Piramida faraonului Djoser din Saqqara, considerată cea mai veche încă vizibilă din Egipt, a fost redeschisă publicului

Piramida faraonului Djoser din Saqqara, considerată cea mai veche încă vizibilă din Egipt, a fost redeschisă publicului
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 mar 2020

Piramida faraonului Djoser de la Saqqara, veche de 4.700 de ani și considerată drept cea mai veche încă vizibilă din Egipt, a fost redeschisă pentru public joi, în sudul orașului Cairo, după mai mulți ani de restaurare, potrivit AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

''Redeschidem astăzi, după restaurarea ei, cea mai veche piramidă încă în picioare din Egipt'', a declarat, în cadrul unei ceremonii organizate joi la poalele celebrei piramide în trepte, ministrul egiptean pentru Antichități și Turism, Khaled el-Enany, scrie News.ro.

Este vorba și despre "primul edificiu în întregime construit din piatră" din lume, potrivit ministrului.

Biserica Nașterii Domnului din Betleem va fi închisă din cauza coronavirusului CITEȘTE ȘI Biserica Nașterii Domnului din Betleem va fi închisă din cauza coronavirusului

Renovarea acestui monument a început în 2006, înainte de a fi întreruptă "din motive de siguranță" legate de revolta populară din 2011. Lucrările au fost reluate în 2013, potrivit lui Ayman Gamal Eddine, responsabil al proiectului în cadrul Ministerului Antichităților. 

Costul total al lucrărilor de restaurarea s-a ridicat la 104 milioane de lire egiptene, adică 6 milioane de euro, conform guvernului egiptean.

Situată la 20 de kilometri sud de Cairo, piramida domină o vastă necropolă din regiunea Memphis, prima capitală egipteană.

Înalt de aproape 60 de metri și având șase etaje, acest monument a fost construit către anul 2.700 înainte de Hristos de către celebrul arhitect Imhotep, deasupra unei cavități adânci de 28 de metri care adăpostea un mormânt de granit roz.

Situl, înscris în patrimoniul mondial al UNESCO din 1979, constituie prima necropolă familială din Egipt, o practică introdusă de faraonul Djoser.

În această necropolă din Saqqara, autoritățile egiptene au descoperit, în aprilie 2019, un mormânt decorat cu reliefuri colorate și inscripții bine conservate, aparținând unui nobil din a V-a dinastie egipteană (între 2.500 și 2.300 î.Hr.).              

În ultimii ani, autoritățile egiptene și-au îmbunătățit considerabil comunicarea pe tema descoperirilor arheologice sperând să atragă din nou turiștii care au ocolit Egiptul din cauza revoltei din 2011.

Siturile arheologice reprezintă pentru Egipt un argument major în fața concurenței altor destinații turistice, context în care Khaled el-Enany, ministrul pentru Antichități din 2016, a obținut în decembrie portofoliul la Turism.      

viewscnt
Afla mai multe despre
piramida djoser
saqqara
egipt