Un nou fond de investiții de tip venture capital activ pe piața din România pentru companii inovative. FEI și Globalworth oferă finanțări de până la 3,5 milioane euro

Un nou fond de investiții de tip venture capital activ pe piața din România pentru companii inovative. FEI și Globalworth oferă finanțări de până la 3,5 milioane euro
scris 18 dec 2018

Cristian Munteanu, Managing Partner al EGV, cu carierǎ de 15 ani în marketing și care a înființat startup-uri de tehnologie pe Coasta de Vest din Statele Unite, Dan Cǎlugǎreanu, președinte al TechAngels, cea mai mare asociație de business angels din țarǎ, și Radu Stoicoviciu, cu o experiențǎ de 25 de ani în consultanțǎ, în ultimii 10 ani conducând divizia de Mergers & Acquisitions a PwC în România și Europa de Sud-Est, au pus bazele Early Game Ventures, un nou fond de investiții cu capital de risc (venture capital) dedicat companiilor inovative.

Fondul Early Game Ventures (EGV) este finanțat în majoritate prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, cu cofinanțare prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Managerul de fond al EGV a fost selectat de cǎtre Fondul European de Investiții (FEI) prin apel pentru expresii de interes pentru instrumentul de capital de risc din cadrul acestui program operațional.

Alǎturi de FEI, un alt investitor important al Early Game Ventures este Globalworth, cel mai mare proprietar de spații de birouri din România și Europa Centrală.

Cât au câștigat managerii din România în 2018. Topul domeniilor cu cea mai mare căutare CITEȘTE ȘI Cât au câștigat managerii din România în 2018. Topul domeniilor cu cea mai mare căutare

Fondul are dimensiunea țintǎ de 28 de milioane de euro și va investi în companii inovative din România, aflate la început de drum. Sunt avute în vedere investiții în tehnologie și alte domenii în care proprietatea intelectualǎ primeazǎ. EGV va ținti întodeauna participații minoritare în companiile din portofoliu, iar suma maximǎ investitǎ va fi de 3,5 milioane euro per companie.

Un nou fond de investiții de tip venture capital activ pe piața din România pentru companii inovative. FEI și Globalworth oferă finanțări de până la 3,5 milioane euro

Early Game Ventures va organiza și un program de accelerare în care vor fi selectate 5 sau 6 startup-uri pe an. Programul va fi foarte selectiv și foarte intens, iar fondul va investi pânǎ la 200.000 euro în fiecare startup acceptat în accelerator. Sesiunea de aplicații pentru prima ediție a programului va fi anunțatǎ în curând – sunt încurajate să aplice echipe atât din România, cât și din afara țǎrii.

Fondul European de Investiții (FEI) este parte a Grupului Bǎncii Europene de Investiții și este principalul finanțator de risc pentru IMM din Europa, prin instrumente de capital de risc, garanții și microfinanțare. În România, FEI implementează instrumente financiare cofinanțate prin fonduri structurale și de investiții, precum JEREMIE 2007-2013, Inițiativa pentru IMM, Programul Operațional Regional, Programul Operațional Competitivitate, Programul Național de Dezvoltare Ruralǎ.

Programul Operațional Competitivitate 2014-2020 (POC) susține investiții menite să răspundă nevoilor și provocărilor legate de nivelul redus al competitivității economice, în special în ceea ce privește (a) sprijinul insuficient pentru cercetare, dezvoltare și inovare și (b) infrastructura subdezvoltată de Tehnologia Informației și a Comunicațiilor. POC beneficiază de o alocare de 1,33 miliarde euro din Fondul European de Dezvoltare Regională.

viewscnt
Afla mai multe despre
early game ventures
fond de investitii
caputal de risc