Franța ar putea impune TVA pentru serviciile de tip Airbnb

Franța ar putea impune TVA pentru serviciile de tip Airbnb
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 nov 2023

Senatul francez a aprobat măsuri pentru a supune Airbnb și platformele similare la plata TVA, într-un efort de a aborda dezechilibrele de concurență cu sectorul hotelier, scrie Euronews.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Senatul francez a aprobat măsuri de reglementare pentru a spori impozitarea locuințelor turistice, cum ar fi cele oferite de Airbnb. Este vorba despre amendamente la proiectul de lege a finanțelor pentru 2024, o decizie luată împotriva recomandărilor guvernului, deși executivul își păstrează autoritatea de a anula potențial aceste modificări.

Impulsionat de diverse facțiuni politice din camera superioară, în special de grupul liberal-conservator Les Républicains și de grupul comunist, Senatul ia măsuri pentru a supune închirierile de locuințe turistice la plata TVA.

Prosumatorii care instalează panouri solare mai mari decât consumul lor vor fi sancționați, spune ministrul Energiei. Programul Casa Verde va avea un buget pentru baterii de stocare CITEȘTE ȘI Prosumatorii care instalează panouri solare mai mari decât consumul lor vor fi sancționați, spune ministrul Energiei. Programul Casa Verde va avea un buget pentru baterii de stocare

Airbnb nu se supune TVA

Punctul central al măsurii este, fără îndoială, Airbnb. Potrivit susținătorilor modificărilor adoptate, platforma de închiriere „denaturează concurența” în comparație cu sectorul hotelier, care este în prezent supus TVA-ului, arată G4Media.ro.

În cadrul sistemului actual, cazările turistice sunt supuse TVA doar dacă furnizează trei servicii specificate, inclusiv micul dejun, curățenia periodică și furnizarea de lenjerie de casă – un scenariu care se întâmplă rareori.

Măsura adoptată elimină această distincție. Obiectivul său este de a „asigura o concurență loială între diferitele forme de cazare turistică”, după cum a precizat senatorul Max Brisson, reprezentantul regiunii Pyrénées-Atlantiques, o regiune afectată în mod semnificativ de creșterea numărului de închirieri sezoniere.

Reprezentantul comunist Ian Brossat a criticat vehement ceea ce el a numit un „sistem fiscal excesiv de favorabil pentru platformele de închiriere turistică, în detrimentul locuințelor și al industriei hoteliere”.

Brossat și-a exprimat îngrijorarea cu privire la angajamentul neclintit de a apăra cu orice preț platformele de închiriere turistică și și-a îndreptat avertismentul către ministrul conturilor publice Thomas Cazenave, un oponent vocal al amendamentelor Senatului.

Elveția schimbă o lege din 1964 și permite lucrul în ziua de duminică, dar numai în anumite zone CITEȘTE ȘI Elveția schimbă o lege din 1964 și permite lucrul în ziua de duminică, dar numai în anumite zone

Finalizat, dar nu final

În ciuda acestor evoluții, guvernul își păstrează capacitatea de a respinge măsura în timpul procesului parlamentar rămas, invocând articolul 49.3 din Constituție.

Prevederea permite guvernului să promulge propria legislație pe același subiect fără a necesita un vot în Adunarea Națională.

La sfârșitul săptămânii, Senatul a aprobat anterior o primă măsură de reglementare a locuințelor turistice prin reducerea deducerilor fiscale pentru veniturile obținute din aceste închirieri în zonele care se confruntă cu o presiune asupra închirierilor.

În Adunarea Națională, grupul Renaissance anticipează o examinare similară a măsurilor săptămâna viitoare, printr-o propunere de lege care va fi discutată în sesiune publică.

viewscnt
Afla mai multe despre
airbnb
franta
tva