Angela Merkel a dat asigurări Ucrainei că nu va avea de suferit din cauza gazoductului rusesc Nord Stream 2

Angela Merkel a dat asigurări Ucrainei că nu va avea de suferit din cauza gazoductului rusesc Nord Stream 2
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 aug 2021

Cancelarul german Angela Merkel a oferit reasigurări Ucrainei că nu va avea de suferit din cauza gazoductului rusesc Nord Stream 2, dar potrivit Kievului discuțiile despre viitorul său ca țară de tranzit au fost vagi, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În ultima sa vizită la Kiev înainte de a se retrage din funcția de cancelar, luna viitoare, Merkel a spus că ”gazele naturale nu trebuie să fie folosite ca armă geopolitică” de cătrew Rusia și că Germania ar putea impune sancțiuni noi Moscovei, dacă va fi necesa, scrie News.ro

Digitalizarea a devenit o prioritate și pe piața imobiliară. Sectorul proptech este propulsat de pandemie CITEȘTE ȘI Digitalizarea a devenit o prioritate și pe piața imobiliară. Sectorul proptech este propulsat de pandemie

"Este important ca Ucraina să rămână un teritoriu de tranzit", a spus Merkel după discuții cu președintele Volodimir Zelenski.

Ea a solicitat prelungirea acordului de tranzit existent al Ucrainei cu Rusia dincolo de expirarea sa din 2024, adăugând că Germania va sprijini tranziția treptată a Ucrainei la energia regenerabilă.

Germania a acordat asistență financiară și sprijin diplomatic Ucrainei de la anexarea Crimeii de către Rusia, în 2014, și izbucnirea războiului în regiunea estică Donbas între trupele ucrainene și forțele susținute de Rusia, în același an.

Dar Kievul s-a opus unui acord între Berlin și Washington privind Nord Stream 2, care va transporta gaze către Europa ocolind Ucraina.

Administrația președintelui american Joe Biden nu a încercat să omoare proiectul cu sancțiuni, așa cum a presat Ucraina.

Guvernul lui Zelenski consideră că gazoductul este o amenințare la adresa securității europene.

"Cred că este o armă. Cred că este greșit să nu observ că este o armă periculoasă, nu numai pentru Ucraina, ci pentru întreaga Europă", a spus Zelenski într-un comunicat de presă comun.

”În ceea ce privește continuarea tranzitului prin Ucraina după 2024, cred că până acum aceste lucruri sunt prea generale”, a mai afirmat acesta.

Hotelierii români, supărați pe Airbnb. Călin Ile, președintele FIHR: \ CITEȘTE ȘI Hotelierii români, supărați pe Airbnb. Călin Ile, președintele FIHR: "Nu sunt reglementați. Trebuie să intre și să joace și ei după niște reguli, pentru siguranța clienților, nu de fiscalitate".

Vizita lui Merkel a avut loc la două zile după ce l-a întâlnit pe președintele Vladimir Putin în ultima sa vizită oficială în Rusia, când a insistat în favoarea menținerii stutului Ucrainei de țară de tranzit.

Putin a declarat reporterilor că Moscova este pregătită să prelungească acordul de tranzit dincolo de 2024, dar că are nevoie de mai multe detalii.

Merkel dorește, de asemenea, mai multe progrese în discuțiile referitoare la pacea dina estul Ucrainei, iar duminică a solicitat negocieri ”în format Normandia” între liderii Germaniei, Franței, Rusiei și Ucrainei.

”Acest lucru ar permite progresul, după părerea mea. Mă bucur că Zelenski a spus că va fi pregătit să facă acest lucru”, a spus ea.

Acordul dintre SUA și Germania a inclus angajamentul de a ajuta ca Ucraina să continue să primească tarife de tranzit odată ce Nord Stream 2 va deveni operațional.

Șeful companiei energetice de stat din Ucraina, Naftogaz, Iuri Vitrenko, a declarat pentru Reuters, luna trecută, că nu crede că Rusia va continua să tranziteze gaze prin Ucraina după 2024.

viewscnt
Afla mai multe despre
angela merkel
ucraina