ULTIMA ORĂ Corden BioChem, investiție strategică în România. Relansează fabrica la care au renunțat elvețienii de la Clariant și recheamă angajații concediați. „Începem aici, dar impactul va fi național și chiar internațional!”

Povești cu Profit   
ULTIMA ORĂ Corden BioChem, investiție strategică în România. Relansează fabrica la care au renunțat elvețienii de la Clariant și recheamă angajații concediați. „Începem aici, dar impactul va fi național și chiar internațional!”
Compania germană Corden BioChem, lider european în domeniul biotehnologiei industriale, lansează investiția strategică în România, după achiziționarea fabricii dezafectate de bioetanol din Podari, județul Dolj. Noua etapă începe cu reluarea producției, urmând un plan ambițios de dezvoltare pe termen mediu și lung.

Inițial, Corden BioChem intenționează să utilizeze infrastructura existentă pentru producerea de bioetanol de primă generație (1G), pe bază de materii prime locale precum melasa și amidonul.

Chinezii ZTE vor să dubleze cota de piață în România: Negociem cu Altex și Flanco CITEȘTE ȘI Chinezii ZTE vor să dubleze cota de piață în România: Negociem cu Altex și Flanco

Capacitatea de producție inițială estimată este de câteva zeci de mii de tone anual.

Totodată, va consolida o echipă de specialiști locali, creând zeci de noi locuri de muncă în regiune.

Danezii boicotează Coca-Cola CITEȘTE ȘI Danezii boicotează Coca-Cola

Activele fabricii au fost vândute anul trecut de grupul elvețian Clariant către International Chemical Investors Group (ICIG) activele fabricii din Podari (județul Dolj) pentru 9,7 milioane de euro.

International Chemical Investors Group este un grup german industrial privat, cu sediul în Frankfurt și o cifră de afaceri de peste 3,6 miliarde euro, relevă datele analizate de Profit.ro.

Fabrica din România este operată de filiala de biotehnologie a ICIG, Corden BioChem, care deține deja una dintre cele mai mari fabrici din Europa, în parcul industrial din Frankfurt-Höchst, Germania.

Produse inovatoare de fermentație și extinderea activității

Pe lângă producția de bioetanol, infrastructura existentă permite folosirea și extinderea capacităților tehnologice pentru introducerea altor produse de fermentație.

Astfel, dezvoltarea unor produse de fermentație cu valoare ridicată, având aplicații în industrii precum cea alimentară, cosmetică, furajeră, cea a suplimentelor alimentare și altele, devine posibilă.

Investițiile suplimentare aferente diversificării producției sunt estimate la alte câteva zeci de milioane de euro, cu potențialul de a genera peste 100 de locuri de muncă specializate.

VIDEO Revoltă - Rafinărie britanică veche de 100 ani - închisă, peste 400 de angajați disponibilizați. Amenințări cu „mânia electorală” CITEȘTE ȘI VIDEO Revoltă - Rafinărie britanică veche de 100 ani - închisă, peste 400 de angajați disponibilizați. Amenințări cu „mânia electorală”

„Începem aici, dar impactul va fi național și chiar internațional”

După preluarea fabricii și relansarea producției, Corden BioChem propune o viziune pe termen lung pentru industria de biotehnologii din România.

„Această investiție înseamnă mai mult decât relansarea unei fabrici – este despre echipă, despre performanță și despre dezvoltarea unei regiuni care va deveni un punct-cheie în tranziția verde.

Este începutul unei noi etape care va pune Doljul pe harta europeană a energiei și biotehnologiei. Vom crea împreună un exemplu de succes în materie de inovație, locuri de muncă stabile și valorificarea resurselor locale. Începem aici, la Podari, dar impactul va fi național.

Reluarea producției de bioetanol este primul pas într-un angajament ferm față de sustenabilitate și față de comunitate”, spune Dr. Klaus Pellengahr, Managing Director al Corden BioChem.

Urmărește-ne și pe Google News
Ionuț Negoiță și familia lui Alin Niculae vând apartamente către Meta Estate Trust CITEȘTE ȘI Ionuț Negoiță și familia lui Alin Niculae vând apartamente către Meta Estate Trust

Corden BioChem va reangaja o mare parte din angajații disponibilizați de Clariant după dezafectare

Evenimente

21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
ICIG se concentrează pe mai multe platforme principale: Fine Chemicals sub marca WeylChem, Care Chemicals (Catexel), Chlorovinyls (Vynova), Compounds (Benvic), Hydrocarbons & Solvents (HCS Group).

Companiile ICIG au peste 7.150 de angajați și operează unități de producție în Europa, India și Statele Unite. 

Clariant a anunțat, în decembrie 2023, că închide fabrica de bioetanol de la Podari, abia inaugurată în 2022, pe fondul pierderilor continue și a cheltuielilor mari cu investițiile. Conducerea Clariant a ajuns la concluzia că, având în vedere pierderile continue, fabrica din Podari nu poate justifica continuarea producției, care ar necesita cheltuieli de capital suplimentare semnificative.
 
Ulterior, în primăvara lui 2024, Profit.ro a anunțat că Clariant a dezvăluit că a suportat, în ultimul trimestru al anului trecut, un impact negativ total de 53 de milioane de franci elvețieni după decizia de a închide producția de bioetanol sunliquid de la Podari, România, dar și de a reduce activitățile conexe ale segmentului de afaceri Biofuels & Derivatives din Germania.
 
 
La capacitate maximă, fabrica, prezentată anterior de elvețieni ca fiind emblematică pentru grup, urma să proceseze aproximativ 250.000 de tone de paie pentru a produce 50.000 de tone de etanol anual.
viewscnt
Afla mai multe despre
podari
sunliquidm clariant