntru, la aer condiționat, și uite-așa i-ai rarefiat", adaugă Mihăescu.

Barurile și restaurantele, mai spune el, sunt locuri în care se poate controla câți oameni stau la o masă și cât de depărtate să fie mesele, deci se poate asigura o distanțare socială, ceea ce nu e posibil nici la spital, nici în sediile administrației publice, nici în tribunale și nici la cozi, la piață.

El crede că HORECA este doar un țap ispășitor pentru ca Guvernul să arate că aplică unele măsuri, dar care în realitate nu au niciun efect. Nu există, susține Mihăescu, niciun focar de infecție plecat dintr-un bar.

"Dacă înainte să vină restricțiile cu ora 23.00 barurile erau la limita supraviețuirii, această măsură, dacă va dura, fie că se închid la ora 24.00 sau la 23.00, le împinge sub această limită. Acum am ajuns pe pierdere, care nu știm cât va putea fi suportată. Dacă restricțiile mai durează mult, vor duce la falimentarea totală a acestei industrii și la lăsarea la vatră a 400.000 de oameni", mai susține Liviu Mihăescu.

viewscnt
Afla mai multe despre
liviu mihaescu
terase
centrul vechi
inchidere
efecte