Aproximativ jumătate dintre micii întreprinzători din turism nu au apelat la măsurile de sprijin economic

Aproximativ jumătate dintre micii întreprinzători din turism nu au apelat la măsurile de sprijin economic
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 mai 2020

Aproape jumătate dintre micii întreprinzători români din turism (46%) nu au apelat la măsurile de sprijin economic din perioada stării de urgență, iar 5 din 10 deținători ai unor astfel de afaceri au afirmat că pot relua activitatea fără nicio problemă, arată rezultatele unui studiu realizat de Asociația de Ecoturism din România (AER) în rândul afacerilor de mici dimensiuni din destinații cu profil ecoturism.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Conform cercetării de specialitate, 92% dintre cei care conduc afaceri de mici dimensiuni în turism au spus că au în plan să implementeze măsuri suplimentare de protecție, în timp ce 8% nu s-au gândit încă la așa ceva. Totodată, peste o treime (37%) consideră că setul de măsuri de siguranță trebuie să fie elaborat de către autoritățile centrale (Ministerul Sănătății și Ministerul Economiei și Mediului de Afaceri - Direcția de Turism), însă 41% dintre respondenți au considerat că ei înșiși sunt responsabili de elaborarea acestor măsuri, scrie Agerpres.

Landul german Bavaria va fi redeschis parțial pentru turism de la sfârșitul lunii mai CITEȘTE ȘI Landul german Bavaria va fi redeschis parțial pentru turism de la sfârșitul lunii mai

În ceea ce privește opțiunea de a apela la măsurile guvernamentale de sprijin economic din perioada stării de urgență, aproape jumătate dintre cei chestionați (46%) au menționat că nu au accesat respectivele facilități, întrucât aceștia reprezintă în special afaceri foarte mici, fără angajați, cum ar fi mici pensiuni sau ghizi turistici ce lucrează pe cont propriu.

De asemenea, aproximativ jumătate din totalul micilor întreprinzători susțin că pot relua activitatea fără nicio problemă, dar 40% sunt totuși în expectativă față de posibilitatea de contaminare a lor, a oaspeților și a comunității locale. În același timp, 11% au intenția să întârzie reluarea activității de teama contaminării.

Majoritatea respondenților (39%) reiau activitatea de îndată ce va fi posibil, două treimi cred că vor reveni pe piață din luna iunie, iar peste un sfert (29%) din iulie.

Studiul AER a fost realizat în perioada 1 - 5 mai și a inclus intervievarea a 119 de respondenți, din care pensiuni (73%), agenții de turism (12%) și ghizi (15%). Aceștia reprezintă afaceri de mici dimensiuni din diverse destinații, cu o distribuție reprezentativă la nivelul țării: Eco Maramureș, Pădurea Craiului, Țara Dornelor, Țara Hațegului - Retezat, Băile Tușnad și Împrejurimile, Colinele Transilvaniei, Ținutul Zimbrului, Delta Dunării și Zărnești - Piatra Craiului. 

viewscnt
Afla mai multe despre
turism
economie