Gigantul elvețian Clariant dezvăluie impactul închiderii fabricii din România, prezentată anterior ca emblematică

Gigantul elvețian Clariant dezvăluie impactul închiderii fabricii din România, prezentată anterior ca emblematică
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 2 mar 2024
Gigantul elvețian Clariant dezvăluie că a suportat, în ultimul trimestru al anului trecut, un impact negativ total de 53 de milioane de franci elvețieni după decizia de a închide producția de bioetanol sunliquid de la Podari, România, dar și de a reduce activitățile conexe ale segmentului de afaceri Biofuels & Derivatives din Germania, relevă datele analizate de Profit.ro.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.
 
Cheltuielile de restructurare s-au ridicat la 43 de milioane de franci elvețieni (din care 35 de milioane de franci legate de sunliquid).
 
Volumele mai mici au afectat, de asemenea, în mod negativ utilizarea producției în anumite afaceri.
Guvernul ia în calcul scăderea plafonului de preț la energie pentru noncasnici. Prag unic de preț final CITEȘTE ȘI Guvernul ia în calcul scăderea plafonului de preț la energie pentru noncasnici. Prag unic de preț final

Rezultatul EBITDA al grupului elvețian Clariant a scăzut cu 31%, la 106 milioane de franci elvețieni.

Pe tot anul, EBITDA a scăzut cu 25%, ajungând la 607 milioane de franci elvețieni, deoarece profitabilitatea a fost afectată negativ de volumele mai mici, de pierderile operaționale și costurile de 103 milioane de franci legate de decizia de a închide fabrica de la Podari și a reduce activitățile conexe ale segmentului de afaceri Biofuels & Derivatives din Germania.
 
Cheltuieli totale de restructurare din 2023 au însumat 64 milioane de franci (din care 42 milioane de franci legate de sunliquid). 

Gigantul elvețian din industria chimică Clariant a anunțat, în decembrie, că închide fabrica de bioetanol de la Podari, abia inaugurată în 2022, pe fondul pierderilor continue și a cheltuielilor mari cu investițiile. Conducerea Clariant a ajuns la concluzia că, având în vedere pierderile continue, fabrica din Podari nu poate justifica continuarea producției, care ar necesita cheltuieli de capital suplimentare semnificative.
 
La capacitate maximă, fabrica, prezentată anterior de elvețieni ca fiind emblematică pentru grup, urma să proceseze aproximativ 250.000 de tone de paie pentru a produce 50.000 de tone de etanol anual.
viewscnt
Afla mai multe despre
podari
sunliquidm clariant