Călin Ile, președintele FIHR: Hotelurile din România se bazează tot mai mult pe muncitorii străini, pentru că nu au alternativă internă

Călin Ile, președintele FIHR: Hotelurile din România se bazează tot mai mult pe muncitorii străini, pentru că nu au alternativă internă
scris 23 aug 2021

Hotelierii din România se bazează tot mai mult pe muncitori din afara Uniunii Europene (UE), pentru că nu au multe alternative de angajare pe piața internă a muncii, a declarat președintele Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR), Călin Ile.

"Ne bazăm tot mai mult pe muncitorii străini, pentru că nu avem alternativă internă. Trebuie să amintesc că industria face eforturi de a mări veniturile: aproape fiecare proprietar a mărit sau mărește nivelul de salarii, evident în măsura în care îi permite activitatea, dar cu eforturi mari și sperăm să devenim din ce în ce mai atractivi pentru alte sectoare, inclusiv pentru români care astăzi lucrează în diaspora și care s-ar putea întoarce. Eu am exemple de angajați din străinătate pe care i-am adus și care vin să lucreze în România, și cred că acest lucru se poate extinde", a afirmat Ile potrivit Agerpres.

Digitalizarea a devenit o prioritate și pe piața imobiliară. Sectorul proptech este propulsat de pandemie CITEȘTE ȘI Digitalizarea a devenit o prioritate și pe piața imobiliară. Sectorul proptech este propulsat de pandemie

Liderul organizației patronale a hotelierilor, care a participat, recent, la un eveniment de lansare a unui nou hotel în București, a menționat că una dintre măsurile urmărite de către aceștia pentru acoperirea deficitului de forță de muncă este creșterea plafonului numărului de muncitori extra-comunitari acceptați la muncă în România.

"Și hotelurile, ca și restaurantele, au aceeași problemă a lipsei forței de muncă. Noi lucrăm pe aspectul acesta în trei direcții: suntem în dialog cu Oficiul de Imigrări să creștem plafonul și să simplificăm procedurile de aducere a străinilor; investim în educație, în tineri și în liceele de turism, de unde putem lua forță de muncă, și sperăm că vom reuși să reglăm împreună cu autoritățile acea reducere de fiscalitate pentru sectorul nostru, fie că va fi prin proiectul susținut de domnul Năsui (ministrul Economiei, Claudiu Năsui, n.r.) - zero taxe pentru HoReCa, pe care noi îl susținem și facem un studiu în acest sens, fie că vom legifera în sfârșit bacșișul, ca măsură de creștere a atractivității potențialilor angajați să vină să lucreze la noi. Deci, sperăm în facilități fiscale pentru atragerea forței de muncă, stimularea educației și simplificarea procedurilor de aducere de muncitori străini", a explicat reprezentantul FIHR.

Guvernul a aprobat, pe data de 11 august, suplimentarea la 50.000 a contingentului de lucrători din afara UE care pot solicita drept de muncă în acest an în România, dublând astfel numărul de 25.000 de muncitori non-comunitari aprobați la începutul anului.

viewscnt
Afla mai multe despre
călin ile
angajati
hotel