Reacția reprezentanților plajei unde un loc de cearșaf la mal este vândut cu 200 de lei

Reacția reprezentanților plajei unde un loc de cearșaf la mal este vândut cu 200 de lei

Foto: Info-Sud-Est

Profit.ro
Profit.ro
scris 11 iul 2022

Un complex rezidențial din Năvodari solicită o taxă de 200 de lei pentru amplasarea unui cearșaf la malul mării, tariful fiind mai mare decât cel pentru închirierea a două șezlonguri cu umbrelă în primul rând dinspre la apă. Oficialii complexului susțin că acesta este unul ”exclusivist”, unde rezidenții sunt în special medici și avocați care vor intimitate. Ei justifică taxa prin dorința de a „descuraja comportamentul clienților din afara complexului care se așază cu cearșaful în fața primului rând de umbrele”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Turiștii care merg pe plaja din fața unui complex rezidențial din Năvodari, la nord de stațiunea Mamaia, sunt întâmpinați, în zona dinspre mare, de un afiș care anunță tarifele pentru închirierea șezlongurilor: 150 de lei pe zi două șezlonguri și o umbrelă, pe primul rând dinspre apă, tarifele scăzând pe măsură de rândul de șezlonguri este mai depărtat de mal. Cei care vor să stea pe prosop, lângă apă, trebuie să plătească 200 de lei pe zi pentru a putea să pună pe nisip, în fața primului rând de șezlonguri, un prosop cu dimensiunea de 1,4 pe doi metri, scrie News.ro.

Thassos și Halkidiki se „îneacă” în turiști. Mulți sunt români CITEȘTE ȘI Thassos și Halkidiki se „îneacă” în turiști. Mulți sunt români

Într-un mesaj postat pe Facebook duminică seară, după ce măsura luată a provocat reacții vehemente, reprezentanții complexului rezidențial Marina Surf de la nordul stațiunii Mamaia explică faptul că acesta „este un complex rezidențial exclusivist, unde se pot achiziționa apartamente doar cu recomandare și odată cu acceptarea unor reguli clare de conduită și bună conviețuire în cadrul complexului”.

„Proprietarii apartamentelor sunt în majoritate medici și avocați care apreciază intimitatea în complex. Plaja și restaurantul complexului sunt destinate exclusiv rezidenților și invitaților acestora. Tariful solicitat pentru amplasarea cearșafurilor în alte zone decât cea alocată acestora este menit să descurajeze comportamentul clienților din afara complexului care se așază cu cearșaful în fața primului rând de umbrele, nu în zona alocată acestora, conform legii”, explică, pe rețeaua de socializare oficialii complexului Marina Surf.

Potrivit acestora „zona alocată pentru cearșafuri pe plaja Marina Surf este în suprafață de 30% din plaja închiriată, conform legii și este gratuită”.
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului amintește că, potrivit Ordinului nr. 1.204 din 26 martie 2010 pentru aprobarea Normelor metodologice privind autorizarea plajelor în scop turistic „suprafața sectorului/subsectorului de plajă folosită pentru închirierea șezlongurilor și umbrelelor în suport fix va fi de maximum 70% din suprafața totală închiriată, diferența reprezentând-o zona destinată plajei pe nisip. La dimensionare nu se vor lua în calcul spațiile destinate amplasării altor dotări de pe plajă”.

Același act normativ prevede obligația celui care închiriază sectorul de plajă să se asigure că zona de 30% destinată plajei fără șezlonguri are inclusiv o latură la apă, dar și că spațiulpenyru șezlonguri și cel penyru prosoape nu se suprapun.

„Zona destinată plajei pe nisip va fi stabilită în așa fel încât să nu se suprapună cu zona destinată amplasării șezlongurilor și va fi încadrată astfel: o latură va reprezenta limita dinspre uscat a plajei, o latură va reprezenta limita dinspre apă a plajei, iar celelalte două laturi vor fi reprezentate de linii imaginare perpendiculare pe limita dinspre apă”, precizează articolul 19 al Ordinului menționat.

viewscnt
Afla mai multe despre
plaja
mamaia
navodari