Numărul turiștilor din Deltă a scăzut puternic

Numărul turiștilor din Deltă a scăzut puternic
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 ian 2024

Numărul turiștilor din Delta Dunării a scăzut anul trecut cu cel puțin 40% față de cel din anul precedent, pe fondul războiului din Ucraina, însă operatorii turistici sunt optimiști în ceea ce privește previziunile pentru acest an.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cea mai mare scădere a numărului turiștilor, de 65%, au înregistrat-o pensiunile de pe brațul Chilia al Dunării, granița româno-ucraineană, iar cel mai mic declin a fost observat în zona de uscat a rezervației, în locuri în care se ajunge cu autoturismul, scrie Agerpres.

Google oferă Bulgariei o linie de credit de 2,5 milioane de euro pentru promovarea țării ca destinație turistică „cu patru sezoane” CITEȘTE ȘI Google oferă Bulgariei o linie de credit de 2,5 milioane de euro pentru promovarea țării ca destinație turistică „cu patru sezoane”

"Din nefericire, gestionarea zic eu greșită de către Guvern a mesajelor transmise (privind războiul din Ucraina, n.red.) a afectat grav turismul din Deltă și pot vorbi despre o scădere a nopților de cazare pe județ în medie cu 40%. Mai mult au fost afectați operatorii de pe brațul Chilia, 65%, iar mai puțin afectați au fost cei din zona cu acces auto, Mahmudia, Murighiol, Dunavăț, Sarichioi Jurilovca", a declarat pentru președintele Asociației Patronatului din Turism Delta Dunării (APTDD), Daniel Ilușcă.

El a menționat că operatorii din Deltă nu au primit niciun leu compensație pentru pierderile suferite pe fondul războiului din țara vecină.

Unii operatori din municipiul Tulcea susțin că în 2023 numărul turiștilor a scăzut cu 30% față de anul precedent.

"Scăderea a fost cu 30% față de anul 2022. A scăzut și suma cheltuită pe cap de turist. Observăm inclusiv la hotel, dar și la restaurant o scădere a sumei pe care o cheltuie pe cap de membru de familie. Se vede că au grijă pe ce cheltuie banii, că împart o porție de mâncare la două persoane", a afirmat administratorul unui hotel din municipiu, Raluca Cacencu, inițiatoare a unei organizații de management al destinației turistice la nivelul județului Tulcea.

FOTO - ANUNȚ Când începe Umbrărescu lucrările la Autostrada Unirii. Autoritățile se acuzau între ele: Este o mare bătaie de joc ce se întâmplă! CITEȘTE ȘI FOTO - ANUNȚ Când începe Umbrărescu lucrările la Autostrada Unirii. Autoritățile se acuzau între ele: Este o mare bătaie de joc ce se întâmplă!

Ea și-a exprimat însă încrederea că anul acesta situația se va schimba.

"Oamenii s-au mai obișnuit cu ideea de război și sunt șanse să-și dea seama că, dacă doi ani nu a fost niciun pericol, județul Tulcea este totuși o destinație sigură", a menționat Raluca Cacencu.

De altfel, și președintele APTDD s-a arătat optimist.

"Sunt pozitiv că gradul de ocupare va crește și implicit veniturile și încasările vor crește pentru faptul că e un an electoral. Fiind an electoral, Guvernul este mai darnic și automat va promova mai mult zonele, lucru cu rezultate concrete pozitive", a spus Daniel Ilușcă.

viewscnt
Afla mai multe despre
delta dunarii
turisti