A început procesul lui Sebastian Kurz, primul fost cancelar al Austriei din ultimii 30 de ani judecat

A început procesul lui Sebastian Kurz, primul fost cancelar al Austriei din ultimii 30 de ani judecat
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 oct 2023

Fostul cancelar austriac Sebastian Kurz și-a clamat nevinovăția, în prima zi unui proces împotriva sa, la Viena, cu privire la mărturie falsă în Parlament, într-o țară zguduită de scandaluri de corupție, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

”Sper că procesul va fi echitabil și ca la sfârșit acuzațiile să fie dezmințite”, a declarat el la sosirea la tribunal, în fața unei mări de jurnaliști, denunțând o ”politizare” din partea parchetului, scrie News.ro.

Rusia amendează Zoom cu peste un milion de dolari CITEȘTE ȘI Rusia amendează Zoom cu peste un milion de dolari

Fostul lider conservator, în vârstă de 37 de ani, care purta un costum închis la culoare, a zâmbit și s-a declarat ”încrezător” înainte să se așeze într-o sală în stil neoclasic, rezervată proceselor importante.

Interesul publicului se află la înălțimea personajului.

Sebastian Kurz, care a devenit la vârsta de 31 de ani, în 2017, cel mai tânăr conducător ales din lume, a ieșit din politică cu zgomot în urmă du doar doi ani.

Este pentru prima oară în ultimii peste 30 de ani când un fost șef de Guvern dă socoteală pentru faptele sale în fața justiției austriece.

Acest proces privește doar o parte a faptelor de care ste acuzat Sebastian Kurz și este vorba despre fapte mai puțin grave în comparație cu partea de corupție - cu privire la care ancheta este în continuare în curs.

El este acuzat, împreună cu alte două persoane de faptul că a mințit Parlamentul - sub jurământ -, fapte care pot fi pedepsite cu până la trei ani de închisoare, anunță într-un comunicat prachetul.

Nou pas pentru modernizarea Transfăgărășanului pentru ca drumul să rămână deschis pe o perioadă cât mai mare din an CITEȘTE ȘI Nou pas pentru modernizarea Transfăgărășanului pentru ca drumul să rămână deschis pe o perioadă cât mai mare din an

”ÎMI ADOR CANCELARUL”

Dezbaterile au început la ora locală 9.30 (10,30, ora României), însă audierea protagonistului principal urmează să aibă loc abia mai târziu, în această săptămână.

Nicio dată nu a fost anunțată cu privire la pronunțare.

Faptele de care este acuzat au avut loc în 2020.

Cancelarul conservator a negat atunci, sub jurământ, că a intervenit în numirea unui apropiat, Thomas Schmid, la șefia unui holding public care învârte miliarde de euro.

Problema este că, un an mai târziu, anchetatorii au pus mâne pe SMS-uri prin care acesta a discutat cu cel vizat mai înainte..

Potrivit actului acuzării - de 108 pagini -, dialogul celor doi nu lasă vreun dubiu.

Datoriile publice cresc - Vine o nouă criză? Țările cele mai expuse riscului CITEȘTE ȘI Datoriile publice cresc - Vine o nouă criză? Țările cele mai expuse riscului

Într-un mesaj cu emoji de afecțiune, Kurz a scris ”tu ești ceea ce vreau”. Protejatul său i-a răspuns ”sunt atât de fericit. Imi ador cancelarul”.

Din nefericire pentru fostul cancelar, fostul său prieten a întors placa. În speranța unei reduceri a pedepsei, Thomas Schmid cooperează cu justiția și așteaptă să depună măturie împotriva lui Sebastian Kurz.

Pentru a vedea clar, tribunalul a preconizat să convoace aproximativ 20 de martori, inclusiv mai multe personalități politice.

COLABORĂRI PROFITABILE

Între acești politicieni se află fostul vicecancelar de extremă dreapta Heinz-Christian Strache, care se află, la rândul său, în centrul unui răsunător scandal, Ibizagate - din care decurg numeroasele scandaluri care zguduie Austria.

În 2015, o înregistrare video făcută cu camera ascunsă pe Insula spaniolă Ibiza, în timpul vacanței, a dezvăluit practicile potențial frauduloase ale clasei politice austriece.

Strache, obligat să demisioneze în urma scandalului, a fost achitat în mai multe dosare.

Ziarul conservator Die Presse scrie că și justiția se află pe banca acuzaților, în contextul în care mai multe anchete ale parchetului vizând politicieni de dreapta și de extremă dreapta au condus la abandonarea procedurilor și că un nou eșec ar conduce la o ”dezbatere pe tema eficienței” procurorilor.

În afară de acest proces, Sebastian Kurz este suspectat de deturnare de fonduri publice în comandarea unor anchete de opinie trucate cu scopul de a-și asigura o acoperire elogioasă în tabloide.

Toate aceste acuzații destabilizează în mod continuu această țară cu nouă milioane de locuitori, în care domenște un sentiment că ”toți sunt putrezi”.

TABEL Revin scumpirile. OMV Petrom a majorat prețul motorinei, care a ajuns cu 70 de bani/l mai mare decât cel al benzinei CITEȘTE ȘI TABEL Revin scumpirile. OMV Petrom a majorat prețul motorinei, care a ajuns cu 70 de bani/l mai mare decât cel al benzinei

Acest sentiment alimentează un vot de protest în favoarea extremei drepte - care a redevenit principala forță politică în sondaje în vederea alegerilor legislative prevăzute în toamna lui 2024.

Sebastian Kurz dă asigurări că nu are nicio dorință să candideze din nou, în pofida faptului că capitalul său politic nu pare epuizat, în contextul în care s-au filmat trei filme despre el.

El se afișează pe rețele de socializare împreună cu lideri conservatori și își multiplică colaborările internaționale în sectorul privat.

El a lansat în Israel o societate în domeniul securității cibernetice, împreună cu fostul conducător al grupului NSO, care se află la originea software-ului de spionaj controversat Pegasus.

Potrivit agenției austriece de presă APA, societatea sa a înregistrat un profit de 1,9 milioane de euro în 2022.

viewscnt
Afla mai multe despre
sebastian kurz
austria