Obligați să țină interiorul închis, proprietarii de restaurante se simt impulsionați după o discuție cu miniștrii: Cineva i-a luminat brusc; sperăm să ne dea voie să deschidem la 15 iulie

Obligați să țină interiorul închis, proprietarii de restaurante se simt impulsionați după o discuție cu miniștrii: Cineva i-a luminat brusc; sperăm să ne dea voie să deschidem la 15 iulie
Liviu Iancu
Liviu Iancu
scris 3 iul 2020

Miniștrii de Interne, Sănătății și Economiei au părut, pentru prima dată în ultimele luni, să se aplece cu atenție asupra problemelor HoReCa și să fie receptivi la solicitările industriei, spune pentru Profit.ro Dragoș Petrescu, secretarul general al HORA - asociația restaurantelor din România, după o discuție avută, joi, de reprezentanții patronatelor din turism cu cei trei miniștri. El speră ca, în urma acestor discuții, spațiile interioare ale restaurantelor să fie deschise pe 15 iulie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Termenul de redeschidere a acestor spații, măcar gradual, a fost amânat succesiv, de la 15 iunie la 1 iulie, în condițiile în care numărul noilor cazuri de infectare cu coronavirus a continuat să se mențină în România la un nivel ridicat. Acum, noul termen sperat este 15 iulie.

"După ce aproape în fiecare zi am încercat să le tot explicăm care sunt problemele noastre, dar ne-au ignorat, acești miniștri au devenit deodată binevoitori. Poate au văzut cât de multă lume este la mare și ce apetit au românii pentru vacanțe sau poate că cineva, nu știm cine, i-a luminat brusc, pentru că noi n-am reușit, oricât am încercat, să-i sensibilizăm în ultima perioadă", spune Petrescu.

Fără spațiul interior, restaurantele au vânzări cu 75% mai mici. Din 35.000 de restaurante la nivel național, 5.000 nu vor mai fi redeschise din cauza efectelor pandemiei! CITEȘTE ȘI Fără spațiul interior, restaurantele au vânzări cu 75% mai mici. Din 35.000 de restaurante la nivel național, 5.000 nu vor mai fi redeschise din cauza efectelor pandemiei!

În urma discuțiilor nu a fost însă avansat nici de această dată un termen ferm de redeschidere, ci doar convenită înființarea unei comisii mixte, formată din reprezentanți ai patronatelor și cei ai ministerelor Sănătății și Economiei, ca și ai Autorității Naționale Sanitar-Veterinare (ANSVSA), care să stabilească normele și măsurile după care ar urma să funcționeze restaurantele odată ce vor fi redeschise spațiile interioare. Mesajul din partea Guvernului este însă unul încurajator.

Comisia va începe să lucreze imediat.

"Noi sperăm să ne permită să redeschidem restaurantele din 15 iulie, dar nu avem încă nicio promisiune de la ei", spune Petrescu.

De partea cealaltă, premierul Ludovic Orban a declarat că, în măsura în care se ajunge la o înțelegere legată de un set de reguli care să fie asumate și de reprezentanții HoReCa, Guvernul are disponibilitatea de a permite deschiderea restaurantelor.

El a adăugat că autoritățile statului nu pot controla tot, că au nevoie de sprijin și din partea patronilor de terase sau de magazine pentru ca regulile să fie respectate și pentru ca virusul să nu se răspândească.

viewscnt
Afla mai multe despre
restaurante
interioare
deschidere