Ministerul Economiei a centralizat seturi de propuneri procedurale de operare pentru hoteluri și restaurante

Ministerul Economiei a centralizat seturi de propuneri procedurale de operare pentru hoteluri și restaurante
scris 9 mai 2020

Emil-Răzvan Pîrjol, secretarul de stat din Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri responsabil cu turismul, spune că la nivelul instituției au fost centralizate seturi de propuneri procedurale de operare pentru hoteluri și restaurante, care vizează momentul redeschiderii, care vor fi puse la dispoziție sub formă de ghid orientativ, în timp ce Strategia Națională pentru Dezvoltarea Turismului a fost adaptată condițiilor din prezent.

La inițiativa secretarului de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri - Direcția Generală Turism, Emil-Răzvan Pîrjol, a fost organizată ieri o ședință în sistem de videoconferință cu reprezentanții a 18 organizații importante din turismul românesc, unite informal sub denumirea Alianța Pentru Turism (APT). În cadrul întâlnirii au fost analizate și dezbătute propuneri de măsuri pentru repornirea turismului din România.

"Cred că o prioritate absolută în acest moment este diminuarea impactului acestei crize și relansarea cât mai rapidă a turismului național, în perioada imediat următoare. Locurile de muncă pierdute vor trebui cu singurață recreate și bineînțeles, ne dorim o creștere a ponderii turismului în economia națională. În acest sens, am elaborat un proiect de strategie, mă refer la Strategia Națională pentru Dezvoltarea Turismului, adaptată condițiilor de astăzi”, a declarat Pîrjol, potrivit News.ro.

EXCLUSIV Decizie la Guvern - restaurantele vor fi deschise în 3 etape CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Decizie la Guvern - restaurantele vor fi deschise în 3 etape

În cadrul ședinței au fost expuse ideile elaborate la nivelul Direcției Generale Turism din cadrul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, ca parte integrantă a proiectului Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Turismului în România. "Ideile structurate, care urmează să fie aprofundate și evaluate, sunt împărțite în trei categorii: propuneri de măsuri pentru diminuarea efectelor crizei epidemiologice actuale, dar și pentru perioada imediat următoare, reorganizarea administrativă și logistică la nivelul instituției și modalități pentru interacționarea cu partenerii privați", informează ministerul.

Totodată, au fost prezentate spre analiză de către Călin Ile, președinte FIHR, propunerile de măsuri cu aplicare imediată pentru industria ospitalității, pregătite de Alianța Pentru Turism în contextul pandemiei provocate de noul coronavirus SARS-CoV-2, cât și cele care vizează termenul mediu și lung, detaliate de către liderii de grup, care au lucrat activ la elaborarea acestora.

"Europa caută să își armonizeze data de redeschidere și măsurile pentru siguranță. În acest sens, omologul din Franța a solicitat să ne unim ideile și să le prezentăm la Bruxelles, iar cel din Grecia dorește să purtăm o discuție în acest sens săptămâna viitoare. Subliniez că la nivelul instituției avem centralizate seturi de propuneri procedurale de operare pentru hoteluri și restaurante, care vizează momentul redeschiderii, pe care le vom pune la dispoziție sub formă de ghid orientativ. Însă, reamintesc că normele de siguranță obligatorii vor fi emise de autoritățile sanitare competente. Important este ca în momentul impunerii lor să nu se piardă bucuria de a călători, iar procesul să nu fie unul imposibil de operat de partea mediului privat”, precizează secretarul de stat Pîrjol.

EXCLUSIV Coronavirusul blochează tranzacția prin care proprietarul Paralela 45 prelua touroperatorul familiei Fodoreanu. Cea mai mare agenție în incoming din România care intră în insolvență din ultimul deceniu CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Coronavirusul blochează tranzacția prin care proprietarul Paralela 45 prelua touroperatorul familiei Fodoreanu. Cea mai mare agenție în incoming din România care intră în insolvență din ultimul deceniu

Printre temele de discuție reiterate se regăsesc și promovarea României ca destinație turistică pe plan național, cât și internațional, digitalizarea activităților, investițiile publice și eficiența administrativă, forța de muncă a acestui sector economic și turismul sustenabil. "Mă bucură faptul că majoritatea acțiunilor noastre deja întreprinse și ideilor propuse pentru viitor corespund cu cele enunțate de Alianța Pentru Turism. Dialogul deschis și onest a relevat o gândire argumentată, pe aceleași baze logice, de ambele părți. Cred că această colaborare dintre mediul privat și cel public trebuie să continue și astfel să ducă la o redefinire fundamentală a conceputului de industrie a ospitalității, în sensul înțelegerii impactului social și economic pe care turismul îl are în societate, dar și prin activitățile conexe dependente. Menționez că această uniune a asociațiilor profesionale și patronale din turism este absolut salutară și încurajez membrii ei, pe această cale, să lase ușa deschisă și altor entități reprezentative pentru industria turismului din România”, a mai spus secretarul de stat Pîrjol. 

La întâlnire au participat și Liviu Rogojinaru, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Sebastian Burduja, secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice, și Tudor Polak, secretar de stat în Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

viewscnt
Afla mai multe despre
turism
ministerul economiei
restaurante