Lumea arabă mizează pe chinezi pentru relansarea turismului afectat de atacurile teroriste

Lumea arabă mizează pe chinezi pentru relansarea turismului afectat de atacurile teroriste
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 ian 2016

Țările arabe mizează pe vizitatorii din China și pe dezvoltarea turismului intern pentru a relansa o industrie turistică care suferă de pe urma atentatelor jihadiste, au declarat duminică miniștrii Turismului reuniți la Madrid, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Tocmai când depășiseră impactul revoltelor din 2011, țările din Africa de Nord și Orientul Mijlociu au înregistrat anul trecut o scădere dramatică a rezervărilor turistice după atentatele teroriste care au lovit Tunisia și Egiptul, care i-au alungat pe numeroși turiști de pe plaje și zonele turistice din regiune. În schimb, numărul turiștilor chinezi în Egipt a crescut anul trecut, după ce guvernul de la Cairo a autorizat zborurile charter dinspre China, a declarat ministrul egiptean al Turismului, Hisham Zaazou. Grație acestei măsuri, numărul turiștilor chinezi în Egipt s-a dublat de la 60.000 în 2014 până la 135.000 în 2015, a declarat Zaazou la conferință organizată cu ocazia Târgului internațional de Turism de la Madrid, care se încheie duminică.

În luna septembrie a anului trecut un număr de opt turiști mexicani au fost uciși din greșeală de forțele egiptene de securitate. Luna următoare un avion rus cu 224 de pasageri și membrii ai echipajului s-a prăbușit în deșertul Sinai, după ce a decolat din stațiunea Sharm el-Sheikh. Organizația Statul Islamic a revendicat acest atentat, iar zeci de mii de turiști străini au rămas izolați în stațiunea balneară după ce zborurile lor au fost anulate din motive de securitate.

Pe lângă turiștii chinezi, Egiptul și-a intensificat și eforturile de promovare a destinațiilor sale turistice în Arabia Saudită și alte țări din Golful Persic. ”Cred că 2016 va fi anul în care turiștii vor reveni atât în Egipt, cât și în regiunea noastră”, a concluzionat Hisham Zaazou.

La fel ca și Egiptul, Marocul și-a intensificat eforturile pentru dezvoltarea turismului intern, pentru a compensa pentru fluctuațiile de turiști străini, a declarat ministrul marocan al Turismului, Lahcen Haddad. În prezent, piața internă este responsabilă pentru 33% din activitatea turistică totală a Marocului, în creștere față de 25% în 2012. ”Cu cât va crește turismul intern, cu atât destinațiile devin mai mature și mai rezistente deoarece oamenii vor călătorii în propria lor țară indiferent de ce se va întâmpla”, a afirmat Lahcen Haddad.

Cu excepția unui atac împotriva turiștilor comis în 2011 la Marrakesh, cel mai important centru turistic din Maroc, această țară a cunoscut o perioadă de relativă acalmie în ultimul deceniu. Însă anul trecut sectorul turistic marocan înregistrat o scădere a numărului de vizitatori, după ce în luna iunie 38 de persoane, în principal turiști străini, au fost ucise în Tunisia vecină.

”În perioade dificile industria turistică este menținută la suprafață de turismul intern. Și noi am neglijat turismul local. Cred că ceea ce ni s-a întâmplat nouă în regiune este un semnal de alarmă”, a declarat la rândul său ministrul iordanian al Turismului, Nayef Al-Fayez.

Organizația Mondială a Turismului prognozează că numărul turiștilor străini care vor călători în Orientul Mijociu și Africa de Nord se va tripla pentru a ajunge la 195 de milioane în 2030. Însă președintele Organizației Mondiale a Turismului, fostul ministru iordanian al Turismului Taleb Rifai, a avertizat că îmbunătățirea securității și imaginii regiuni constituie o provocare importantă.

Sursa: Agerpres

 

viewscnt
Afla mai multe despre
turism
china
statele arabe