Chirițoiu: Ancheta Consiliului Concurenței în domeniul turismului va fi finalizată la începutul anului viitor

Chirițoiu: Ancheta Consiliului Concurenței în domeniul turismului va fi finalizată la începutul anului viitor
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 oct 2016

Ancheta în domeniul turismului, demarată de Consiliul Concurenței în luna aprilie, va fi finalizată la începutul anului viitor, a declarat pentru News.ro președintele autorității, Bogdan Chirițoiu. Finalizată după numai un an de zile, aceasta ar fi una din cele mai scurte investigații derulate de autoritatea de concurență.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Dacă se descoperă că s-au înțeles între ei pentru stabilirea prețurilor vacanțelor, turoperatorii riscă amenzi de până la 4% din cifra de afaceri.

„Am coroborat informațiile obținute în urma unei sesizări cu alte elemente, am făcut cercetări și ni s-au intensificat suspiciunile că între marii turoperatori, cei care contractează locuri în hoteluri și apoi vând prin agențiile mici există o înțelegere privind limitarea discounturile, astfel încât să nu permită revânzarea la prețuri sub un anumit nivel. Ceea ce, dacă se confimă, ar însemna o împiedicare a concurenței”, a spus Chirițoiu, pentru News.ro.

Întrebat când va fi finalizată, șeful autorității de concurență a spus că „în câteva luni, la începutul anului viitor”.

Consiliul Concurenței a declanșat, la începutul anului, o investigație pe piața serviciilor de turism, supectând o înțelegere între marii turoperatori pentru limitarea discounturilor oferite agențiilor revânzătoare.

Agențiile anchetate sunt Paralela 45, Paravion, Eximtur, Mareea, Christian Tour, Perfect Tour, HappyTour, Eurolines, Klever Travel, Europabus, Danubius Travel și Amarino. Consiliul Concurenței a efectuat inspecții la sediile și punctele de lucru ale acestora.

EXCLUSIV Cum sunt împiedicate companiile să-și afle dreptatea: Jumătate din suma contestată la ANAF stă nesoluționată din cauza sesizărilor penale CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cum sunt împiedicate companiile să-și afle dreptatea: Jumătate din suma contestată la ANAF stă nesoluționată din cauza sesizărilor penale

"Ancheta e în lucru. Este prima investigație care a pornit de la o sesizare primită din piață prin intermediul unui instrument pe care îl gestionăm, Platforma Avertizorilor de Concurență. Aceasta este o platformă pentru sesizări anonime pentru cei care cred că au informații relevante pentru noi, dar nu vor să-și dezvăluie identitatea”, a precizat Chirițoiu.

Aceasta a fost prima investigație declanșată de autoritatea de concurență în urma unor informații primite printr-o sesizare anonimă înregistrată pe Platforma avertizorilor de concurență.

Platforma reprezintă un instrument care asigură anonimatul persoanelor care doresc să comunice Consiliului Concurenței informații referitoare la activitățile de tip cartel ale unor companii.

De la începutul anului 2015, de când a fost lansată Platforma, și până în prezent, Consiliul Concurenței a primit, prin intermediul acesteia, 162 de sesizări, din care 53 anul acesta.

viewscnt
Afla mai multe despre
chiritoiu
consiliul concurentei